De handel in wilde dieren is wreed, niet duurzaam en brengt onze volksgezondheid in gevaar. World Animal Protection heeft wereldwijd ruim 1 miljoen handtekeningen (ruim 100.000 in Nederland) opgehaald om dit onder de aandacht te brengen bij de G20. De dierenbeschermingsorganisatie wil een permanent verbod op de handel in wilde dieren, om zowel dieren als mensen te beschermen.

World Animal Protection overhandigde dinsdag online de handtekeningen tegen handel in wilde dieren aan Europarlementariër Anja Hazekamp, in aanloop naar de G20-top dit weekend. Nederland wordt tijdens de G20 vertegenwoordigd door de Europese Unie. Hazekamp is prominent voorvechter van rechten voor dieren in het Europees Parlement.

WAP

World Animal Protection kwam na de uitbraak van COVID-19 in actie met deze petitie, om de wereldleiders op te roepen de commerciële handel in wilde dieren te stoppen. Sanne Kuijpers, programmamanager wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Door de corona-uitbraak kwam de aandacht te liggen op deze handel, en zagen we gezamenlijk wat de risico’s ervan zijn voor dierenwelzijn en de biodiversiteit, maar ook voor onze gezondheid en de economie. Nog steeds ondervinden we de gevolgen ervan. Laten we er samen voor zorgen dat dit niet nog eens gebeurt. De commerciële handel in wilde dieren is nergens goed voor.’ De oproep kon zowel nationaal als internationaal op veel steun rekenen, zo ook van biologe Jane Goodall.

G20-top dit weekend in Saudi-Arabië

Komend weekend komen de leiders van de G20 virtueel bijeen. Tijdens de top spreken ze over onderwerpen rond economische stabiliteit. Nederland wordt er vertegenwoordigd door de Europese Unie. Dit jaar zal het vooral gaan over een gecoördineerde aanpak van de COVID-19-pandemie. World Animal Protection vindt dat hierin een plan moet worden opgenomen om een einde te maken aan de commerciële handel in wilde dieren.

 

schubdier pangolin handel in wilde dieren

Verband wilde dieren en COVID-19

Overal ter wereld worden wilde dieren onder onnatuurlijke omstandigheden in gevangenschap gehouden en uitgebuit. De dieren worden uit het wild gehaald of gefokt, getransporteerd en verhandeld. Vaak leven ze onder erbarmelijke en onhygiënische omstandigheden wat ze vatbaar maakt voor ziektes en waardoor ze meer ziektekiemen verspreiden. De wet markets in China hebben afgelopen periode onder een vergrootglas gelegen. Plekken waar dieren op elkaar gepropt in kooien zitten onder deze omstandigheden vormen een broeinest waar dodelijk ziekten kunnen ontstaan. Zoals we hebben gezien met COVID-19 kunnen deze ziektes vervolgens worden overgedragen op mensen. Ook kunnen mutaties ontstaan. Gemuteerde versies van COVID-19 zijn in Denemarken aangetroffen bij nertsen en mensen. Dit heeft mogelijk effect op de werkzaamheid van een toekomstig coronavaccin. Dat terwijl nertsen hun leven lang lijden voor een geheel onethisch en onnodig luxeproduct.

 

hagedissen handel in wilde dieren

Handel in Nederland

Ook in Nederland worden wilde dieren verhandeld. Tussen 2014 en 2019 werden er in totaal ruim 80 miljoen levende wilde dieren legaal geïmporteerd door Nederland, voor allerlei gebruiksdoelen. We kennen hier de reptielenbeurzen waar slangen en kameleons in bamibakjes en zelfs vleermuizen naast elkaar worden tentoongesteld en de vogelmarkten met de meest exotische exemplaren in kooien op elkaar gestapeld. De handel in wilde dieren vormt een risico voor overdracht van virussen van dier op mens, zoals heel zichtbaar werd met de recente ontwikkelingen in de nertsenfokkerij.

 

Ook interessant voor jou:
Uitbuiting wilde dieren leidde tot corona pandemie
Coronacrisis veroorzaakt run op puppy’s

 

nieuwsbrief veedieren