Voor vele avontuurlijke reizigers staat een Afrikaanse safari, en het spotten van de vijf machtigste dieren van het dierenrijk, de Big Five, hoog bovenaan hun bucketlist. Met haar vele nationale parken en ongerepte natuurreservaten is Kenia land bij uitstek om deze droom te verwezenlijken. Houdt er rekening mee dat je voor een reis naar Kenia wel in het bezit moet zijn van een geldig visum.

Masai Mara National Park
Het Masai Mara National Park is verreweg een van de meest bekende natuurreservaten in Kenia en een van de plekken waar de grootste kans hebt om de Big Five: de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het luipaard te kunnen spotten. Omdat deze dieren hier in het wild leveren, is de kans groot dat je ze niet allemaal in een keer te zien krijgt. De beste manier om deze dieren in het wild tegen te komen is met een safari. De ervaren gidsen van het nationale park weten vaak de beste routes en tijdstippen waarop je de grootste kans hebt om een van deze dieren in het wild te zien.

Naast de Big Five is dit park ook het leefgebied van een grote variëteit aan vogels en andere wilde diersoorten, waaronder giraffes, zebra’s, gnoes en struisvogels. Tussen juli en augustus vindt in dit park de grote migratie van kuddes plaats, waar grote getalen gnoes naar een ander leefgebied trekken. Mocht je dit spektakel willen aanschouwen, dan kun je je reis het beste in deze periode maken. De migratie van kuddes is het beste te aanschouwen vanuit de lucht. Hiervoor kun je een ballonvaart maken over het gebied.

Amboseli National Park
Het Amboseli National Park is met zijn 400 km2 dan wel een van de kleinere parken in Kenia, maar het heeft wel de grootste variëteit in landschappen. Moerassen, savannes en uitgestrekte bossen lopen vloeiend in elkaar over. In dit park bevindt zich ook de grootste berg in Afrika, de Kilimanjaro, met een hoogte van 5900 meter.

Omdat er in dit park zoveel verschillende landschappen zijn, kunnen hier ook een groot aantal dieren leven. In het park wonen naast zebra’s en giraffes drie leden van de Big Five: de leeuw, het luipaard en de olifant. Het zijn vooral de olifanten die hier in grote getalen aanwezig zijn. Voor het behoud van de olifanten in dit park werd er eind jaren 70 een conservatieprogramma opgericht. Sindsdien is hun aantal in het Amboseli National Park verdubbeld van 800 olifanten tot ruim 1600.

Op safari in Kenia? Vraag dan het visum Kenia aan
Wil je de machtige Big Five met je eigen ogen aanschouwen in Kenia? Zorg er dan voor dat je op tijd in het bezit bent van een geldig visum voor Kenia. De aanvraag voor het visum Kenia kun je eenvoudig online indienen en neemt slechts enkele minuten in beslag. Vanaf de ingangsdatum van het visum mag je tot maximaal drie achtereenvolgende maanden in Kenia verblijven. Het visum wordt doorgaans binnen acht werkdagen goedgekeurd en in het geval van een spoedaanvraag zelfs binnen vier werkdagen.