De Dierenbescherming zet de komende jaren, naast het noodzakelijke bestrijden, vooral in op het voorkomen van dierenleed. En daar kun je wat de dierenwelzijnsorganisatie betreft niet jong genoeg mee beginnen.
Vandaar dat ze nieuwe initiatieven ontwikkelt om kinderen -en daarmee indirect ook volwassen- te leren hoe je respectvol omgaat met dieren. Lesprogramma’s voor op school zijn daar onderdeel van, maar ook een speciale editie van Donald Duck Weekblad dat in opdracht van de Dierenbescherming is gemaakt. Deze verschijnt vanaf 23 september, mooi op tijd dus voor Dierendag. Jong geleerd, oud gedaan‘De jeugd heeft de toekomst’ en ‘jong geleerd, oud gedaan’, het zijn misschien clichés, maar daarom niet minder waar. Daarom wil de Dierenbescherming deze groep (nog) meer betrekken bij haar streven naar een maatschappij waarin diervriendelijk vanzelfsprekend is. Dat doet de organisatie onder andere met vrijwilligers die als scholenvoorlichters op school langsgaan om kinderen voorlichting te geven, maar kinderen kunnen ook zelf aan de slag met spreekbeurten die op de website van de Dierenbescherming te vinden zijn. Voor meesters en juffen zijn er lesbrieven die ze kunnen gebruiken om samen met de kinderen in de klas te leren over bijvoorbeeld knaagdieren, vissen en de hond en kat. In oktober komt daar het nieuwe lesprogramma ‘Dieren op je bord’ over het eten van vlees bij. Dit is bedoeld voor de bovenbouw van de basisschool.
Diervriendelijke editie Donald Duck
Naast lesprogramma’s en voorlichting op school is er in opdracht van de Dierenbescherming een speciale editie van Donald Duck Weekblad gemaakt. Doel hiervan is kinderen (en volwassenen) op een ludieke en ongedwongen manier te betrekken bij dierenwelzijn en goed omgaan met huisdieren. In de speciale, extra diervriendelijke uitgave van het blad staan verhalen als ‘Kwik, Kwek en Kwak nemen een huisdier’, ‘Een ochtend op de dierenambulance’ en ‘Donald als dierenagent’. Leden van de Dierenbescherming en Donald Duck Weekblad krijgen de speciale editie vanzelf in de bus, verder hebben scholen het blad (incl. lesbrieven) al aangevraagd en worden er exemplaren verspreid via de dierenasielen, dierenambulances en hondenscholen van de organisatie. Daarnaast is er ook een online versie beschikbaar op dierenbescherming.nl zodat iedereen mee kan lezen.
Ook interessant voor jou:
|