Dier&Recht start een voorlichtingscampagne over de vele gezondheidsproblemen van miniatuurhondjes. Eigenaren, kopers, fokkers en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van het lijden van deze dieren. De organisatie pleit voor duidelijke regels en strikte handhaving rondom het fokken en verkopen van deze populaire hondjes.

 

Wat zijn miniatuurhondjes?

Miniatuurhondjes zijn extreem kleine hondjes die meestal lichter zijn dan vijf kilo. Er vallen drie groepen te onderscheiden:

  • Dwergrassen (bijvoorbeeld Chihuahua’s, Dwergkeesjes, Vlinderhondjes)
  • Bestaande rassen die steeds kleiner worden gefokt of gekruist worden tot nieuwe minirassen (bijvoorbeeld mini-Jack Russells, Maltipoos)
  • TeaCup-hondjes (hondjes die zo klein zijn dat ze als pup in een theekopje passen)

miniatuurhondjes

Chronische hoofdpijn door te kleine schedel

Het kleine formaat van deze hondjes veroorzaakt ernstige problemen. Het grootste probleem is hun schedel: die is te klein voor hun hersenen. De hondjes hebben hierdoor altijd hoofdpijn. Die kleine schedel zorgt ook voor uitpuilende ogen en gebitsproblemen. Verder kampen deze hondjes met pijnlijke skelet- en gewrichtsaandoeningen, en breken ze heel gemakkelijk hun broze botjes. Het komt ook regelmatig voor dat zo’n hondje per ongeluk wordt doodgebeten door een andere hond.

 

Miniatuurhondjes zijn wettelijk verboden

Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die hun welzijn schaden. Toch worden miniatuurhondjes volop gefokt en aangeboden, hun populariteit groeit met de dag.

miniatuurhondjes

Dierenartsen spreken zich uit

De vele gezondheidsproblemen van deze dieren zijn nog nauwelijks bekend. “Er lopen ontzettend veel Chihuahua’s en Dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet,” aldus Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht. Ook dierenarts en presentator Piet Hellemans maakt zich grote zorgen: “Belachelijk dat er honden gefokt worden met waterhoofdjes, te kleine schedels en heftige afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg waardoor deze dieren continu vreselijke pijn ervaren.” Dierenartsen van Caring Vets sluiten zich aan bij deze campagne, zij komen zelf ook met een officieel statement.

 

De campagne

Dier&Recht wil consumenten duidelijk maken dat het fokken van minihondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De organisatie pleit voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben, en kan de NVWA handhaven op naleving.

 

Ook interessant voor jou:
Hond is geen middel tegen verveling
7 tips om netjes aan de lijn te lopen

 

nieuwsbrief