Mogelijk komt er een verbod op het fokken van de 16 kattenrassen die ook wel bekend staan als de ‘designer cats’. Aanleiding daarvoor is het rapport dat de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in opdracht van de overheid heeft geschreven.

Wat zijn designer cats?

Designer cats zijn katten zonder vacht, zonder snorharen, zonder staart of met extreem korte pootjes. Deze kenmerken hebben negatieve gevolgen voor de dieren, zoals invaliditeit, aantasting van het waarnemingsvermogen of risico op zonnebrand en gestoorde communicatie met soortgenoten. Helaas groeien deze katten in populariteit en worden ze meer en meer gefokt.

 

Het opzettelijk fokken ernstige afwijkingen sinds 2014 verboden

Volgens een recent en nog niet officieel gepubliceerd rapport van de Universiteit Utrecht, is bij katten als de Bambino Sphynx door het fokken sprake van opzettelijke (ernstige) aantastingen van de gezondheid en het welzijn van deze dieren. Dit soort fokpraktijken zijn sinds 1 juli 2014 bij wet verboden.

 

Een van de conclusies rapport over fokken designer katten

“De Bambino Sphynx kat is een voorbeeld van mutantenfokkerij. Doordat de katten kaal zijn heeft de kat, in combinatie met korte poten, een ernstige beperking van de wijze van bewegen, de warmteregulatie, huidgezondheid en communicatie met soortgenoten. Dit zorgt voor (welzijns)risico’s en gezondheids- en gedragsproblemen. Deze vorm van fokken beschouwen wij op basis van deze verklaring als zijnde evident in strijd met art. 1.3. (intrinsieke waarde) Wet dieren en art. 3.4. Fokken met Gezelschapsdieren, Besluit Houders van Dieren.”

 

Welke kattenrassen krijgen een fokverbod?

Als de conclusies van dit rapport worden doorgevoerd, dan betekent dit een verbod op het fokken van deze 16 kattenrassen:

 1. Munchkin/ Minskin: korte poten
 2. Dwelf: korte poten/naakt
 3. Elf: naakt
 4. Lambkin: korte poten
 5. Kinkalow: korte poten
 6. Napoleon Fold: korte poten
 7. Devon Rex-Cornish Rex: afwijkende snorharen
 8. Peterbald: naakt
 9. Sphynx: naakt
 10. Don Sphynx: naakt
 11. Bambino: naakt
 12. Bambino Sphynx: naakt en korte poten
 13. (Ukrainian) Levkoy: naakt
 14. Bambob: naakt
 15. Lykoi: deels naakt
 16. SphynxieBob: naakt

 

Op de hoogte blijven van dierennieuws?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Hart voor Dieren om op de hoogte te blijven van het dierennieuws in binnen- en buitenland.

 

Bron: Dier & Recht