De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS kon onlangs twee galberen redden uit vreselijke leefomstandigheden. De ergste die het reddingsteam ooit had gezien. Bij de beren, die vrijwel in volledige duisternis in een kelder leefden, werd jarenlang gal afgetapt; bij een van de dieren al zeventien jaar.

Galberen verboden

Hoewel de productie van berengal en de handel in berenproducten in Vietnam bij wet verboden is, bestaat de illegale galwinning nog steeds. Berengal wordt gebruikt tegen onder meer koorts, ontstekingen, zwellingen en pijn. Het enige werkzame bestanddeel met medicinale waarde in berengal is ursodeoxycholzuur (UDCA). Sinds de jaren 1950 kan dit worden vervangen door plantaardige en synthetische alternatieven. De vraag naar berengal neemt af, maar er zijn nog steeds 372 galberen in Vietnam. Het verhaal van de redding van galberen Xuan en Mo.

Vier Voeters galberen

Jarenlang zaten Xuan en Mo in kleine, smerige kooien in een kelder in de Vietnamese provincie Son La. Alles om ze heen was donker; er was geen sprankje licht. Alleen als ze te eten kregen of hun gal werd afgetapt, was er (kunst)licht.
Foto: Hoang Le | VIER VOETERS

In een kooi in een kelder

Jarenlang zaten twee galberen in kleine, smerige kooien in een kelder in de Vietnamese provincie Son La. Alles om ze heen was donker; er was geen sprankje licht. Alleen als ze te eten kregen of hun gal werd afgetapt, was er (kunst)licht. Gelukkig kon de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS de twee Aziatische zwarte beren – die Xuan (lente) en Mo (droom) werden genoemd – onlangs bevrijden uit hun uitzonderlijk wrede leefomstandigheden.

Het team redde al veel beren uit slechte omstandigheden, maar was sprakeloos door de wreedheid die ze aantroffen in de kelder waar deze beren waren gehuisvest.  Er moesten zaklampen worden gebruikt om de beren te kunnen zien. De roestige kooien waren klein en vies, er was geen frisse lucht en slechte ventilatie.

Vier Voeters galberen

VIER VOETERS heeft de twee galberen onlangs gered.
Foto: Hoang Le | VIER VOETERS

Niet bang

Na de redding werden de beide beren medisch onderzocht. Szilvia Kalogeropoulu, de dierenarts van VIER VOETERS in Azië die verantwoordelijk was voor de redding en de overplaatsing van de beren. “Het is de eerste keer dat we beren hebben gered uit een omgeving zonder enig natuurlijk licht en alleen blootstelling aan kunstlicht. Ondanks het feit dat ze jarenlang in zulke afschuwelijke omstandigheden voor hun gal zijn geëxploiteerd, waren zowel Xuan als Mo heel rustig en niet bang toen we aankwamen. De gezondheidscontroles van beide beren brachten galblaasaandoeningen aan het licht als gevolg van de vele onhygiënische en traumatische galwinningsprocessen. Bovendien heeft Xuan overgewicht, een leveraandoening en is zijn gebit in slechte conditie. Hij heeft drie gebroken hoektanden die de komende maanden moeten worden verwijderd. We zullen ze uitgebreider onderzoeken in onze kliniek en bepalen hoe we ze het beste kunnen verzorgen. Beren zijn erg veerkrachtig, maar het zal nog een lange weg naar herstel worden.”

Vier Voeters galberen

De beren leefden in een kelder onder een winkel en moesten naar boven worden getild.
Foto: Hoang Le | VIER VOETERS

Naar het Berenwoud

Inmiddels zijn de beren aangekomen in het Vietnamese BERENWOUD Ninh Binh, een van de reservaten van VIER VOETERS en speciaal voor beren is ingericht.

Na hun aankomst bij Ninh Binh moeten Xuan en Mo drie weken in quarantaine om te voorkomen dat ze mogelijk ziektes op andere beren zouden overdragen. Daarnaast moeten ze heel erg wennen aan alles, want alles is nieuw voor ze. “Gedurende deze tijd krijgen ze intensieve medische zorg en worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door ons verzorgingsteam’’, vertelt Magda Scherk-Trittin, project-coördinator berenreddingen bij VIER VOETERS. “Tijdens hun quarantaine krijgen ze geleidelijk een dieet dat wekelijks gevarieerder wordt, een scala aan verrijkingsproducten en natuurlijke bodembedekking. En kan het vertrouwen tussen de twee beren en hun verzorgers groeien. Ze krijgen drie keer per dag te eten, voortdurend vers water, vier keer per dag verrijking, douches, ventilatoren om koel te blijven, enzovoort.”

‘’De afzondering stelt ons ook in staat om ze goed in de gaten te houden. Na de quarantaine verhuizen Xuan en Mo naar het berenhuis en brengen ze een aantal weken door in holen, waar ze kunnen wennen aan nog meer veranderingen,” aldus Scherk-Trittin.

Vier Voeters galberen

Xuan en Mo werden met een vrachtwagen naar hun nieuwe thuis gebracht: BERENWOUD Ninh Binh.
Foto: Hoang Le | VIER VOETERS

Een verslag van de eerste dagen in Ninh Binh

 

Dag 1: Vannacht hebben Xuan en Mo het grootste deel van hun voedsel opgegeten. In de ochtend waren ze nogal angstig en gestrest. Xuan is in de loop van de dag veel rustiger geworden en doet het veel beter. Hij is dol op pompoenen en appels en hij krijgt veel appelsnoepjes. Mo is erg gestrest en stribbelt voortdurend tegen, het team heeft voor haar visuele barrières rond haar gebied gemaakt. Ze voelt zich waarschijnlijk meer op haar gemak als het donker en stil is.

Dag 2:  Een dag later zijn de beren begonnen met hun behandelingen, die voor alle galberen hetzelfde zijn. Xuan neemt al zijn medicijnen met smoothie of honing. Mo krijgt dezelfde medicijnen – en neemt ze aan van een lepel met honing. Eerder konden de verzorgers dat alleen in een schaaltje doen en haar laten eten als zij er niet waren. Dat betekent dat de beren al enig vertrouwen in de verzorgers beginnen te krijgen. Mo is dol op stammen van bananenbomen en heeft er tot nu toe al heel wat te grazen genomen. Ze houdt ook van soep en pompoen. Na de eerste nacht heeft ze besloten de andere groenten niet te eten.

Dag 3: Vandaag hebben ze allebei voor het eerst rondgesnuffeld. Xuan is erg geïnteresseerd in alle nieuwe dingen, brak voerbakken van bamboe om het eten eruit te krijgen en blijkt dol te zijn rau muong (waterspinazie).

Dag 4: Xuan verliest vrij snel zijn interesse in de verrijking die hij krijgt. Daarom blijven de verzorgers hem bezighouden, want anders loopt hij veel te ijsberen. Voor beide beren is het dieet een uitdaging, want ze zijn erg kieskeurig. Xuan eet alleen waterspinazie en fruit, terwijl Mo alleen eieren en wat fruit tot zich neemt. Geen van beide eten ze graag groenten en noten.

Dag 10: Mo vertoont niet langer agressie naar haar verzorgers en is helemaal gestopt met slingeren en ijsberen. Eerder verbleef ze het grootste deel van de tijd in het schaduwrijke deel van haar hol, afgedekt om haar te helpen zich aan te passen en veilig te voelen. Maar nu maakt ze graag een nest van stro en bladeren en ligt ze in het zonnige open deel. Ze onderzoekt graag alle nieuwe verrijkingsvoorwerpen die ze krijgt, maar haar interesse gaat vooral uit naar bananenboomstammen, vooral als er een interessante geur aan hangt, zoals garnalenpasta.

Vier Voeters galberen

Daar gaan ze!
Foto: Hoang Le | VIER VOETERS

 

BERENWOUD Ninh Binh in Vietnam: Een nieuw thuis voor geredde beren

VIER VOETERS werkt sinds 2017 samen met lokale partners om zoveel mogelijk beren te bevrijden van hun trieste lot. Het aantal beren op galberenfarms in Vietnam is drastisch gedaald van ongeveer 936 in 2017 tot 372 nu. Met het BERENWOUD Ninh Binh steunt VIER VOETERS de Vietnamese regering om een einde te maken aan de berenfarms in Vietnam en een nieuw thuis te bieden aan geredde beren. Het is niet alleen een veilig thuis voor voormalige galberen, maar ook een bewustwordings- en educatiecentrum voor het behoud van wilde dieren in Vietnam. Sommige van de 41 Aziatische zwarte beren die momenteel in het berenreservaat leven, waren voor hun redding niet alleen het slachtoffer van de wrede galbeerhouderij, maar ook van de illegale handel in wilde dieren.

Wilt u VIER VOETERS helpen in de strijd tegen dierenleed? Ga dan naar https://secure.vier-voeters.nl/doneren

 

Tekst & foto’s: VIER VOETERS

Ook interessant voor jou:

Eekhoorns leven langer met goede buren

Egels hebben dringend hulp nodig

 

nieuwsbrief