Katten willen van nature graag jagen, hun territorium controleren en de buitenwereld ontdekken. Waar mogelijk, moeten we hen daarom vrije uitloop bieden. Omdat de buitenwereld niet alleen avontuur biedt, maar er ook gevaren op de loer liggen, moet je voor buitenkatten enkele regels in acht houden.

 

Eerst castreren

Ongecastreerde buitenkatten hebben een zeer grote radius. De katers zwerven gemiddeld over zes hectare, poezen lopen ook enkele kilometers weg van hun huis. Daarbij komt dat katers op het liefdespad en poezen op zoek naar een vrijer vaak in heftige rivalengevechten terechtkomen. Afgezien van de ongecontroleerde vermenigvuldiging van de dieren moet je daarom zeker nooit een ongecastreerde kat naar buiten laten.

kat veilig buiten

Aan de lijn wandelen

In de stad is dit vaak de enige mogelijkheid om je kat frisse lucht en verandering van omgeving te bieden. Maar pas op: de kat moet al goed gewend zijn aan het tuigje (liefst van kleins af aan), omdat het anders een gevaarlijke worsteling wordt. En je moet altijd je omgeving in de gaten houden zodat een hond je kat niet kan laten schrikken of een duif het jachtinstinct van je huistijger aanwakkert. Katten laten zich niet leiden zoals honden, maar gaan hun eigen weg en slenteren meer dan vlot te lopen. Een half uur in een rustig park per dag is meestal voldoende voor een kat.

kattentuigje
     

Eerst onder begeleiding

Blijf erbij als je kat voor het eerst naar buiten gaat. De huis- of terrasdeur moet open staan zodat niets de terugkeer naar het veilige huis in de weg staat. De meeste katten zijn erg voorzichtig en zullen niet ver gaan. Als jouw kat dit toch doet, lok hem dan herhaaldelijk naar je toe door zacht en vriendelijk te praten en eventueel iets lekkers bij de hand te houden.

De tuin aantrekkelijk maken

Een hokje om in te schuilen, een hoog zitje van waaruit de kat zijn omgeving kan observeren, een lekker snuffelweitje waarin de kat kan liggen en op gras kan knabbelen uit zo’n paradijsje zal je kat niet eens weg willen. Dichte heggen in de buurt van het tuinhek of langs een muur maken het moeilijker om te ontsnappen.

kat veilig buiten

Oefen het terugroepen

Oefen met een signaal waarvan je weet dat je kat meteen komt aangerend als hij het hoort. Met iets heel lekkers dat hij alleen op dat moment krijgt, leert hij al snel dat het loont om naar binnen te komen. Oefen eerst binnen, vervolgens buiten. En vergeet nooit de beloning. Zo kun je er ’s avonds voor zorgen dat je huistijger op tijd veilig binnen is.

Verkeerstraining

Onervaren katten vallen vaak ten prooi aan auto’s. Wie in de buurt van een drukke straat woont kan verkeerstraining overwegen. Je hebt dan hulp nodig van iemand die op het moment dat de kat de weg nadert een hard geluid maakt of een sleutelbos in de richting van de kat gooit. Als je dit veel herhaalt is de kat niet langer nieuwsgierig naar de auto’s en vermijdt hij ze het liefst.

Let op de gezondheid

Buitenkatten zijn blootgesteld aan veel meer ziektekiemen dan binnenkatten en lopen sneller parasieten op. Ze moeten daarom regelmatig gevaccineerd worden en maandelijks tot driemaandelijks behandeld tegen vlooien, teken en wormen, afhankelijk van het middel. Vraag je dierenarts om advies.

kattenluik

Tips: het optimale kattenluikje

Katten zijn onafhankelijke wezens. Het is dan ook ideaal als buitenkatten zelf naar buiten kunnen. Een kattenluikje is dan praktisch. Belangrijk daarbij is dat 

•  … het luikje zich met lichte druk naar binnen en naar buiten laat bewegen. 

•  … het luikje afsluitbaar is.

•  … het zich niet in de buurt van een deur- of vensterklink bevindt (inbraakgevaar).

•  … de kat een zender om heeft waar het luikje op reageert. Zo kan alleen jouw kat binnen en geen vreemd dier.

•  … het groot genoeg is om de kat makkelijk in en uit te laten lopen.

•  … je eraan denkt dat je als huurder bij vertrek het luikje moet verwijderen/de deur vervangen.

 

Dit artikel verscheen in Hart voor Dieren magazine.

Ook interessant voor jou:
Tips: een veilig kattenluik
Het verlanglijstje van een binnenkat

 

Nieuwsbrief