Katten lopen met regelmatig wonden op, van klein tot groot. Ga maar na; een splinter, ongelukje of een kort gevecht. Je kat kan zowel buiten als binnenshuis verwondingen oplopen. Lees wanneer je naar een dierenarts gaat en wat je zelf kunt doen om het bloeden te stoppen en wonden bij katten te desinfecteren.
Mijn kat heeft een wondje, moet ik naar de dierenarts?
Zodra de wond bij je kat groter is dan een kras moet deze sowieso door een dierenarts beoordeeld worden. Hij kan beoordelen om welke behandeling de verwonding vraagt en of er ook antibiotica ingezet moet worden. Voor grote, diepe wonden is het stoppen van bloedingen echter de eerste stap.
Het stoppen van een bloeding: aanleggen drukverband
Stroomt er traag wat bloed uit de wond bij je kat? Dan kan het aanpakken met koud en stromend water soms voldoende zijn. Bloedt je dier echter heftig of spuit er zelfs helderrood bloed uit de wond? Dan moet er een drukverband aangelegd worden:
- Bedek de wond eerst met steriel gaas;
- Bevestig het gaas met een elastisch verband;
- Leg dan een strakke zwachtel aan om tegendruk te geven;
- Ga vervolgens zo snel mogelijk naar de dierenarts.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Reinigen en desinfecteren
Is het gelukt om het bloeden te stoppen zonder drukverband? Dan is de volgende stap het reinigen en desinfecteren:
- Knip het haar rond de wond weg, het liefst met een verbandschaar omdat de stompe uiteinden verder letsel kunnen voorkomen;
- Laat stromend water langs de wond stromen;
- Druppel een vloeibaar desinfectiemiddel speciaal geschikt voor huisdieren, op de wondranden;
- Bescherm de wond met een steriel gaasje en een licht verband;
- Ga vervolgens alsnog naar de dierenarts zodat hij de wond kan beoordelen.
Hechtingen bij katten
Het hechten van wonden bij katten kan een dierenarts alleen in de eerste vier uur na de verwonding probleemloos doen. Daarna zal hij de wond eerst moeten behandelen voordat hechtingen mogelijk zijn.
Tijdens het genezingsproces kan de wond heftig gaan jeuken. Je kat zal dan proberen aan de wond en hechtingen te likken. Mogelijk trekt hij daarbij aan de draadjes waardoor de wond opnieuw open kan gaan staan. Een ‘lampenkapkraag’ kan dit probleem verhelpen.
Als de wond zonder complicaties geneest kunnen de hechtingen na acht tot tien dagen worden verwijderd.
Soms is een operatie noodzakelijk
Wanneer je kat een verwonding oploopt kan ook het omliggende weefsel aangetast worden. In dat geval is een operatie meestal noodzakelijk. Daarbij wordt het gescheurde of aangetaste weefsel s verwijderd en de wond vervolgens gehecht.
Behandeling met antibiotica
Ondanks dat de dierenarts de wond van je kat grondig heeft gereinigd en gedesinfecteerd, kunnen er alsnog bacteriën in de wond zijn achtergebleven die de genezing vertragen en de gezondheid van je kat in gevaar brengen. Daarom is antibiotica vaak onderdeel van de behandeling wanneer katten gewond zijn geraakt.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Gevaar van bijtwonden
Alhoewel bijtwonden er soms onschuldig uitzien, moeten ze nooit onderschat worden. Het kleine gaatje van een tand is voor veel ziektekiemen genoeg om een kattenlichaam binnen te dringen. En de holte tussen huid en spierweefsel die door bijtwonden vaak ontstaat, is een ideale voedingsbodem voor bacteriën die een bloedvergiftiging kunnen veroorzaken.
Splinters en andere objecten
Ook splinters en andere materialen kunnen wonden bij katten veroorzaken. Daarvoor geldt dat als het object niet makkelijk te verwijderen is, je het op zijn plaats moet laten zitten. Stabiliseer het met een licht verband en contacteer de dierenarts om het te laten verwijderen.
Denk ook aan je eigen veiligheid!
Je gewonde kat heeft pijn, zeker als je aan de wond zelf komt. En hoe lief je huistijger ook is, in zulke situaties kan hij agressief reageren. Daarom help je een gewonde kat bij voorkeur met zijn tweeën. Blijf op een rustige toon tegen je kat praten en voorkom zoveel als mogelijk een stressvolle situatie.