Katten zijn goed voor ons. Al meer dan vijftien jaar geleden kon de wetenschapper Karen Allen aan­tonen dat alleen al de aanwezigheid van een kat onze bloeddruk weet te verlagen. En de positieve gezondheidseffecten van katten nemen toe wanneer we ze ook aai­en. Maar hoe doe je dit op een manier die goed voelt voor je kat?

Van nature knuffelbaar?

Het aaien van je kat zorgt er bij ons voor dat het prethormoon oxytocine – ook wel knuffelhormoon genoemd – vrijkomt. Katten zijn echter van nature geen knuf­felkonten. Hun voorvaderen,  leefden als solitaire jagers op de steppen van Noord-Afrika. Om genoeg prooidieren te kunnen vangen, bakenden de dieren een groot jachtterritorium af. De nabijheid van soortgenoten stond voor hen niet voor veiligheid, maar sim­pelweg voor een concurrentiestrijd om aan voedsel te komen. Maar tussen een moederpoes en haar kitten vindt ook in het wild wel liefdevol fysiek contact plaats. Bovendien heeft het samenleven met mensen de voorkeuren van katten de afgelopen decennia veran­derd op dit gebied. Waarschijnlijk begon deze verschuiving op het moment dat er voor de katten prooidieren, en dus voedsel, in overvloed aanwezig waren in de graan­schuren van mensen. Zelfs katten die een klein territorium moesten delen, hoefden opeens niet meer te concurreren om aan voldoende eten te komen.

Aaien kun je leren

In de eerste dagen na zijn geboorte leert een kitten de geur van de mensenhand kennen. Bijvoorbeeld bij het wegen en bij eventuele korte onderzoekjes van de dierenarts. In de twee­de levensweek kan de gewenning aan de mensenhand al toenemen door dagelijks een paar minuten achter elkaar contact te maken. Studies hebben aangetoond dat kittens het best aan mensen wennen als er dagelijks in totaal een uur met ze geknuffeld en gespeeld wordt. Hoe fijn aaien kan zijn, leren de kleintjes in deze tijd dus ook. Hier­door kunnen ze het gaan waarderen. Maar zelfs goed gesocialiseerde katten houden er over het algemeen niet van om geaaid of lastiggevallen te worden door volslagen vreemden. Ze bepalen liever zelf het tempo van een kennismaking.

Lichaamstaal & seintjes

Wanneer een kat geaaid wil worden, laat hij dit meestal weten door zich tegen je aan te nestelen en zijn poot uit te strekken. Maar let op! Ook al vraagt je dier om geaaid te worden, bete­kent dit nog niet dat je hem zomaar aan mag raken. Waar hij bij het strelen van zijn kop, achter zijn oor en onder zijn kin een tevreden spinnen zal laten horen, kun je weerstand verwachten zodra je bij zijn buik in de buurt komt. Dat lichaamsdeel zal je bij je kat misschien nooit aan mogen raken. Soms pas als hij jou en de situatie volledig vertrouwt. Maar als je je kat goed leert kennen, heb je al snel in de gaten of en hoe lang hij geknuffeld wilt worden. Wanneer je kat merkt dat zijn grenzen gerespec­teerd worden, zal hij zich ontspannen en in alle vertrouwen je nabijheid opzoeken.