Oormijten veroorzaken bij katten veel jeuk, het krabben aan de oren is één van de belangrijkste symptomen waaraan je oormijt herkent. De behandeling moet snel gestart worden, anders houd je kat er mogelijk chronische oorontstekingen aan over.

 

 Wat is oormijt precies?

Oormijten zijn parasieten die in de gehoorgang van je kat verblijven. En daar kunnen ze het behoorlijk naar hun zin hebben! Deze minuscule, spinachtige beestjes voeden zich namelijk vooral met oorsmeer en huidschilfers. En door de irritatie die ze veroorzaken in het kattenoor, zal de productie van oorsmeer alleen maar toenemen. Een daarmee is het feestmaal voor de oormijt begonnen!

 

Oormijt herkennen bij katten: de symptomen

Oormijt herken je bij de kat aan één of meerdere van deze symptomen:

  • Veelvuldig krabben aan het oor;
  • Kop scheef houden of er zelfs mee schudden;
  • Zwart- of bruinkleurige korrelige afscheiding uit het oor;
  • Er komt een nare geur uit de gehoorgang.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat oormijt: oorsmeer

 

Naar de dierenarts om parasiet vast te stellen

Als je vermoedt dat je kat oormijt heeft, is het belangrijk dit door een dierenarts te laten controleren. Wacht daar ook niet te lang mee, een uitgestelde behandeling tegen oormijten kan chronische oorontstekingen veroorzaken. Tegelijkertijd moet je wel eerst zeker weten dat het om deze parasiet gaat voordat je start.

De dierenarts zal het oor van je kat onderzoeken met een otoscoop, ook wel oorkijker genoemd. Soms is dat al voldoende om oormijt vast te stellen. Deze parasiet is echter zo klein dat vaak aanvullend onderzoek onder een microscoop nodig is. Daarvoor zal de arts een beetje oorsmeer bij je huistijger afnemen.

 

Behandeling voor katten met oormijt

Gelukkig kun je katten goed tegen oormijt behandelen. De arts zal druppels of een oorzalf voorschrijven, afhankelijk van wat het best bij de situatie van je kat past. Een zalf met antibiotica wordt gebruikt als er ook al sprake is van een bijkomende oorontsteking. Sommige anti-parasitaire middelen tegen oormijten werken ook tegen vachtmijt en een aantal wormsoorten. Soms is het nodig om naast de behandeling een oorreiniger te gebruiken of een kattenoor eerst door de dierenarts te laten spoelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat oormijt besmettelijk

 

Hoe komt een kat aan oormijt?

Oormijt wordt van dier-op-dier overgebracht en is zeer besmettelijk. Je kat krijgt de parasiet dus via een soortgenootje dat al drager is. Daar kunnen de mijten in de gehoorgang of in de nek en op de rest van het lichaam zitten. Bij kittens wordt deze lastpak vaak al in het nest doorgegeven.

 

Oormijten kunnen zelf niet overleven

Oormijten kennen verschillende levensstadia; ei-larf-nimf -volwassen parasiet. Als parasieten hebben ze een gastheer nodig om zich te voeden en dus te kunnen overleven. Naast katten zijn honden en fretten potentiële gastheren. En ook op de mens kan oormijt overgedragen worden, al zal hij niet lang op ons lichaam overleven. Wij bieden namelijk niet de juiste voedingsbodem voor deze ongewenste gast.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat oormijt parasieten

 

Welke katten zijn gevoelig voor oormijten?

In principe kan iedere kat oormijt krijgen. Toch blijken jonge dieren het gevoeligst voor deze parasiet, waarschijnlijk vanwege hun lagere weerstand.

 

Hoe kan ik oormijt voorkomen?

Helaas kun je oormijt nooit helemaal voorkomen. Wel kun je er alles aan doen om het risico voor je kat zo laag mogelijk te houden. Belangrijk is dat zijn oortjes schoon en droog blijven. Katten weten bij regen meestal goed te schuilen. Een doorweekte kat zal je dan ook niet vaak voor je deur aantreffen. Toch is het verstandig om bij regen zijn oorschelp met een handdoek te drogen. Oefen daar vooraf al mee zodat je dier eraan gewend raakt.

Verder zijn er verschillende oorreinigers verkrijgbaar die kattenoortjes goed schoon kunnen houden. Overleg met de dierenarts of zo´n middel geschikt is voor jouw kat.

 

Ook interessant voor jou:

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine