Sta jij voor de keuze een kat met een handicap wel of niet te adopteren? Zeg niet te snel nee, want dit dier is een ware overlevingskunstenaar. Natuurlijk moet je je goed laten informeren zodat je het dier de juiste zorg kan bieden, maar weet dat ook het leven van katten met een handicap gelukkig kan zijn.

 

Katten zitten niet in de put door hun handicap

Bij katten met een handicap vragen mensen zich vaak af: Kunnen ze desondanks een gelukkig leven leiden? Met hun gedrag geven de dieren hierop een duidelijk antwoord. Als menselijke metgezellen vinden wij een handicap vaak veel dramatischer dan de getroffen kat zelf. Of ze nu blind, doof of driepotig zijn – deze katten leven meestal zo normaal met hun handicap dat je de ‘tekortkoming’ vaak pas ziet als je goed kijkt. Ze zitten vol moed en vreugde, ze spelen en ontspannen als ‘normale’ katten – niets kan hun dag bederven.

Als één van hun zintuigen niet goed werkt of volledig afwezig is, vertrouwen katten op wat er overblijft. Ze zitten dan ook niet op je medelijden te wachten, wel op een beetje meer begrip en liefde dan ‘gemiddeld’.

 

Katten met een handicap in asielen

Helaas leven er nog te veel gehandicapte katten in dierenasielen. De meeste kattenliefhebbers schrikken er voor terug om een dier met een handicap op te adopteren. Ze hebben problemen met het uiterlijk van de kat of vinden het houden van een kat met een handicap te ingewikkeld. Hierdoor hebben katten met fysieke problemen een kleine kans ooit nog een nieuw fijn thuis te vinden, en behoren ze bijna altijd tot de ‘langzitters’.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Een fijn thuis voor gehandicapte katten

Katten met een handicap zijn doorgaans erg dankbaar, zachtaardig en ze hebben een sterk karakter. Meestal zijn er maar een paar kleine handelingen extra nodig om een kat met een handicap een fijn thuis te geven. Het is bijvoorbeeld echt niet moeilijk om ervoor te zorgen dat de deuren in huis wijd open staan, zodat de blinde kat zijn hoofd er niet aan stoot, en meubels op de vertrouwde plek te laten staan. Houd hierbij wel even in de gaten dat de dove/blinde kat de woning niet uit kan.

 

De omgang met soortgenoten

De handicap van een kat is meestal ook geen probleem in de omgang met soortgenoten. Katten negeren een dergelijke tekortkoming en gedragen zich vrij normaal tegenover hun soortgenoten. Ze spelen met elkaar en zorgen zelfs voor elkaar als ze in één huis wonen. Is er een hechte vriendschap ontstaan tussen een gezonde en een gehandicapte kat? Dan kan het heel goed zijn dat de sterke en gezonde dieren de zwakken verdedigen. De kat die moeilijk loopt, of niet hoort of ziet, kan zich dan veilig voelen en zijn soortgenootje volledig vertrouwen.

 

Gehandicapte katten zijn een voorbeeld

Wij mensen zouden een voorbeeld kunnen nemen aan deze vrolijke dieren omdat ze nooit opgeven, ook niet vanwege hun handicap. Deze katten leiden eerder een heel normaal leven, een gelukkig leven. Ook al moeten ze bijna iedere dag fysieke hindernissen overwinnen.

 

Help blinde kat bij het oriënteren

Blinde katten riënteren zich op basis van geuren, geluiden en hun gevoelens. Hun snorharen helpen ze om afstanden in te schatten zodat ze gemakkelijk door een woningen kunnen navigeren. De ervaring helpt een blinde kat ook, hij kent zijn huis op een gegeven moment van binnen en van buiten. Daarom moet je als baasje de meubels op een vaste plek laten staan. Daarnaast mag een blinde kat niet naar buiten, eenogige katten kunnen dat overigens wel. En er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om het leven van een blinde kat gemakkelijker en mooier te maken:

  • Markeer elk ‘obstakel’ in huis met verschillende geuren zoals vanille en kamille. Elke barrière heeft zo zijn eigen geurtje.
  • Praat nadrukkelijk tegen je kat zodat hij situaties en emoties alsnog kan ‘lezen’.
  • Geef je dier speelgoed dat geluid maakt.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Pootamputatie bij een kat

Kat Paultje raakte bij een ongeval zo ernstig gewond dat zijn linker achterpoot moest worden geamputeerd. Toch is hij soms sneller dan de dikke buurkat Momo! Een dergelijke amputatie is voor de meeste katten slechts een tegenvaller waar ze al snel aan wennen. In wezen is het verlies van een achterpoot minder belangrijk dan dat van een voorpoot. De voorpoten van katten helpen namelijk bij het landen en bij het klimmen. De achterpoten worden vooral gebruikt om te springen. Tip! Pas waar nodig de krappaal aan; vervang de trappetjes bijvoorbeeld door hellingen.

Ook met drie poten zijn ze snel
Na een korte periode met training worden katten met een pootje minder niet langer beperkt en kunnen ze zoals gewoonlijk hun dagelijkse leven leiden. Met wat oefening slagen sommige katten er zelfs in om weer in een boom te klimmen. Geef je gehandicapte kat de tijd die hij nodig heeft om te leren leven met drie pootjes en dit goed te coördineren. Daarnaast zal hij extra spiermassa op moeten bouwen. Besef dat dit niet mogelijk is wanneer je de kat na de operatie steeds optilt en draagt.

Pas op voor overgewicht

Houd ook, net als bij gezonde dieren, het gewicht van je kat goed in de gaten. Een driepotige kat wordt namelijk snel te zwaar. De extra kilo’s zouden een onnodige belasting voor de drie poten zijn. Schakel de hulp van je dierenarts is wanneer je kat moet afvallen.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Laat dove katten niet schrikken

Stel je voor dat je niets meer hoort en dat iemand van achteren opeens een hand op je schouder legt. In het begin zal je erg schrikken. En niet alleen omdat je niet vermoedde dat er iemand achter je stond, maar ook omdat je niet kunt beoordelen wat de bedoeling is van die aanraking.

Dit is ook het geval bij dove katten. Als je ze onopgemerkt van achteren nadert zijn ze bang en zullen ze veel stress ervaren. Maar benader je ze in hun zicht, van voren, dan kunnen ze genieten van de liefdevolle aandacht. Dove katten moeten ook binnen worden gehouden. Net zoals een naderend persoon kunnen ze naderende auto’s niet horen aankomen. Bovendien kunnen ze zo schrikken van alles wat ‘plots’ om hen heen gebeurt, dat ze zullen vluchten en mogelijk van huis weg zullen blijven.

 

Conflictsituaties bij dove katten

Om te voorkomen dat dove katten in de problemen komen met soortgenoten, moet je ze uit conflictsituaties zien te houden. Lichaamshoudingen zijn binnen de kattentaal erg belangrijk, maar ook het horen van geluiden is voor je dier noodzakelijk om te interpreten wat een soortgenoot hem vertelt. Doordat je dier deze signalen zal missen, kan hij bijvoorbeeld onbedoeld een andere kat in de weg lopen.

 

Communicatie via gezichtsuitdrukkingen

Communicatie van mens naar dier kan ook plaatsvinden door middel van gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Koppel daarom voor je slechthorende of dove kat vaste handgebaren en gezichtsuitdrukkingen aan je communicatie. Dit helpt hem situaties beter in te schatten.

bron: Hart voor Dieren Magazine