Niet bij je familie zijn is iets dat in een hondenroedel niet voorkomt. Daarom moet je je viervoeter hier ook geleidelijk aan laten wennen. Wij laten zien hoe je hond leert dat af en toe wachten op jou de normaalste zaak van de wereld is.

Contact met zijn gezinsleden (roedel) is voor honden van groot belang. Op scheiding reageren ze vaak met grote stress en ze zoeken meteen het contact weer op. Eerst door intensief te zoeken en dan door te janken. Het is dus heel normaal voor een hond om op jouw afwezigheid te reageren met krabbelen aan de deur of luid janken en blaffen. Maar dat willen we natuurlijk niet, en dus proberen we onze hond vanaf dag 1 te laten wennen aan af en toe alleen zijn. Stap voor stap is de beste manier om dat te doen, of het nu om een pup gaat of een volwassen hond.

Stap 1: Een veilige plek om te wachten

Waar slaapt je hond het liefst of het meest als jij thuis bent? Als op die plek nog geen mandje of kussen ligt, schaf er dan eentje aan en maak een veilig ‘holletje’ voor hem. Je zult merken dat hij zich daar prettig voelt als hij er uit zichzelf regelmatig naartoe loopt om te rusten. 

Stap 2: Slechts gescheiden door een deur of een muur 

Wanneer je viervoeter op zijn vertrouwde plekje slaapt of rust, loop je de kamer uit en sluit je de deur. Dit doe je zonder iets te zeggen. Na een minuut keer je weer terug en ga je verder met dat waar je mee bezig was. Ga zitten, kijk televisie, lees of wat dan ook, zonder tegen hem te praten. Als de hond meteen naar je toe komt gelopen, negeer je dit en ga je even iets doen. Pas daarna wend je je tot je hond; vrolijk en vriendelijk, maar niet overdreven. Ook als hij je wanneer je opstaat meteen probeert te volgen of begint te piepen, negeer je dit. De reden hiervoor? Voor je viervoeter moet het heel normaal worden dat je ook eens weg bent, al is dit in het begin maar voor een paar minuten.

hond alleen thuis

Stap 3: Voor korte tijd zonder menselijk gezelschap

Is de hond eraan gewend om alleen in de kamer zitten op zijn veilige plekje, dan verlaat je het huis kort en sluit je de deuren. Na een paar minuten kom je weer terug en ga je, zonder aandacht te besteden aan je hond, naar de keuken of een andere kamer. Houd je even bezig met een klusje, zoals de vaatwasser uitruimen of de was in de machine doen, voordat je je weer tot je hond wendt. Vervolgens kun je met hem spelen, hem voeren of een lekkere wandeling met hem maken.

Stap 4: Eerst een, dan twee, dan drie …

Het kan weken duren voordat je hond zich zonder protest naar zijn plekje begeeft en zich daar rustig oprolt om te wachten tot je weer terugkeert, zodra jij je klaarmaakt om te vertrekken. Pas dan kun je hem langer alleen gaan laten. Bij voorkeur op onregelmatige wijze, dus soms een half uur en dan weer eens twee uur. Een gezonde, volwassen hond kan tot ongeveer vier uur zonder stress alleen thuis zijn. Langere perioden van afwezigheid moet je zien te beperken tot slechts heel af en toe.  

hond alleen thuis

Extra aandachtspunten:

• Neem geen afscheid van je hond als je weggaat; hij zal dan denken dat er iets onheilspellends staat te  gebeuren.

• Laat hem niet wachten in de hal, gang of bij de voordeur; hij voelt zich dan een bewaker.

• Zorg ervoor dat je hond zijn behoefte heeft gedaan en dat hij genoeg beweging heeft gehad voordat je vertrekt.

• Niet boos worden als hij blaft of aan de deur krabt, maar negeer zijn protest, start de training opnieuw en voer deze langzaam weer op.

 

Uit: Hart voor Dieren 6.2020. Hier verkrijgbaar!

 

Ook interessant voor jou:
Hoe lang kan een hond alleen zijn?
Hond is geen tijdelijk middel tegen verveling


Nieuwsbrief 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moederdag cadeau abonnement Hart voor Dieren