Wanneer je kat plotseling kwijt is, maak je je als baasje natuurlijk grote zorgen. Ben je bang dat je huisdier weggelopen is of blijft hij wel erg lang weg? Volg dit stappenplan om zo snel mogelijk jouw vermiste kat terug te vinden.  

 

Grote zorgen bij vermiste kat

Het is de nachtmerrie van iedere kattenbaas: je kat is plots verdwenen of lijkt niet terug te komen. Wanneer je dier kwijt is, zullen er uren, dagen of zelfs weken volgen die bijzonder spannend zijn. Allerlei scenario’s spelen zich af in je hoofd… Is er iets met je huistijger gebeurd? Is hij slachtoffer geworden van het verkeer? Of is jouw kat niet verdwaald, maar heeft hij een plek gevonden bij een ander gezin?

 

Wanneer is een buitenkat vermist?

Zeker bij buitenkatten is het een vraag die veel verzorgers bezig houdt: Na hoe lang wegblijven luid je de noodklok? Want, is een kat normaal rond 17.00 uur terug voor zijn maaltje, maar is hij er op dat tijdstip niet, is dat dan al zorgelijk? Jij kent het gedrag van je dier het best. Sommige katten kunnen letterlijk klokkijken en zijn stipt, terwijl er ook soortgenootjes zijn die zich vooral bezig houden met jagen en het buitenavontuur. Bij mooi weer komt het nogal eens voor dat zij hun baasje – personeel – uitgebreid laten wachten.

Past het langer wegblijven absoluut niet bij je huistijger, is dat geen reden om direct te panikeren, maar wel om direct te handelen. Blijft je kat wel vaker langere tijd weg, start dan wel een zoektocht na maximaal 24 uur. Misschien is er helemaal niets aan de hand en heeft je dier het buiten reuze naar zijn zin, maar we kunnen ook niet uitsluiten dat je vriendje in de problemen zit en hulp nodig heeft.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Chippen helpt vermiste katten terug te vinden

Eén van de belangrijke voorzorgsmaatregelen die je als katteneigenaar moet treffen, is het plaatsen van een chip en de gegevens daarop up to date houden. Zo kan een potentiële vinder de eigenaar van de kat achterhalen en het vermiste dier weer terug brengen naar zijn thuis.

Chippen is de laatste jaren steeds populairder geworden, met een chiplezer kan de dierenarts of het asiel het nummer van de transponder uitlezen en opzoeken van wie de kat is. Die gegevens worden namelijk opgeslagen in een database als Petlook of NDG. Als eigenaar moet je de gegevens in de databank dus aanpassen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verhuizing of een nieuwe telefoonnummer. Er zijn ook databanken die elk jaar, op de verjaardag van je huisdier, een mailtje sturen om te controleren of de gegevens nog juist zijn.

 

Stap 1: Zoek in de omgeving

Een onmiddellijke maatregel bij het weglopen van je kat is zelf het gebied doorzoeken. Roep hierbij zacht de naam van je huisdier en rammel met een snoepjesblik of voerbakje met brokjes, dit kan de hem lokken. Probeer, ondanks de zorgen over je geliefde dier, kalm te blijven. Hectische bewegingen en harde geluiden zullen de vermiste kat eerder afschrikken dan aantrekken. Kijk ook goed onder struiken, auto’s en kijk omhoog in de bomen, misschien is je dier daar naartoe gevlucht. Een zaklamp zal je helpen bij je zoektocht, ook overdag. Deze verlicht donkere schuilplaatsen en weerkaatst het licht in kattenogen.

 

Stap 2: De vermiste kat melden en online zetten

Bij een vermissing is het verstandig om je kat te melden bij Amivedi.nl. Amivedi helpt om vermiste huisdieren weer te herenigen met hun baasje. Plaats daarnaast een foto + profielomschrijving van je kat en jouw contactgegevens online in verschillende Facebookgroepen en op verschillende websites van de gemeente. Bij posting op social media kies je het best voor lokale groepen met mensen die in jouw omgeving wonen.

 

Stap 3: De vermiste kat naar huis leiden

Je kunt de weg naar huis voor je kat wat makkelijker maken. Zet buiten op het terras of in je tuin een bekende doos of mand van je huisdier neer. Stop hier een versleten kledingstuk in, de bekende geur van jou kan je vermiste kat aantrekken. Daarnaast kan een spoor van gebruikte kattenbakvulling helpen. De wegloper kan hieraan de geur van thuis herkennen en wellicht de weg terug vinden.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Stap 4: Foto’s en flyers om in de buurt op te hangen

Naast het melden van de vermissing kun je bij amivedi.nl en dierenbescherming.nl ook terecht voor het maken en uitprinten van flyers en posters van je kat. Deze kun je vervolgens in de buurt uitdelen en ophangen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Lantaarnpalen
  • Mededelingenbord van de supermarkt
  • Deur en/of balie van dierenartsenpraktijken en dierenwinkels
  • Bushokjes
  • Eigen ramen aan de straatkant

 

Katten komen soms verder dan je denkt

Onthoud ook: vooral tijdens de paartijd leggen  niet-gecastreerde mannetjes enorme afstanden af als ze de verleidelijke geur hebben geroken van een vrouwtje dat bereid is om te paren. Deze katten gaan dan veel verder weg van huis dan normaal. Daarom is het slim om aan je buren ook te vragen of ze hun afgesloten garages en kelders willen checken. Verdwaalde of rondzwervende katten kunnen hier per ongeluk terechtkomen en worden zo opgesloten.

 

Stap 5: Bel asielen, pensions en dierenklinieken in de regio

Het is ook mogelijk dat je lieve kat niet meer kwijt is, maar al gevonden en in veilige handen. Bel daarom dierenasielen, kattenpensions en dierenklinieken uit de omgeving en vraag naar je vermiste kat met een duidelijke omschrijving.

 

Stap 6: Blijf geduldig

Het is belangrijk dat je geduldig blijft en je de moed niet verliest als je kat meerdere dagen weg is. Er zijn meldingen van katten die na maanden of zelfs jaren weer veilig zijn teruggekeerd naar hun baasjes.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Weggelopen kat helpen

Kom je een kat tegen op een plek waar je hem niet eerder gezien hebt? Kijk dan eerst of het dier hulp nodig heeft. Als de kat goed gevoed is, heldere ogen heeft en een dikke, glanzende vacht heeft, dan heeft hij waarschijnlijk een goed thuis. Als het dier er verwaarloosd uitziet, uitgemergeld en/of gewond is, dan is het waarschijnlijk een vermiste of gedumpte kat. Zo kun jij het dier helpen:

  • Draag beschermende handschoenen, bange katten kunnen flink krabben en bijten.
  • Breng het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts of vraag de plaatselijke dierenbeschermingsverenigingen om hulp. Zij kunnen, indien nodig, de microchip met een reader uitlezen en de kat terugbrengen naar zijn baasje.
  • Heeft het dier geen chip? Breng hem dan naar het asiel.
  • Hang flyers met de tekst ‘kat gevonden’ op.
  • Plaats je vondst op Facebook en op amivedi.nl.

Een kat die er verzorgd en gezond uitziet nooit voeren

Het is belangrijk dat je een gezond ogende kat nooit voert. Het komt namelijk regelmatig voor dat een kat elders te eten krijgt en daardoor niet meer terug naar huis gaat. Het voeren van de weggelopen kat gebeurd uiteraard uit goedheid en liefde, maar zijn baasje zal hem erg missen als hij niet meer thuiskomt.

 

Ook interessant voor jou: