Het inenten biedt je hond een goede bescherming tegen allerlei ziektes. In het vaccinatieschema vind je precies wanneer welke enting gegeven kan worden. Verder ontdek je voor welke ziektes een titerbepaling in het bloed mogelijk is voordat je overgaat tot een herhalingsvaccinatie.
Hoe werkt het inenten van een hond?
Tijdens het inenten van je hond wordt een klein hoeveelheid van een ziekteverwekker – of een gedeelte daarvan -ingespoten. Hierdoor krijgt het hondenlijf een trigger om antistoffen tegen de betreffende ziekte aan te maken. Wanneer je viervoeter diezelfde ziekteverwekkers weer tegenkomt, zal hij daar niet of veel minder ziek van worden. Kort gezegd is het vaccineren bedoelt om je hond preventief weerstand op te laten bouwen.
Afweerstoffen puppy’s
Pas geboren puppy’s zijn kwetsbaar en hebben zelf amper tot geen weerstand. Gelukkig krijgen zij hun eerste antistoffen binnen via de melk van hun moeder. Wel neemt de hoeveelheid antistoffen in de moedermelk af naarmate een teefje langer zoogt. Om hun eigen weerstand op te kunnen bouwen krijgen pups hun eerste vaccinaties wanneer ze 6 weken oud zijn.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Verschil tussen Core- en Non core vaccinaties
De core-vaccinaties worden ook wel de basisentingen genoemd en zijn gericht op ziektes waartegen iedere hond beschermd moet worden. De noodzaak van de non-core vaccinaties kan afhankelijk zijn van de leefsituatie van een viervoeter.
Core: hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte (HCC)
Non-Core: kennelhoest en rabiës, oftewel hondsdolheid
Kennelhoest
Iedere hond die wel eens in aanraking komt met een soortgenoot loopt het risico op kennelhoest, dus niet alleen de viervoeters in kennels. Dat komt doordat de ziekte zeer besmettelijk is en één ziek dier al voldoende is om kennelhoest over te dragen..
Rabiës, hondsdolheid
Het inenten tegen rabiës -hondsdolheid- is verplicht voor iedere hond die uit het buitenland komt, of daar naar toe gaat. Ook als dit alleen voor een korte periode, bijvoorbeeld vakantie met je hond, is.
Wanneer welke inenting?
Onderstaand het vaccinatieschema voor honden:
*Bij Kennelhoest is uitgegaan van enting middels neusdruppels.
**De vaccinatie tegen rabiës kan vanaf twaalf weken oud gegeven worden en iedere drie jaar herhaald. Wanneer je hond slechts kort in het buitenland verblijft, moet de enting minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden.
Titeren
Je kunt er voor kiezen om je volwassen hond te laten titeren voordat je overgaat tot een herhalingsvaccinatie. Daarbij wordt bloed afgenomen en op antilichamen tegen bepaalde ziektes gecheckt. Mochten die in hoge mate aanwezig zijn dan is de nieuwe vaccinatie nog niet nodig en maak je een afspraak voor een volgende titerbepaling. Vaak zal die na 1 of 3 jaar zijn.
Een titerbepaling is mogelijk voor: parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC).
Interessante hondenartikelen voor jou geselecteerd
- Leer de hondentaal: dit zeg jouw viervoeter
- Heeft mijn hond een hondenschool nodig?
- Wat mag een hond niet eten?
Bron: Hart voor Dieren Magazine