Afgelopen week zijn in Purmerend twee vrouwen – 36 en 25 jaar oud – opgepakt omdat ze verdacht worden van het stelselmatig mishandelen van paarden.

 

Paarden werden mishandeld tijdens hun training

Na meerdere meldingen te hebben ontvangen over paarden die mishandeld zouden worden door het toepassen van een ‘trainingsmethode’, kon de politie overgaan tot onderzoek op de plek waar de dieren werden gehouden. Daar troffen zij paarden aan onder verdachte omstandigheden. Twee verdachten zijn naar aanleiding van het onderzoek aangehouden en overgebracht naar het politiebureau op verdenking van dierenmishandeling. Ook twee woningen en een bedrijfspand zijn onderzocht naar aanleiding van deze aanhoudingen, daarbij zijn meerdere goederen en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

 

Hoe is het nu met de dieren?

Met het aanhouden van de twee verdachten, is de situatie natuurlijk nog niet opgelost voor de paarden. Maar de dieren zijn gelukkig ondergebracht op een veilige plek waar ze de zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben. 7 paarden zijn officieel in beslag genomen voor nader onderzoek door onder meer een dierenarts en gedragsdeskundigen.

Het onderzoek inzake van deze dierenmishandeling is nog niet afgerond en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

 

Maak melding van dierenmishandeling

Zie je dat een dier wordt mishandeld? Maak dan een melding, het dier heeft jouw hulp nodig. Voor het kunnen bewijzen van dierenmishandeling is de verklaring van één of meer ooggetuigen, of ondersteunend beeldmateriaal vaak onmisbaar.

Wettelijk gezien is er sprake van dierenmishandeling wanneer iemand opzettelijk en zonder redelijk doel een dier pijn doet, letsel veroorzaakt of de gezondheid of het welzijn van het dier benadeelt. Dat kan gaan over zowel fysieke als mentale mishandeling.

 

Hoe en waar kun je een melding maken?

Zie je dat een dier wordt mishandeld? Bel dan direct 144 of in noodgevallen 112. Over het algemeen geldt dat hoe eerder de melding gedaan wordt, hoe bruikbaarder deze is voor de politie. Doe je de melding liever anoniem? Dan kun je dat doen via het telefoonnummer 0800-7000.

Bron: Politie Nederland

 

nieuwsbrief dierentips