De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens. Ook huisdieren hebben last van de brandhaartjes, zeker nu de processierups zijn hoogtijdagen beleeft.


Vooral honden lopen verhoogd risico, al zijn buitenkatten ook regelmatig het haasje. De dieren komen als zij buiten lopen in contact met de brandhaartjes van de rups, wat verschillende vervelende symptomen oplevert: rode ogen, krabben, zwellingen, huiduitslag, jeuk en hoesten door geïrriteerde luchtwegen. Ook brandwondjes, koorts, sloomheid en minder eetlust komen voor.
De brandhaartjes komen in ogen, keel of neus terecht. De rups schiet deze haren als pijltjes af zodra er gevaar dreigt. Per rups moet je denken aan zo’n 700.000 brandhaartjes.

eikenprocessierups

Contact met brandhaartjes

Houd je hond en kat daarom zo veel mogelijk bij eiken uit de buurt. Hou de hond aangelijnd op plekken waarvan je vermoedt dat er eikenprocessierupsen zitten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar als je dier er echt last van heeft of de klachten houden aan, ga dan met hem naar de dierenarts.
Als je denkt dat je dier in aanraking met de haartjes van de rups is geweest, spoel dan ogen en bek goed af met water en vergeet niet zelf handschoenen te dragen zodat je zelf niet in aanraking komt met de brandharen. Eventueel kun je ook tape op de vacht plakken en dat er dan weer vanaf trekken. Eventuele brandharen in de vacht kunnen zo (voor een deel) verwijderd worden.

eikenprocessierups

Dood maken heeft geen zin

Rupsen doodmaken heeft weinig zin, ze moeten vernietigd worden – inclusief hun brandharen. De haartjes die de rupsen onderweg verliezen en die in een nest achterblijven zodra ze verpopt zijn kunnen nog steeds overlast veroorzaken en door de wind overal naar toe vervoerd worden. Opzuigen en dan verbranden is het advies van de overheid. Doe dit nooit zelf. Staat er een boom op je eigen terrein, schakel dan een ongediertebestrijder in. Voor bomen elders in de gemeente kun je dit online melden bij je gemeente.

Wil je alles weten over de beste verzorging, voeding en opvoeding van jouw huisdier? Neem dan nu voordelig een abonnement op Hart voor Dieren magazine.

Ook interessant voor jou:
Drinkt mijn kat genoeg?
Stressvrij alleen thuis zijn

 

nieuwsbrief