Nagels knippen is bij katten soms nodig, maar hoeft niet moeilijk te zijn. Belangrijk is het geruststellen van je kat voordat je een nageltje inkort en te weten tot hoe ver je kattennagels kunt knippen.
-
-
- Wanneer moet je kattennagels knippen?
- Hoe vaak moet je de nagels bij katten knippen?
- De nagels van je kat zelf knippen of niet?
- Stappenplan oefenen met nagels knippen kat
- Stappenplan kattennagels knippen
- Tot hoe ver knip je de nagels van een kat?
- EHBO bij nagel knippen kat
- Ingegroeide – of gescheurde nagel
- Ontsteking nagelbed
Wanneer moet je kattennagels knippen?
Bij katten knip je de nagels zodra je merkt dat deze te lang worden. Dit kun je merken aan het nagelbijten van je kat, of als je de kattennagels luid tegen de grond hoort tikken. Ook als je kat mank loopt of veelvuldig aan zijn poot likt, kan dat een teken zijn van te lange nagels, alhoewel dit ook op een ander probleem kan wijzen. Het best is om de nagels van je kat regelmatig te controleren zodat je ze op tijd inkort en mobiliteitsproblemen voorkomt. Daarbij is het belangrijk te checken of de nagels niet krom, naar binnen toe groeien.
Hoe vaak moet je de nagels bij katten knippen?
Hoe vaak je de nagels van je kat moet knippen, is afhankelijk van of hij buiten komt of niet. Bij buitenkatten hoef je de nagels bijna nooit te knippen, behalve de ‘duimnagel’ die nauwelijks in contact komt met de ondergrond en daardoor amper slijt. Ook zijn er periodes waarin de buitenavonturiers minder actief zijn. Als het weer buiten bar en boos is, geven ook buitenkatten vaak de voorkeur aan het binnen zitten. Hun nagels zullen dan harder groeien en vaker geknipt moet worden.
De nagels van binnenkatten moet je dikwijls eens per 8 à 12 weken inkorten, alhoewel seniorkatten soms om meer verzorging vragen.
De nagels van je kat zelf knippen of niet?
Het knippen van kattennagels kun je in principe zelf doen, als je dit maar rustig opbouwt, er zelf niet bang voor bent en dit oefent met je kat. Verderop in dit artikel vind je daarvoor tips en uitleg. Bij zeer angstige, schuwe katten kun je beter de hulp inschakelen van een dierenartsassistent of een ervaren huisdierverzorger.
Gebruik een nagelschaar of vijl speciaal voor katten
Voor het knippen van de nagels bij je kat gebruik je een speciale nagelschaar of -vijl, verkrijgbaar in een dierenspeciaalzaak en dierenartsen. De meeste katteneigenaren geven de voorkeur aan het nagelschaartje. Met een vijl ben je langer bezig en maar weinig katten kunnen dit geduld opbrengen. Aan de andere kant kan een vijl de oplossing zijn voor katten die de schaar te spannend vinden.
Bekijk onze selectie knip en vijl gereedschap: h1 { font-size: 25px; } Bekijk onze selectie knip en vijl gereedschap: </html Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686647083872", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000121596985","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mister%20Mill%20Professionele%20Nagelknipper%20Hond%20en...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686647151677", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000109815165","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Woodoro%20Nagelknipper%20Nagelvijl%20Nagelschaar%20voo...","linkSubId":""};Eerst wennen
Ook nieuwsgierige katten vinden het meestal geen goed idee als je vanuit het niets een schaar of vijl op hun pootje zet. Ze zullen niet snappen wat er gebeurt en dit waarschijnlijk als een enorme bedreiging ervaren. Het gevolg? Een huistijger die ‘zijn personeel’ nooit meer aan zijn pootjes laat komen en een baasje met armen vol kattenkrauwen. Geen goed idee dus. Maar hoe pak je het dan aan? Bij voorkeur laat je je dier als kitten al aan de nagelverzorging wennen, maar ook bij volwassen katten kun je dit opbouwen. Oefen met veel geduld en ga pas door naar een volgende oefenfase als de stap daar voor goed gaat.
Stappenplan oefenen met nagels knippen kat
Stap 1 Kennismaking met schaar of vijl
Laat eerst een paar keer de schaar of vijl in een ontspannen situatie zien, waarbij je rustig tegen je kat praat, hem aanhaalt en een snoepje geeft. Verder hoef je niets te doen. Is je kat nieuwsgierig naar het voorwerp? Laat het hem dan gerust onderzoeken en geef vervolgens nog een beloning.Stap 2 Pootje vasthouden en nageltje bekijken
Pak één van de pootjes vast en probeer een nageltje te bekijken. Daarvoor druk je voorzichtig op een voetkussentje. Hierdoor went je kat aan het gevoel dat bij de nagelverzorging komt kijken. Gaat dit goed? Beloon hem dan opnieuw. Doe vervolgens hetzelfde terwijl je de schaar of nagelvijl vasthebt. Daar doe je nog niets mee, maar zorg dat hij in het zicht is van je kat. Blijf ondertussen rustig en positief tegen je kat praten.Stap 3 De eerste knip
Herhaal de vorige stap en zet vervolgens de schaar of vijl tegen één van de nageltjes. Gaat dit goed? Knip of vijl dan ontspannen het eerste nageltje, zoals bij het volgende stappenplan aangegeven. Wordt je kat zenuwachtig? Knip dan nog niet. Je huistijger moet dan eerst in de gaten krijgen dat de schaar of vijl geen gevaar voor hem is. Leg die gewoon rustig weg en geef je dier liefdevolle aandacht, herhaal de handeling later nog eens.Stap 4 Ontspannen nagels verzorgen
Ging het knippen of vijlen van het eerste nageltje vorige keer goed? Dan is het tijd voor een uitgebreide nagelverzorging. Pak dit altijd rustig op en alleen als je zelf ontspannen bent. Houd je kat gedurende het nagelknippen bovendien goed in de gaten. Merk je aan zijn houding en gedrag dat hij alsnog gespannen raakt, stop dan en beloon hem. Een andere keer ga je verder.Tip: Train één stap per keer, ook als een oefening in één keer goed gaat.
Stappenplan kattennagels knippen
Zorg dat je zelf ontspannen bent. Wanneer je zelf zenuwachtig voor dit klusje bent, zal je kat dit aanvoelen en zonrustig worden.
- Houd je kat op een ontspannen manier vast
- Pak een teentje vast en knijp zacht op zijn voetkussentje; hierdoor komt de nagel tevoorschijn
- Knip een stuk van het dode deel van de nagel af
- Werk alle nageltjes af en beloon je huistijger na afloop
Tot hoe ver knip je de nagels van een kat?
Een absolute ‘no go’ bij het knippen van kattennagels, is een knip zetten in het levende deel van de nagel. Dat gedeelte is doorbloed en uiterst gevoelig. Zet je daar de schaar op of de vijl tegen, dan zorgt dit voor veel pijn en levert dit mogelijk zelfs verwondingen op.
Heeft je kat lichte nagels? Dan herken je het dode deel aan de witte kleur, het levende deel zal donkerroze zijn. Bij katten met donkere nagels is er amper verschil tussen de beide delen te zien. Het beste is om hun nagels door een trimmer of dierenarts te laten knippen. Vijl anders alleen het uiterste puntje van de nagel af.
Tip: Alleen of met zijn tweeën?
Als je het lastig vindt om je kat vast te houden en tegelijkertijd zijn pootje stil te houden, vraag dan aan iemand om je te helpen. Een worsteling van handen, armen en kattenpoten zal de stress voor je dier onnodig verhogen. Zorg dat je ‘assistent’ wel iemand is waarmee je huistijger vertrouwd is.
EHBO bij nagel knippen kat
De nagels knippen bij een kat is een secuur klusje en een ongelukje is niet altijd te voorkomen. Bloed het pootje nadat je een kattennagel geknipt hebt? Druk met een steriel gaasje op het wondje en neem direct contact op met de dierenarts.
Ingegroeide – of gescheurde nagel
Een ingegroeide nagel is in de huid van het teentje gegroeid. Het is belangrijk dat je daar niet zelf mee aan de slag gaat, maar dit door de dierenarts laat doen. Bij een gescheurde kattennagel hangt het van de ernst af wat je moet doen. Is het slechts een minuscuul scheurtje? Knip dan een klein puntje af. Is de nagel ver ingescheurd, raadpleeg dan de dierenarts.
Ontsteking nagelbed
Een te lang onopgemerkte ingegroeide of ingescheurde nagel, kan uiteindelijk leiden tot een ontstoken nagelbed. Maar ook een schimmelinfectie of onderliggende ziekte kan hiervan de oorzaak zijn. Door de ontsteking kan je kat veel aan zijn pootje likken en bijten. Overigens zijn er ook nagelbijters onder katten, maar als je dier dit normaal gesproken niet doet, is het een mogelijk symptoom. Net als het mank lopen. Dit zie je vooral bij katten bij wie de ontsteking al wat verder gevorderd is. En uiteindelijk kan de ontsteking ook een stinkende geur afscheiden. Neem direct contact op met je dierenarts als je een infectie vermoedt. De behandeling zal waarschijnlijk uit antibiotica bestaan, maar in sommige gevallen zijn verdere stappen noodzakelijk.
Nageltjes slijten binnenshuis
De nageltjes slijten aan een harde ondergrond buiten is een natuurlijke manier van ‘nagelknippen’ voor katten. Door ook binnenshuis voor ‘slijt – slijpmogelijkheden’ te zorgen, hoef je zo min mogelijk de nagels te knippen bij je kat. Een uitgebreide krabpaal is daar een belangrijk hulpmiddel bij.
Bron: Hart voor Dieren
-