Al eens gehoord van de brilpinguïn? Hij is in meerdere opzichten heel bijzonder! Deze vogel verkiest een voor pinguïns niet alledaags leefgebied en is een prachtige verschijning. Zes feitjes op een rij om dit unieke dier beter te leren kennen…

  

De brilpinguïn: What’s in a name?

Brilpinguïns hebben hun naam te danken aan hun roze oogpartij, die lijkt op een kleine bril. Deze onbehaarde

plek huid helpt het bloed te koelen: wanneer er lucht over het kale stukje waait, creëert dit een welkome afkoeling in de warme Afrikaanse zon.

  

Voelt zich thuis in Afrika

Misschien dacht je dat alle 17 verschillende pinguïn soorten bij Antarctica wonen. Maar deze pinguïns waggelen rond in Zuid-Afrika, Angola, Namibië en Mozambique. Ze verblijven daar op de rotsachtige stranden waar ze zich op hun best voelen. Overigens zijn het de enige pinguïns die nog steeds te vinden zijn in de subtropische regio’s van Afrika. De dieren worden als bedreigd beschouwd en worden gelukkig beschermd.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

De juiste camouflage

Dankzij het ontwerp van zijn zwart-witte smoking is de brilpinguïn goed gecamoufleerd: de lichte buik verdwijnt bijna tegen het wateroppervlak zodra het dier op de zee dobbert. Hierdoor is de vogel voor roofdieren amper te onderscheiden. Een groot pluspunt! Op het land valt de donkere rug niet echt op. En al lijken de kostuums voor ons allemaal hetzelfde, ze zijn allemaal uniek. Pinguïns herkennen elkaar dan ook aan de individuele vlekken.

 

Brilpinguïn zwemt tot wel 50 km per dag voor zijn eten!

Brilpinguïns zijn dol op schoolvissen zoals ansjovis en makreel. Om deze te vangen, zwemmen de vogels tot wel 50 kilometer per dag. Bovendien zijn deze reizigers bijzonder lenig, iets wat ook goed van pas komt tijdens het vangen van hun voedsel. Meestal vinden ze de gezochte vissen net onder het wateroppervlak.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

brilpinguïn Afrika

Samen broeden

Brilpinguïns broeden in kleine kolonies en een koppel blijft vaak meerdere jaren bij elkaar. Het vrouwtje legt de eieren in een beschutte holte en samen met haar partner broedt zij de eieren uit. De twee wisselen elkaar steeds af. Na de geboorte worden de jongen nog zo’n 75 dagen door zowel vader als moeder verzorgd. Daarna is het verenkleed van de kuikens pas gereed voor een plons in het koude water.

 

20 dagen vasten voor nieuwe veren

 Een opmerkelijke gewoonte is het ‘vasten’  tijdens de rui. Dit is voor de brilpinguïn bittere noodzaak omdat zijn nieuw verenkleed niet meteen waterdicht is. Hierdoor kan de vogel nog niet gaan jagen in het koude water. Na ongeveer 20 dagen is het dieet voorbij en kan de pinguïn eindelijk weer achter zijn voedsel aan.

 

Benieuwd naar de andere dierenportretten?

Ontdek dan ook het portret van de: