Hamsters, cavia’s, ratten en gerbils hebben behoefte aan beweging, afleiding en stimulatie. Maak je knager gelukkiger en gezonder met deze spelletjes voor knaagdieren.

 

Fitnessparcours voor cavia’s

Cavia’s zijn verbazingwekkend wendbaar en kunnen met lekkernijen tot behoorlijk atletische prestaties worden uitgedaagd! Wat dacht je bijvoorbeeld van een klein fitnessparcours? Bouw bijvoorbeeld een stabiele trap van kartonnen dozen en/of vierkante houten blokjes. Dit vormt een interessant obstakel voor je knager. Maak dit spel voor knaagdieren extra uitdagend met verschillende tunnels, bijvoorbeeld gemaakt van grote kartonnen kokers. Bevestig een stukje appel aan een draad en trek het over en door de obstakels voor de cavia uit. Op een later moment kun je de moeilijkheidsgraad ophogen door extra elementen zoals een wip aan het parcours toevoegen.

 

In het labyrint spelen 

Ratten hebben net als hamsters, cavia’s en gerbils voldoende beweging nodig en zijn superslim. Bij gerbils komt daar bovenop ook nog een flinke dosis nieuwsgierigheid. Voor al deze knagers kun je zelf een labyrint bouwen, waarin ze op zoek moeten naar een beloning. Of bouw huisjes van kartonnen dozen van verschillende afmetingen – snijd daar een opening in als deur – en verdeel deze door de kamer. In elk huisje ligt een vers stukje fruit of groente klaar, maar om ze allemaal te bereiken moet je knaagdier eerst een sportieve route afleggen.

 

Puzzelen voor (woestijn)ratjes

In verschillende onderzoeken konden wetenschappers aantonen dat ratten zelfs abstract kunnen denken, net als wij mensen. Het is dus geen wonder dat vooral deze knagers erg goed zijn in het spelen van intelligentiespelletjes en zelfs trucs kunnen aanleren. Bovendien vinden deze dieren dat erg leuk! Een klassieker is de zogenaamde voerpuzzel, die zo is ontworpen dat de ratten gaandeweg leren en onthouden waar de lekkernijen verstopt zitten. Deze spellen kun je in dierenspeciaalzaken en online kopen of je kunt ze zelf maken.

 

spelletjes knaagdieren rollen

 

Doe-het-zelf met kartonnen rollen

Voor knaagdieren kun je ook geweldig speelgoed maken van lege kartonnen rollen. Die gebruik je om tunnels te bouwen voor hamsters, ratten en muizen. Ze kunnen ook worden gevuld met hooi en lekkernijen, zodat de knaagdieren zichzelf kunnen bezighouden door het hooi of gras eruit te trekken en te snuffelen naar de verborgen lekkernijen.

 

Voerballen voor cavia’s

Voor cavia’s zijn voerballen verkrijgbaar waarin je snoepjes kunt verstoppen. Je knager moet de bal tijdens het spel laten rollen zodat de lekkernijen eruit vallen. In plaats van snoepjes kun je er ook harde brokjes in doen, dat is beter als je cavia te zwaar is. Je kunt dit hardvoer dan in mindering brengen op zijn dagelijkse voerporties.

 

Spelletjes voor knaagdieren voerbal

 

5 basisregels voor spelende knaagdieren

 

1. Veiligheid staat voorop

Zorg dat er geen giftige materialen in het speelgoed voor knaagdieren verwerkt zijn en voorkom scherpe en splinterende onderdelen wanneer je het zelf maakt.

 

2. Passende keuze

Ieder knaagdier heeft zijn eigen behoeftes en grenzen qua bewegen en afleiding. Verdiep je daarom in het leven en de achtergrond van je knagertje.

 

3. Niet overdrijven

Om blessures en stress bij je huisdier te voorkomen, bouw je het spelen en de beweging die daarbij komt kijken, langzaam op. Start met korte speelmomenten.

 

4. Vaste tijden

Kies vaste tijden waarop je een parcours, labyrint of puzzel inzet. Dit heeft als voordeel dat je dier en jij er makkelijker aan wennen, je structureel meer afleiding biedt en dat je knagertje conditie opbouwt.

 

5. Uitproberen en afwisselen

Of je nu een rat, gerbil, cavia of hamster bent, net als mensen heb je zo je eigen smaak. Dat het ene spel je knaagdier niet in beweging krijgt, wil niet zeggen dat hij niet van spelen houdt. Probeer je dier eens op een andere manier uit te dagen of zet ander speelgoed in. Sowieso is het handig om regelmatig af te wisselen met verschillende speeltjes. Op die manier blijven ze interessant voor je knager.

 

Plezier, bewegen en een band opbouwen

Er is één ding dat belangrijk is om je te realiseren: spelen en bezig houden gaat niet alleen over het minder saai maken van het leven van knaagdieren. Het is ook een manier om hen aan te moedigen meer te bewegen, want overgewicht, met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid, neemt helaas ook toe onder kleine huisdieren. Verder is het samen spelen ook een mooie manier om een betere band op te bouwen met je knager. Dat zal hem een veiliger thuisgevoel geven.

Bron: Hart voor Dieren Magazine