Terwijl honden in bijna alle weersomstandigheden met plezier buiten ravotten, zijn katten gevoeliger voor het weer. Daarom is het belangrijk om je kat in de wintermaanden extra goed in te gaten te houden en te luisteren naar zijn behoeftes.

Naar buiten…of toch naar binnen…

De meeste katten geven de voorkeur aan zonnig en warm weer, daarom voelen alleen de echte buitenkatten zich nu aangetrokken om de buitenwereld te verkennen. Alle andere huistijgers draaien zich al snel weer om en kijken verwijtend door de tuindeur naar hun baasjes. Dan begint een spel dat veel katteneigenaren maar al te goed kennen: Kitty wil naar buiten. Vijf minuten later miauwt ze en wil ze weer naar binnen. En dit herhaalt zich keer op keer… Want de innerlijke drang naar beweging en avontuur is bij katten gewoon niet te onderdrukken. Geërgerde baasjes kunnen dit verhelpen met een kattenluikje. Alle anderen moeten hun ogen open houden, want een ijskoude kat moet zo snel mogelijk weer in de warmte kunnen komen. Het is belangrijk dat je kat zelf kan beslissen of en hoe lang hij in de winter naar buiten wil.

Oudere, zwakkere en jonge katten

Voorzichtigheid is geboden bij jonge, zieke en oude katten. Hun verblijf buitenshuis mag niet te lang duren. Laat ze wel genieten van ravotten in de sneeuw, maar voorzie ze van een comfortabel kattenhuis. Het belangrijkste is dat de kat een droge, comfortabele schuilplaats vindt, die indien nodig kan worden uitgerust met een verwarmd kussen. Zelfs geharde katten moeten altijd ’s nachts naar binnen worden gehaald. Vergeet niet af en toe de pootjes van je kat te controleren. De ijzige grond, strooizout en droge lucht zorgen ervoor dat de voetzooltjes wat scheurtjes gaan vertonen. Dit kun je tegengaan met wat vaseline.

Droge, stille plekjes

Bij winterse temperaturen kunnen katten hun toevlucht zoeken in de motoren en wielkasten van auto’s. Tik dus een paar keer op de motorkap voordat je op pad gaat en controleer je banden.
En over ijs en sneeuw gesproken: dit biedt geen uitnodigende omgeving om de behoefte te doen. Daarom is het zinvol om in de winter een kattenbak binnen neer te zetten voor je buitenkat.

Winter betekent knuffeltijd

Als de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt, willen wij mensen het liefst de hele dag binnen onder een dekentje zitten. Veel katten zijn nu ook graag in de buurt van de verwarming en
brengen het grootste deel van de dag slapend door. Daarom willen ze vooral in dit jaargetijde knusse en warme slaapplekjes. Maar pas op wanneer de lucht in huis te droog is: in de winter
kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.  Sommige katten genieten meer van regelmatig kammen of borstelen in hun dikke wintervacht dan in de zomer. Dat geldt ook voor lekker knuffelen.
Wanneer je terugkomt van stressvolle kerstinkopen, of je kinderen of kleinkinderen hebben de hele dag rondgerend, dan is het rustige spinnen van je kat een ware traktatie. Accepteer de uitnodiging van je kat om te knuffelen dan ook met gepaste dank! Dan doe je tegelijkertijd iets goeds voor jezelf en voor je kat.