Bij Dierenasiel Schouwen-Duiveland zijn ze wel wat gewend, maar met deze geboortegolf aan kittens zijn de asielmedewerkers dringend op zoek naar adoptanten voor de kleintjes en de moederpoezen.

 

Geboortegolf: 14 opgevangen moederpoezen met kittens

Normaal is het in deze tijd van het jaar in Dierenasiel Schouwen-Duiveland gezellig druk met volwassen poezen. Die zijn er eigenlijk altijd en als de zomervakantie dichterbij komt, neemt het aantal op te vangen dieren dikwijls toe.  Verder heeft het asiel in deze maanden standaard te maken met een paar moederpoezen en hun kittens. Dit jaar is het echter een heel ander verhaal: het gaat nu om 14 moederpoezen met hun kleintjes. Deze geboortegolf brengt natuurlijk volop hectiek in het asiel, bovendien maken de medewerkers zich ernstig zorgen.

 

geboortegolf zwerfkatten aisle zierikzee

Poes Lotje met kittens

 

Waardoor heeft het asiel met een geboortegolf te maken?

Bij veel van de nestjes zijn de moederpoezen zwanger aangekomen in de opvang en daar onder medische begeleiding bevallen. Mooi dat het asiel ze deze hulp kan bieden, maar het is zeker ook een zorgelijke ontwikkeling dat het er steeds meer lijken te worden. Vrijwel al deze katten zijn zwerfdieren en komen uit een gebied waar ze zich – natuurlijk gestuurd door hun hormonen – veelvuldig en ongecontroleerd blijven voortplanten. Sommige poezen hebben nog het geluk onderdak te vinden bij het asiel, maar waarschijnlijk hebben we een veelvoud van deze pas bevallen dieren niet in beeld. En wordt een kleintje als zwervertje geboren, ergens in de natuur of bij een hoop puin, heeft het weinig kans van overleven.

We denken dat dit alleen in landen voorkomt waar ze het niet zo nauw nemen met het welzijn van dieren, maar helaas gebeurt dit dus ook in Nederland.

 

geboortegolf katten zwerf asiel

Poes Akira en kittens

 

Zwerfpoezen die in het asiel bevallen, worden gesteriliseerd

Voor de poezen die nu met hun kittens deel uitmaken van de geboortegolf in het asiel,  was dit in ieder geval hun laatste zwangerschap en het einde van hun eenzame zwerversbestaan. Als de kittens 10 weken oud zijn en het dierenasiel mogen verlaten, wordt de moederpoes gesteriliseerd en ook voor haar een plekje gezocht.

 

Geef jij een kitten of moederpoes een liefdevol thuis?

Met zo’n geboortegolf komt het asiel niet alleen handen te kort om alle moederpoezen en kleintjes te verzorgen, er moet ook een geschikt thuis voor de dieren worden gezocht. Bovendien geven zogende moederkatten extra ‘grote monden’ om te voeden. Iets wat de medewerkers met alle liefde doen, maar ze hebben onze hulp nodig.

Denk jij een kitten straks een goed thuis te kunnen geven, met alle liefde, aandacht en verzorging die het nodig heeft? Of zou je een goed  baasje voor één van de moederpoezen kunnen zijn? Neem dan contact op met Dierenasiel Schouwen-Duiveland of bekijk haar Facebookpagina.

 

nb hvd