Dit bijzondere wezen neemt een heel eigen plekje in het dierenrijk in: vogelbekdieren zien er niet alleen apart uit, ze onderscheiden zich op allerlei manieren van andere dieren. Hier 7 feiten over dit fabelachtige wezen:

1. Een zoogdier dat eieren legt

Het vogelbekdier is een zoogdier, maar hij legt wel eieren. Deze bijzonderheid is slechts van toepassing op twee dierenfamilies – het vogelbekdier en de mierenegel. Beiden komen uit Australië. Hun speciale kenmerk: een gemeenschappelijke opening voor uitscheidings- en
geslachtsorganen.

 

2. Aparte mix

Zijn platte lichaam en platte staart doen denken aan een bever. De ronde snavel kan afkomstig zijn van een eend en zijn voeten met zwemvliezen van een otter: het vogelbekdier lijkt op een mythisch wezen, dat uit verschillende dieren is samengesteld.

 

3. Giftige mannetjes

Er zijn weinig giftige zoogdieren – het mannelijke vogelbekdier is er daar een van. Het mannetje heeft aan de enkels van beide achterpoten een holle, hoornige spoor, die verbonden is met een gifklier in de dij. Hij gebruikt ze voornamelijk bij gevechten met andere mannetjes in de paartijd.

vogelbekdier

4. Het water in

Het thuis van het vogelbekdier is in de heldere beken en rivieren in het oosten van Australië. De nachtactieve dieren kunnen uitstekend zwemmen: zodra ze onder water gaan, sluiten vogelbekdieren hun ogen en ooropeningen af. Ze gaan overigens ook verbazingwekkend snel over land.

 

5. Vleeseters

Wormen, krabben en insectenlarven staan op het menu van deze zonderlinge dieren. Ze graven met hun snavel naar prooi op de bodem van de beek of pakken een hapje mee terwijl ze zwemmen. Ze kunnen ruim twee minuten onder water blijven.

 

6. Levend fossiel

Onderzoekers vermoeden dat de eerste zoogdieren op aarde eieren hebben gelegd. Omdat vogelbekdieren een van de weinige zoogdieren zijn die vandaag de dag nog steeds eieren leggen, worden ze ook wel levende fossielen genoemd. Ze zijn niet nauw verwant aan andere typisch Australische dieren, zoals kangoeroes en koala’s.

 

7. Bedreigd

Net als veel andere diersoorten wordt ook het vogelbekdier bedreigd door klimaatverandering. Steeds vaker zijn er langere periodes van droogte in Australië waardoor zijn leefgebied vernietigd wordt. Deskundigen vrezen dat de vogelbekdierpopulatie de komende vijftig jaar met de helft zal afnemen.

Bron: Hart voor Dieren

 

nieuwsbrief