Katten die veel miauwen doen dat om aandacht te vragen, of omdat ze in de war of medisch niet in orde zijn. Sommige kattenrassen miauwen standaard veel, bij hen is het onderdeel van hun dagelijkse taal. Wees dan vooral alert waarin er iets veranderd in het gedrag van je kat of hij onophoudelijk miauwt.

 

Katten die veel miauwen willen iets duidelijk maken

Het miauwen van een kat dient vaak om de baas iets te vertellen. In het geval van oosterse kattenrassen kan dit een vorm zijn van gewoon ‘kletsen’, maar bij andere katten is er iets aan de hand. Dit hoeft overigens niets ernstigs te zijn. Als jouw kat bijvoorbeeld vindt dat hij recht heeft op een snack, kan hij het miauwen inzetten, zeker als dit eerder positief voor hem uitpakte.

 

Medische oorzaken

Wanneer je dier opeens veel meer miauwt dan anders, of zelfs onophoudelijk zijn stem opzet, moet je dat niet te snel afdoen als het gedrag van een verwende kat. Het kan namelijk ook een teken zijn van dementie of zicht en gehoor dat slechter wordt. Je dier is dan verward. Een enkele keer miauwt een kat bij aanhoudende pijn – als een soort noodkreet – maar vaker zie je dat katten zich dan juist terugtrekken in een stil hoekje en zich niet meer laten zien.

 

Miauwen uit verveling

Veel katten miauwen overmatig doordat ze verveeld zijn. Dit is een vorm van aandacht trekken, maar wel ééntje die je serieus moet nemen. Een kat heeft natuurlijke behoeftes zoals jagen, vangen en bewegen. Als hij die niet of te weinig kan vervullen, treedt verveling op. Dit is een groot aandachtspunt bij binnenkatten, maar ook als je kat af en toe buiten is, kan hij binnenshuis geprikkeld willen worden. Dit is één van de redenen waarom spelen zo belangrijk voor huistijgers is.

 

Waar is mijn baasje?

De ene kat kan beter alleen zijn dan de ander. Dit is onder meer afhankelijk van het ras, maar ook van wat je dier gewend is. En vergis je niet. Al staan katten bekend als solitaire dieren, ze hebben behoefte aan een vorm van gezelschap. Het veel miauwen van een kat kan dus ook het ‘terugroepen’ van het baasje zijn.

Misschien ben je te weinig thuis of heeft je kat behoefte aan een soortgenootje. Zet je huistijger een klaagzang op zodra je een stap buiten de deur doet, of zodra je in een andere kamer bent? Dat is niet gezond kattengedrag. Vraag je dierenarts om advies of schakel een kattengedragsdeskundige in.

 

kat miauwen alleen

 

Als je kat het even niet meer snapt…

Bij de mogelijke medische oorzaken bespraken we de verwarring die bij een kat ontstaat bij dementie. Maar ook gezonde katten kunnen veelvuldig miauwen omdat ze de situatie niet begrijpen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een verhuizing wanneer je kat zoekende is in zijn nieuwe thuis. De kat miauwt dan om zijn vertrouwde baasje, hij heeft stress. Hoe katten op stress reageren kan erg verschillen.

Lees verder over de symptomen van stress bij katten

 

Ik wil iets van jou

Soms ‘roept’ een kat je veelvuldig omdat hij iets wil hebben, bijvoorbeeld een lekkere beloning, of omdat hij wil dat je iets voor hem doet. De grootste valkuil voor jou als kattenbaasje is dat je daarop reageert. Als je je kat op dat moment zijn zin geeft, leert hij één ding: ‘Het miauwen werkt, dat moet ik vaker doen.’ Maar ook als je reageert door te roepen dat hij op moet houden, ziet je kat dat mogelijk als aandacht, dus als iets wat werkt.

Negeer je kat in dit geval zolang als dat hij miauwt en geef hem pas aandacht als hij weer stil is. Soms vraagt dit veel geduld, maar het is de manier waarop je je kat duidelijk maakt dat veel miauwen geen zin heeft.

 

Niet-gesteriliseerde poezen

Wanneer je een niet-gesteriliseerde poes hebt, kan zij ook overmatig miauwen wanneer ze krols is. Dit is dan haar manier om de aandacht van katers te trekken.

 

Bij twijfel over de oorzaak

Twijfel je na het lezen van de mogelijke redenen waarom jouw kat zoveel miauwt? Dan is het belangrijk eerst medische oorzaken uit te sluiten. Hiervoor maak je een afspraak bij de dierenarts. Daarnaast kan het overige gedrag en de lichaamstaal van je kat je meer duidelijk maken.

Pas de tips uit dit artikel toe die op jullie situatie van toepassing zijn. Mocht je er alsnog niet uitkomen met je dier, vraag dan een kattengedragsdeskundige om hulp.

Bron: Hart voor Dieren Magazine