Vlees is voor je kat een belangrijk onderdeel van zijn voeding. Het levert hem de broodnodige eiwitten en ook verschillende mineralen en vetten. Maar welk vlees mag je nu wel, en welk vlees juist niet, aan katten voeren? En is het gevaarlijk om rauw voer aan katten te geven?

 

Rauw vlees gevaarlijk voor katten?

Met vlees voor katten kun je nogal wat kanten op; rund, schaap, varken, paard, wild of pluimvee. Misschien vraag je je wel eens af welk vlees geschikt is voor je kat, en of je het veilig rauw aan hem kunt geven. Een kat smult van vlees en de genoemde soorten zijn in meer of mindere maten geschikt om te geven.

De meningen over het voeren van rauw vlees aan katten zijn nogal verdeeld. Zo beweert men dat het gezonder is omdat het meer voedingsstoffen zou bevatten, maar dit is niet bewezen. En dan zijn er nog vleessoorten die je alleen gekookt of gebakken aan je kat kunt geven, vanwege het risico op ziekteverwekkers.

Een goede stelregel: Geef aan je kat alleen dat vlees rauw dat je zelf ook rauw zou kunnen eten, en zorg dat je zeker bent van een hygiënische herkomst.

 

Varken-of kippenvlees

Je mag nooit rauw varkens- of kippenvlees aan een kat geven, dat is zelfs gevaarlijk. Dit geeft een hoog risico op ziekten en virussen. Bij varkensvlees is dat onder meer op het gevaarlijke Aujeszky-virus, de veroorzaker van pseudo-hondsdolheid. Zorg ervoor dat je dit vlees braadt of kookt, en dat het door en door bereid is voordat je het aan katten geeft.

 De tekst gaat verder onder de afbeelding.

welk vlees mag kat eten

 

Moet het spiervlees zijn?

Katten zijn echte carnivoren en beperken zich dus niet alleen tot het spiervlees, maar eten ook graag vlees dat wat vetten bevat. Daarnaast hebben katten koolhydraten, mineralen en vitaminen nodig, daarom kun je het vleesvoer aanvullen met andersoortig eten als groenten. Vermijd daarbij wel groentesoorten die giftig voor katten zijn.

De meeste katten blijken voorkeur te geven aan rundvlees en dan vooral aan gehakt rauw hart, dat tot het spiervlees behoort. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.

 

Katten verschillen van elkaar

Wat de ene kat lekker vindt om te eten, laat een andere kat misschien wel links liggen. Bovendien kunnen huistijgers een voedselallergie hebben. Vlees dat normaal gesproken geschikt is voor katten, kan bij jouw dier daarom alsnog klachten als diarree veroorzaken. Een kwestie van uitproberen en je kat goed in de gaten houden.

 

Uitgebalanceerd dieet

Zorg voor een gebalanceerd dieet waarbij je kat zowel vlees als groenten binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Kwalitatieve, samengestelde voeding, gericht op de juiste levensfase, houdt rekening met de volledige voedingsbehoefte van je dier. Vraag bij twijfel advies aan een dierenarts.

Bron: Hart voor Dieren Magazine