Het ras is officieel erkend als de Amerikaanse Staffordshire Terriër sinds 1972. Meer informatie over het gedrag, karakter, werk, bewegingsbehoefte, oopvoeding en verzorging van het ras lees je hier.

Schofthoogte: 43 tot 48 cm
Gewicht: 18 tot 30 kg
Gemiddelde leeftijd: 10 tot 12 jaar
Land van herkomst: Verenigde Staten
Vacht: kort en glanzend
Origine: Herdershond, jachthond
Bewegingsdrang: hoog
Educatieve inspanning: gemiddeld
Verzorging: laag
Benodigde tijd: veel

Classificatie:

FCI Groep 3: Terriërs, Sectie 3: Bull Terriërs

Het ras is sinds 1972 officieel erkend als een American Staffordshire Terriër, voorheen bekend onder verschillende soorten namen, waaronder Pit Bull Terriërs, Yankee Terriërs en Stafford Terriërs, wat resulteerde in talloze verwarringen met andere rassen. Volgens de traditie kwamen de voorouders van het ras rond 1860 met Britse immigranten naar de Verenigde Staten en werden ze gebruikt in hondengevechten en als waakhond op boerderijen. Pas in het begin van de 20e eeuw werd het ras voornamelijk gebruikt als showhond op tentoonstellingen.

Algemene verschijning:


De American Staffordshire Terriër is extreem gespierd voor zijn grootte. Hij heeft een korte rug en een diepe borst. Tegelijkertijd ziet het er ook erg wendbaar en behendig uit. Hij heeft een breed, wigvormig hoofd en een sterk gebit. Ook typisch zijn de rechtopstaande oren. De vacht is kort en glanzend. Volgens de rasstandaard is elke kleur en elk mengsel toegestaan, maar de kleur mag niet meer dan 80% van het lichaam bedekken.

Gedrag en karakter:


De American Staffordshire Terriër wordt tegenwoordig voornamelijk gehouden als een familiehond en waakhond. Hij wordt beschouwd als uiterst intelligent, speels en aanhankelijk. Voor zijn eigenaren toont hij een onvoorwaardelijke loyaliteit en grote zachtaardigheid jegens kinderen. Kenmerkend voor deze hond is zijn moed in gevaarlijke situaties. Vanwege zijn natuurlijke instinct is training als een waakhond niet nodig en wordt het ook niet aanbevolen.

Werken en bewegen:


De American Staffordshire Terriër is een echte werkpaard dat graag druk is en in beweging wil blijven. Het is belangrijk om deze hond in staat te stellen vroeg contact te maken en te laten spelen met andere honden, zodat hij goed gesocialiseerd is. Hij is ideaal voor de verschillende hondensporten, en ook als reddingshond toont hij groot talent.

Opvoeding:


De American Staffordshire Terriër is ontzettend sterk en moet vroeg leren om dit onder controle te houden. Omdat de hond buitengewoon intelligent is, weet hij hoe hij de zwakheden van zijn eigenaar kan uitbuiten en hij test zijn baasjes dan ook herhaaldelijk. Om dit ras juist op te voeden moet je dus wat steviger in je schoenen staan. Voor de pups zijn socialisatie-lessen erg belangrijk. Het bezoek aan een goede hondenschool, ook voor hondenkenners, is een must.

Verzorging:


De vacht van deze hond is uiterst eenvoudig te reinigen en is bijna zelfreinigend, zodat het baasje zelden zijn toevlucht hoeft te nemen tot de borstel. Hij moet het toch regelmatig doen om de hond aan de verzorging te laten wennen.

Amerikaanse Staffordshire Terriër

Kwetsbaarheid/ziektes:


Af en toe komt HD of hartinsufficiëntie voor.

Wist je dit?


De American Staffordshire Terriër een van de honden die vooral bekend staat als vechthond. Het fokken en importeren van het ras is daarom verboden in Duitsland. Overdreven aanval- en vechtgedrag van deze hondenras is echter niet wetenschappelijk bewezen en incidenten komen voornamelijk voor wanneer de hond niet of verkeerd is opgevoed. In delen van Zwitserland is de aanschaf van een American Staffordshire Terriër sinds 2006 verboden.

Amerikaanse Staffordshire Terriër