Wil je graag met een hond wandelen? Zeker in deze coronatijd zijn veel hondenbaasjes dringend op zoek naar hulp. Door een hond ’te lenen’ help je het baasje en beleef je vrolijke buitenavonturen met de viervoeter. Maar opgelet! Een hond moet verantwoord uitgelaten worden en dat vraagt om ervaring.

 

Ook als je een hond leent, draag je verantwoordelijkheid

Een hond af en toe lenen lijkt een ideale oplossing voor hondenliefhebbers die zelf geen huisdier hebben. En dat kan het in sommige gevallen ook zijn. Wanneer jij met de hond wandelt help je zijn  baas wanneer deze bijvoorbeeld ziek is. Zo geniet jij van extra wandelingen, krijgt de hond voldoende beweging en draag jij je steentje bij aan de maatschappij. Win-win! Toch is het belangrijk te beseffen, zowel voor de uitlater als het hondenbaasje, dat het uitlaten van een hond om de nodige ervaring vraagt. Want het lijkt zo simpel, lopen met een hond aan de lijn. Toch is daar meer voor nodig dan een grote liefde voor viervoeters.

 

Waarom heb je ervaring nodig?

Onderweg komen jij en de hond van alles tegen: verkeer, soortgenootjes, een kliko die door de wind omwaait… Al deze dingen leveren prikkels op voor je wandelmaatje, zowel positief als negatief. Misschien triggeren ze vooral de nieuwsgierigheid van het dier, maar mogelijk bestempelt hij de geluiden en geuren juist als gevaarlijk. Dan is het belangrijk de stress- en waarschuwingssignalen te herkennen voordat je geleende hond overgaat op paniekerig blaffen, bijten of zich lostrekt en wegrent. Met alle gevolgen van dien.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

leen een hond uitlaten

Op zoek naar ervaren hulp

Heb jij veel ervaring met het uitlaten van honden en ben je bereid tijd te investeren in het leren kennen van een nieuwe viervoeter? Bied dan je hulp aan via Match een Leenhond:

  1. Ga naar matcheenleenhond.nl en maak een account aan.
  2. Via de knop ‘honden’ vind je de viervoeters voor wie extra hulp nodig is.
  3. Leg contact via het profiel van de hond en maak kennis. Via je eigen account kunnen hondenbaasjes jou ook benaderen wanneer ze hulp zoeken.

 

Extra tips/vragenlijstje voor uitlaters die een hond lenen:

  • Laat een hond van iemand anders nooit loslopen.
  • Hoe lang loopt de hond normaal gesproken?
  • Wat zijn eventuele fysieke beperkingen van de viervoeter?
  • Waar is de hond bang voor en wat is zijn reactie?
  • Zijn er soortgenootjes in de buurt met wie hij een vervelende ervaring heeft?
  • Waar gaat hij standaard op af? (Bijvoorbeeld water)
  • Hoe kun je de hond onderweg geruststellen/afleiden?

 

Bron: Dierenbescherming, Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou: