Voedselallergieën komen bij katten regelmatig voor. Maar hoe kom je er achter of het echt om een allergie gaat en op welke voedingsstof het immuunsysteem reageert? Bovendien komt ook voedselintolerantie bij deze dieren voor. Dat is iets anders dan een voedselallergie, maar veroorzaakt bijna dezelfde klachten

 

Symptomen voedselallergie bij katten

Bij een voedselallergie laat je kat één of meerdere van deze symptomen zien:

  • braken
  • diarree
  • huidklachten zoals jeuk en uitslag
  • vette vacht
  • opgezwollen tandvlees

Deze signalen kunnen ook wijzen op een andere allergie of gezondheidsprobleem, maar zijn wel een goede reden om contact op te nemen met de dierenarts.

 

Huidreacties onder de loep

Huidklachten komen bij katten met een voedselallergie veel voor. Daarbij kun je denken aan rode of kale vlekken, bultjes en huidschilfers. Vaak hebben de katten daarbij last van gekmakende jeuk. Naast dat dit naar voor je kat is, zit er een extra risico aan het krabben door hevige jeuk. Het wondje dat daarbij ontstaat is voor bacteriën en andere ziekteverwekkers namelijk een toegangspoort tot het inwendige kattenlijf. Dus wat de kriebels ook veroorzaakt; dit moet snel aangepakt worden.

Een huidreactie start vaak op één plek, soms breidt het zich van daaruit uit. Vooral kop, oren en buik zijn beruchte ‘hotspots’, maar ook in oksels, liezen en poten zie je een allrgische reactie ontstaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

voedselallergie kat jeuk

 

Voedselallergie versus voedselintolerantie van katten

Behalve een voedselallergie kan een kat ook te maken krijgen met een voedselintolerantie. Deze twee worden nogal eens door elkaar gehaald maar zijn verschillende reacties in het kattenlijf.

Bij een allergische reactie triggert een bepaalde voedingsstof het immuunsysteem dat als reactie daarop het stofje histamine vrijgeeft. Het is dit stofje dat de klachten bij een allergie veroorzaakt. Het immuunsysteem ziet de allergeen – het ingrediënt dat de reactie veroorzaakt – als indringer die bestreden moet worden.

Een voedselintolerantie is een overgevoeligheid voor een bepaalde voedingsstof, doordat je kat een bepaald enzym mist om deze te verteren. Ook hierbij kunnen dieren braken en diarree of huidklachten hebben, maar dit wordt dus niet veroorzaakt door histamine. Het maagdarmkanaal weet simpelweg niet wat het met de voeding moet doen. Een ander verschil met een allergische reactie is dat de klachten bij een intolerantie dikwijls later ontstaan, soms pas twee dagen na de inname van een voedingsstof.

En dan zijn er natuurlijk ook nog voedingsstoffen die giftig zijn voor katten.

 

Voedselallergie kan ook later voorkomen

Als je kat al jaren dezelfde voeding en snacks krijgt zonder klachten te ontwikkelen, is een voedselallergie waarschijnlijk niet het eerst waar je aan denkt. Toch kan dit wel voorkomen. Sommige kittens worden geboren met een bepaalde allergie, terwijl deze zich bij andere huistijgers zich pas op latere leeftijd ontwikkelt.

 

Naar de dierenarts

De symptomen van een voedselallergie zijn niet specifiek; het zijn ook mogelijke signalen van andere gezondheidsproblemen, denk bijvoorbeeld maar aan darmproblemen, vlooien, wormen en alvleesklierproblemen. De dierenarts zal andere mogelijke oorzaken eerst uit willen sluiten via een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De uitslag van de bloedtest laat natuurlijk even op zich wachten. In de tussentijd kan de dierenarts je kat helpen door klachten als jeuk te verlichten.

Wanneer ziekte en aandoeningen uitgesloten zijn, is de volgende stap te achterhalen waar je kat allergisch voor is. Zeker bij huidreacties kan er namelijk ook sprake zijn van een omgevingsallergie. Is de arts er eenmaal van overtuigd dat het dier op voeding reageert, dan zal hij een eliminatiedieet inzetten om te achterhalen welke voedingsstof de boosdoener is.

 

Eliminatiedieet

Bij een eliminatiedieet krijgt je kat tijdens de eerste fase alleen voer met bestandsdelen die niet in zijn normale voeding zitten. Als er inderdaad sprake is van een voedselallergie, zullen zijn klachten verdwijnen. Vervolgens wordt er steeds een extra ingrediënt van de normale voeding aan het dieet toegevoegd en gekeken hoe de kat hierop reageert. Wanneer het dier plots weer klachten ontwikkelt, weet je welke voedingsstof dit uitgelokt.

Vaak is het eliminatiedieet een efficiënte methode om te achterhalen waar een dier allergisch voor is. Toch geeft het dieet niet altijd duidelijkheid. Je huistijger kan namelijk ook allergisch zijn voor meerdere ingrediënten of alleen voor een combinatie daarvan.

 

Allergietest op het bloed

Wanneer het eliminatiedieet geen duidelijkheid geeft, kan de dierenarts nog een allergietest op het bloed van je kat laten uitvoeren. Hiervoor neemt hij via een prik wat bloed bij hem af en stuurt dit vervolgens naar een labaratorium.

 

Voortaan aangepaste voeding

Is eenmaal duidelijk voor welk voedingsmiddel je dier allergisch is, dan kun je hem voortaan klachtenvrij houden met aangepaste voeding. Verschillende merken bieden hypoallergeenvoer aan, overleg met je dierenarts welke voeding het best bij je kat past. En vergeet niet ook de kattensnacks ook de ingrediënten van kattensnacks onder de loep te nemen. Mogelijk moet je ook die wisselen voor een hypoallergene variant.

 

nieuwsbrief dierentips