Hoe kun je als toerist zwerfdieren helpen die je op vakantie tegenkomt? Veel van deze dieren weten alleen te overleven doordat wij, de toeristen, hen hapjes geven. Maar waarmee zijn zwerfhonden en -katten nog meer geholpen? Hart voor Dieren geeft tips!

 

Zwerfdieren helpen door je vooraf in te lezen

Om straks op je vakantiebestemming eventuele zwerfdieren te kunnen helpen, check je vooraf de lokale dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen. Ga na of ze echt als diervriendelijk bekend staan en hoe je ze dadelijk het best kan bereiken. Eenmaal aangekomen kun je dit voor de zekerheid nog bij je hostess of een plaatselijk toeristenbureau verifiëren.

 

Ga na welke hulp een dier nodig heeft

Ieder zwerfdier heeft in principe hulp nodig, maar ze zijn niet allemaal bij hetzelfde gebaat. Volwassen zwerfdieren die gewend zijn aan het harde leven op straat, weten zich zelf redelijk te redden. Extra voeding en water is welkom, maar zeker de vrouwtjes kun je het beste helpen met een castratie of sterilisatie. Daardoor hoeven de teefjes en poezen niet meer doorlopend kleintjes te dragen en te verzorgen. Neem hiervoor contact op met een plaatselijke dierenarts. Breng een hond of kat ook naar een dierenarts als hij ziek of gewond is. De arts kan het dier dan ook gelijk vaccinaties geven tegen vervelende ziektes.

 

afbeelding zwerfdieren katten helpen

 

Wat te doen met pups en kittens?

Neem nooit een pup of kitten weg bij de moeder. Melk van een zogende moeder is voor de kleintjes meestal de enige manier om weerstand op te bouwen tegen allerlei ziektes. Pak onbewaakte pups en kittens ook niet direct op. Wacht eerst af of de moeder terugkeert. Is dat niet het geval? Neem dan contact op met een plaatselijke dierenwelzijnsorganisatie en vraag om advies.

 

Wat je zwerfdieren absoluut niet te eten moet geven

Veel zwerfdieren vinden hun voedsel in het vuilnis en hebben een redelijke sterke maag. De zwerfkatten zijn meestal wel redelijk kieskeurig met wat ze eten, zwerfhonden eten daarentegen bijna alles. Maar juist daardoor moeten we ze beschermen en nadenken over wat we ze te eten aanbieden. Bepaald voedsel zou hen namelijk ziek maken of zelfs kunnen vergiftigen.

Checklist Wat honden niet mogen eten

 

Hoe zit het met de asielen?

Natuurlijk verschilt het per plaats, maar vaak zitten asielen in bijvoorbeeld Zuid- en Oost -Europa al overvol. Pas bovendien op met staatsasielen, daarin wordt niet altijd met respect voor dieren gehandeld. Je kunt de dieren in de asielen helpen door ze honden– of kattenvoer te geven. Vaak wordt wel geadviseerd om op de locatie te blijven tot ze het eten uitdelen, zodat je zeker weet dat de voeding bij de asieldieren terecht komt en niet voor eigen gewin verkocht wordt.

 

zwerfdieren helpen asiel

 

Neem zelf geen zwerfdieren mee naar huis

Het is niet verstandig om zwerfdieren zelf mee naar huis te nemen. Dat brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee, en in sommige gevallen zal het dier eerst in quarantaine moeten. Dat zou enorm veel stress opleveren voor de hond of kat. Daarnaast is een zwerfdier niet gewend aan het leven in een gezin. Het is beter om op je vakantiebestemming lokale hulporganisaties die zwerfdieren helpen te steunen. Overweeg je een hond of kat uit een buitenlands dierenasiel te adopteren? Doe dit dan via een erkende organisatie in je thuisland.

Bron: Stichting Dierennood en Hart voor dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips