Ook al maken ze nauwelijks geluid, konijnen communiceren constant. Lees hier hoe ze dat doen.

 

Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt. Maar ze ontvangen niet alleen berichten, ze verzenden ze ook. Via verschillende huidklieren op de kin en in de buurt van hun anus geven ze via afscheiding geuren af met informatie voor hun soortgenoten. We hebben de berichten die konijnen met elkaar uitwisselen voor je ‘vertaald’.

 

Markeren

 

Om hun eigendom te markeren, wrijven konijnen met hun kin over verschillende voorwerpen, waardoor hun individuele geurtje achterblijft. Dit kan een huis of een speeltje zijn, soms zelfs een mens,  maar ook een slipper, een gieter of een enkele grasspriet. Voor andere konijnen betekent deze geur niets anders dan: “Afblijven! Dit is helemaal van mij!”.

Elkaar besnuffelen

Als de nieuwsgierigheid van een konijn na de eerste begroeting nog niet is bevredigd, gaat de rest van het lichaam onder de loep. Is een konijn in de paringsstemming, dan is vooral de anale regio van de soortgenoot interessant. Tip: Voorkom ongewenste nakomelingen door in gemengde groepen de mannetjes te laten castreren.

 

Keutelen

 

Ter markering van hun territorium, laten konijnen keuteltjes achter die zijn bedekt met een speciale geur. Deze onzichtbare grens mag niet worden overschreden worden door onbekende soortgenoten.

 

Begroeting

 

Wanneer twee konijnen elkaar ontmoeten, raken ze elkaars neus aan. Bij dit vriendelijk ogende gebaar wordt de ander onderworpen aan een snelle controle: de geur van een konijn geeft onder meer informatie over geslacht, leeftijd en plaats in de rangorde.

 

Ook interessant voor jou:
Goed hooi voor konijnen
Is mijn konijn ziek? 

 

 

nieuwsbrief veedieren