Een zieke hond heeft extra en aangepaste zorg nodig, en vaak heb je daarbij de hulp van een dierenarts nodig omdat het dier medicatie of een andere behandeling nodig heeft. Zorg er daarom voor dat je veel de voorkomende ziektes en hun symptomen bij honden herkent.

 

Is mijn hond ziek?

Iedere ziekte bij honden kent haar eigen combinatie aan mogelijke symptomen. Toch zijn er wel een paar algemene signalen te benoemen waaraan je kunt zien dat je hond zich niet goed voelt:

  • slecht uitziende vacht
  • inactiviteit
  • verminderde tot geen eetlust
  • niet meer willen drinken of juist heel veel drinken
  • diarree
  • braken
  • overmatig kwijlen
  • plotse onzindelijkheid

Denk je dat je viervoeter iets onder de leden heeft, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Een zieke hond heeft hulp nodig. Zorg dat hij veel rust krijgt, hij altijd drinkwater tot zijn beschikking heeft en niet op de tocht ligt.

In het vervolg van dit artikel gaan we in op ziektes die veel bij honden voorkomen. Deze lijst is echter geen vervanging voor een dierenartsconsult.

 

Oorontsteking

Honden zijn gevoelig voor oorontstekingen. De meest voorkomende oorzaken van zo’n infectie zijn: grasaren, schimmels, bacteriën en parasieten. Je kunt een oorontsteking bij je hond onder andere herkennen aan het schudden met de kop, een onaangename geur uit het oor en roodheid van de oorschelp en gehoorgang. Zodra je een infectie aan het hondenoor vermoedt, maak je een afspraak bij de dierenarts. Dit soort ontstekingen zijn vaak goed te verhelpen met oordruppels, een antibioticakuur of voorgeschreven antischimmel-crème, afhankelijk van de oorzaak. Lees verder over oorontstekingen bij honden.

 

Maagdarmontsteking

Maagdarmontstekingen of andere irritaties van het maagdarmkanaal komen veel voor bij honden. Dikwijls worden ze veroorzaakt door virussen, bacteriën, het doorslikken van schadelijk voedsel of vreemde voorwerpen, of door een allergie. Typische kenmerken zijn misselijkheid, braken en diarree. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit symptoombestrijding, een antibioticakuur, aanpassing van het dieet of het verwijderen van schadelijke stoffen en voorwerpen uit het hondenlichaam. Ontdek wat je moet doen als je hond braakt en wanneer je bij diarree naar de dierenarts gaat.

 

hond ziektes arts

 

Tandvleesontsteking

Veel honden lopen rond met een nare tandvleesontsteking. Die is meestal het gevolg van een slechte gebitsverzorging waardoor tandplak vrij spel kreeg. De infectie is te herkennen aan een slechte adem, rood en gezwollen tandvlees, verkleurde tanden en kiezen, en het veelvuldig kwijlen. Naarmate de ontsteking vordert zal je hond een verminderde eetlust krijgen, het mogelijk niet meer toestaan dat je aan zijn bek zit en pijnsignalen geven. De infectie moet direct aangepakt worden, vraag advies aan je dierenarts. Voorkom ontstoken tandvlees door je hond een goede gebitsverzorging te geven.

 

Virale Hepatitis

Virale hepatitis, ook wel Hepatitis Congiosa Canis (HCC) genoemd, is een zeer besmettelijke leverziekte bij honden. Dankzij goede vaccins komt deze ziekte steeds minder vaak voor onder volwassen honden, maar voor ongevaccineerde puppy’s is deze ziekte nog altijd levensgevaarlijk. HCC wordt veroorzaakt door een virus dat zich gemakkelijk verspreid via de urine van besmette honden. Mogelijke symptomen: koorts, sloomheid, veel drinken en plassen, braken en geelzucht. Behandeling en genezing is in een vroeg stadium nog mogelijk, alhoewel jonge honden de ziekte vaak niet overleven.

 

Hondenziekte

Hondenziekte, oftewel de ziekte van Carré of Distemper, is een virusziekte die ontstekingen veroorzaakt in onder meer darmen en het hersenvlies van viervoeters. Deze ziekte is helaas erg besmettelijk en kent ernstige gevolgen voor niet gevaccineerde honden. Ruim de helft van de patiënten overlijdt. Viervoeters die er na ernstig ziekzijn alsnog bovenop krabbelen, hebben vaak te maken met chronisch zenuwletsel. Hondenziekte start bijna altijd met milde symptomen zoals hoesten en neusuitvloeiing.

 

Kennelhoest

Ook als je hond nooit in een kennel verblijft, kan hij kennelhoest oplopen. Het risico op besmetting is het grootst daar waar veel honden samenkomen: asiel, pension, hondenschool en – oppas. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en niezen. De behandeling bestaat uit symptoombestrijding en het monitoren van je hond. Omdat je dier gemakkelijk een soortgenoot kan besmetten, is het belangrijk hem uit de buurt van soortgenoten te houden. Lees verder over kennelhoest.

 

Hondsdolheid / rabiës

Hondsdolheid, ofwel rabiës, is een gevaar voor dier en mens. Alhoewel de ziekte in Nederland en België haast niet meer voorkomt onder honden, schuilt het gevaar in besmette vossen die bijvoorbeeld in België en Duitsland rondlopen. Daarnaast vormen viervoeters die niet getest en ongevaccineerd uit het buitenland worden gehaald een extra risico wat hondsdolheid betreft. Als de ziekte een dier treft zal dit een dodelijke afloop kennen. Rabiës wordt overgebracht wanneer een geïnfecteerd dier een ander dier of mens bijt. Lees verder over hondsdolheid.

 

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is één van de ziektes die onder de noemer Leptospirose valt, en wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze ziekteverwekkers kan je hond tegenkomen in stilstaand water en bij andere dieren die besmet zijn. Hoe warmer de buitentemperatuur is, hoe groter het risico op aanwezigheid van leptospiren. De ziekte van Weil kent een ernstig verloop bij honden, waarbij organen aangetast kunnen worden. Soms is de ziekte nog te behandelen met een antibioticakuur. Mogelijke signalen dat je hond deze zieke heeft zijn: donkere urine, veel drinken en plassen of juist niet kunnen plassen, geelzucht, bloed in de ontlasting, geïrriteerde slijmvliezen, verminderde eetlust, diarree en koorts. Preventieve bescherming is mogelijk via vaccinatie. Lees verder over de ziekte van Weil.

 

Parvo

Parvo is een dodelijke ziekte en wordt steeds vaker onder puppy’s geconstateerd die van malafide fokkerijen komen. Het virus is erg besmettelijk en verspreidt zich via de ontlasting van geïnfecteerde viervoeters. Parvo veroorzaakt ernstige en bloederige diarree door een ontsteking in de darmen. Als een getroffen dier ook moet overgeven, vind je soms bloed in zijn braaksel. Andere mogelijke symptomen zijn: sloomheid, bleke slijmvliezen, koorts en veel kwijlen. Een medicijn tegen deze ziekte is helaas nog niet beschikbaar. Wel zijn er vorderingen gemaakt met een behandeling via poeptransplantaties.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips