Verwondingen behandelen, koorts meten, medicatie toedienen: als je lieve cavia ziek is, wil je weten wat je moet doen en zelf kleine medische handelingen kunnen uitvoeren. Een handleiding voor medische zorg bij cavia’s met medicatie en oogdruppels toedienen, koorts meten en  wondbehandeling.

 

Medische handelingen bij een zieke cavia
Zelfs bij een goede verzorging kan een cavia wel eens gewond raken of ziek worden. Als eigenaar moet je niet alleen zijn lichaamstemperatuur in de gaten houden, maar ook medische handelingen uitvoeren zoals het toedienen van medicatie. Dit bespaart jou en je knager veel onrust en stress. Laat het de eerste keer voordoen door een dierenarts en hou je altijd strikt aan zijn of haar aanwijzingen.

 

Koorts meten
De normale lichaamstemperatuur van een cavia is 37,9 tot 39,7 graden Celsius. Een digitale thermometer geeft snel en nauwkeurig waardes, waardoor deze het geschiktst  is voor het meten. Vet de punt van de thermometer goed in met vaseline en duw hem voorzichtig een klein stukje in de anus van het dier. Verhoogd of verlaagd de temperatuur binnen enkele uren? Raadpleeg dan de dierenarts.

 

Wondbehandeling
Een andere soort medische zorg die je cavia’s kunt geven, is het behandelen van een oppervlakkig letsel. Bij kleine bloedingen helpen bloedstelpende watten uit de apotheek. Reinig hierbij eerst de wond voorzichtig en breng een desinfecterende zalf aan met wattenstaafjes. Controleer het genezingsproces bij je knaagdier regelmatig. Bij het eerste teken van ontsteking of koorts moet je onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaan. Let op! Heeft je cavia een diepe wond, dan heeft hij direct de deskundige hulp van een dierenarts of de assistente nodig.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Op de juiste manier sprayen
Sprays worden vaak gebruikt tegen parasieten. En dat is zo simpel, daar kan niets fout aan gaan, toch? Toch wel. De gevoelige longen van je cavia mogen de spray namelijk niet binnenkrijgen. Daarom mag je de knager nooit rechtstreeks besprayen, dat heeft risico op inademing. Handel daarom net zo voorzichtig als je bij andere medische handelingen zou doen: Trek wegwerphandsoenen aan en bespuit je handen op voldoende afstand van het dier. Verdeel vervolgens de vloeibare substantie voorzichtig over de vacht van je dier. Een andere optie is om een borstel te bespuiten en de vacht hiermee te borstelen.

 

Vloeibare medicatie
Moet je vloeibare medicatie toedienen bij jouw kleine patiënt? Je kunt dit het beste toedienen met een wegwerpspuit zonder naald. Trek dan de voorgeschreven dosis op en spuit de vloeistof langzaam in de hoek van de mond. Druk niet te snel, dan kan de cavia zich verslikken. Als alternatief kun je het medicijn ook met een pipetje in de mond druppelen. Heb je een zeer kleine hoeveelheid nodig die amper in een spuit op pipet op te zuigen is? Vraag dan aan de dierenarts of je de medicatie met water mag vermengen om vervolgens op te trekken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Oogdruppels
De laatste medische handeling die we bespreken is het geven van oogdruppels. Hierbij trek je het onderste ooglid voorzichtig wat naar beneden en druppel je de oogdruppels er rechtstreeks in. Voor bijna elke oogaandoening zijn aparte druppels, dus gebruik alleen wat de arts voorschrijft. Let op! Kamille is absoluut ongeschikt voor het gebied rond de ogen omdat het de slijmvliezen van de cavia uitdroogt.

Veel cavia’s vinden de medische druppels in hun ogen – logisch –  niet fijn, maar soms kun je er niet buiten om bijvoorbeeld een ontsteking te behandelen. Belangrijk is dat je vooral rustig te werk gaat en in een voor je cavia rustige omgeving. Vaak werkt het beter als een ander vertrouwd persoon het dier vasthoudt, zodat jij je handen vrij hebt om in één keer gericht en raak (!) te druppelen.

 

Ook interessant voor jou: