Katten zijn kieskeurig met drinkwater. Het weinige drinken is hen echter ook van nature ingegeven. Daarnaast kan het zijn dat het waterbakje op de verkeerde plaats staat. Of hij vindt het water niet aantrekkelijk. Maar daar zijn trucjes voor te bedenken; zo laat je een kat weer drinken!
Je kat drinkt niet of weinig, maar hoeveel water heeft nodig?
Water is onmisbaar voor katten, toch drinken ze maar weinig omdat hun voorouders leefden in zeer droge gebieden. Daarom kunnen onze huistijgers hun waterhuishouding nog steeds voor een groot deel regelen via het zout- en waterherstel van de nieren. Ze kunnen hun urine sterk concentreren en verliezen daardoor weinig vocht.
De dagelijkse waterbehoefte van een gezonde kat: 30-40 milliliter per kilo lichaamsgewicht
Onze huistijgers zijn dus goed in ‘watermanagement’ en hebben niet zoveel nodig als sommige andere dieren. Maar drinkt je kat echt niet, dan is het tijd om het water interessanter voor hem te maken. Want, een slokje zo nu en dan heeft hij wel nodig.
Vocht in kattenvoer
Als je kat voornamelijk natvoer eet, dekt dit al een groot deel van zijn vochtbehoefte. Toch is droogvoer voor gezonde katten doorgaans een betere keuze, dit helpt namelijk hun gebit te onderhouden. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen wat natvoer door het droogvoer te mengen. Dit geeft extra smaak en is een goede manier om je kat wat extra vocht op te laten nemen. Houd wel rekening met de dagelijkse porties; de kattenpaté die je toevoegt trek je in verhouding af van zijn brokjes.
Waterbak niet naast de voerbak
Vaak wordt het waterbakje naast het voerbakje gezet. Maar een kat wil meestal niet drinken als hij op diezelfde plaats gegeten heeft. Ook dat heeft met natuurlijk gedrag te maken. Katten in het wild zorgen ervoor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten. Waarschijnlijk proberen ze zo vervuiling van hun drinkwater te voorkomen. Plaats voor je huistijgers meerdere waterbakjes, op verschillende plaatsen en ver weg van zijn voerbakje. En let er bovendien op dat het drinkwater ook niet in de buurt van de kattenbak staat.
De kwaliteit van het water
In principe kan je een kat gewoon leidingwater geven, de kwaliteit van ons drinkwater is immers hoog. Maar als het leidingwater in jouw regio relatief veel nitraat of chloor bevat, kan je beter overstappen op mineraalwater of speciaal drinkwater voor katten. Dat is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Maak het water extra lekker met een smaakje
Katten hebben geen baas maar personeel, en de meeste huistijgers hebben zeer specifieke wensen als het aankomt op eten én drinken. Zo kan het gebeuren dat je kat niet drinkt omdat hij zijn water buitengewoon saai vindt. Koninklijk als hij zich voelt, neemt hij immers geen genoegen met standaard. Maar daar is wat op gevonden! Wanneer zijn water lekker geurt en smaakt, vindt je huistijger het een stuk aantrekkelijker. Dit kan je het best doen door een beetje bouillon toe te voegen. Maar let op! Dit moet wel bouillon zijn die je zelf hebt getrokken zonder zout of andere toevoegingen. Voor de zekerheid zeef je de bouillon en laat je het helemaal afkoelen voordat je het aan het drinkwater toevoegt.
Zorg voor een brede drinkbak
Een kat drinkt niet als het waterbakje te smal is. In een smalle bak raken zijn snorharen de rand zodra hij drinkt en die raken dan overprikkeld. Dit wordt ook wel snorhaarvermoeidheid genoemd en kan ook bij een voerbakje voorkomen. Met een brede drinkbak waar je kat met zijn kop helemaal in kan duiken, voorkom je dit probleem.
Extra tip: stromend water is onweerstaanbaar
Drinkt je kat niet uit zijn waterbak? Misschien vindt hij het stilstaande water gewoon niet spannend genoeg. Probeer eens een waterfonteintje uit. Het bewegende water is voor veel katten onweerstaanbaar en geeft ze een extra stimulans om te drinken.
Bekijk deze waterfonteinen
h1 {
font-size: 25px;
}
Bekijk deze waterfonteinen:
Links
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686659693515", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000103828402","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Qumax%20RVS%20Drinkfontein%20voor%20kat%20met%203%20filters%20...","linkSubId":""};
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686659709018", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000111952671","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Happy%20Things%AE%20Drinkfontein%20Kat%20en%20Hond%20Kattenf...","linkSubId":""};
Tekst gaat verder onder afbeelding…
Wanneer naar de dierenarts?
Lukt het niet je kat te laten drinken, neem dan contact op met de dierenarts en wacht daar niet te lang mee. Een vochttekort kan namelijk leiden tot allerlei blaas – en nierproblemen. Bovendien kan het ook een signaal zijn van ziekte als katten niet drinken. Drink je kat juist extreem veel, dan is dat ook een reden om een afspraak bij de dierenarts te maken. Ook dit kan namelijk een symptoom zijn van gezondheidsproblemen, diabetes is daar een voorbeeld van.
bron: Hart voor Dieren Magazine