Wat kun je tegen het bijtgedrag van je konijn doen en waarom bijten konijnen hun verzorgers überhaupt? We duiken in het verhaal achter bijtende langoren, geven tips om je het happen naar je hand te voorkomen en ook de band tussen baas en dier komt aan bot.

 

Waarom bijt een konijn?

Konijnen die hun verzorgers bijten voelen zich bedreigd, gefrustreerd of hebben pijn of stress. En dit kan zich op allerlei verschillende momenten voorzoen, zoals bij het wegnemen van het voerbakje, tijdens het aaien of vlak na het spelen. Naast dat het bijten lastig is tijdens de verzorging, kan dit gedrag een signaal zijn dat je konijn niet lekker in zijn vel zit. Daarmee is het dus altijd een reden om de oorzaak hiervan te achterhalen.

 

Bijten niet de eerste voorkeur als verdedigingsmechanisme

Alhoewel konijnen behoorlijk territoriaal kunnen zijn, rent je konijn liever weg als hij zich bedreigd voelt. Dat is hem van nature ingegeven en ook logisch als je je bedenkt dat zijn natuurlijke vijanden vaak veel groter en sterker zijn dan hijzelf. Je dier kiest daarom pas voor een bijtende verdediging als hij niet weg kan komen. Bijvoorbeeld doordat hij in zijn verblijf zit of omdat hij in een hoekje gedreven wordt.

 

Konijnenbeet tijdens het aaien

Konijnen willen ook nogal eens bijten terwijl ze er schijnbaar ontspannen bijzitten en geaaid worden. Dit kan voor je gevoel ook ‘opeens’ ontstaan. Mogelijk heb je een gevoelige plek aangeraakt en heeft je konijn een wondje of gezondheidsprobleem. Bij twijfel bel je de dierenarts. Een andere optie is dat je dier toch gespannen was tijdens het aaien en is het bijten een ontlading van de stress.

 

De tekst gaat onder de afbeelding.

konijn bijtgedrag

 

Bedreigd door verkeerde benadering

Benader je konijn altijd van opzij en zorg dat hij je handen vooraf al ziet. Hij is van nature namelijk een prooidier die vanuit de lucht gegrepen kan worden. Als jij hem van bovenaf optilt zal hij instinctief reageren – “Ik wordt gegrepen. Stress. Vechten of vluchten. Ik kan niet wegkomen dus aanvallen is de enige optie.” – en staan de konijnentanden al snel in je vingers. Overigens worden de meeste konijnen sowieso liever niet opgetild, dus doe dat alleen als het noodzakelijk is.

 

Prikkelbaar konijn door hormoontjes of stress

Een bijtend konijn kan ook prikkelbaar of gefrustreerd zijn. Vrouwtjes met een schijnzwangerschap worden bijvoorbeeld liever met rust gelaten en kunnen agressief reageren als je hen toch benadert. En een ongecastreerde langoor met seksuele drang die niet kan paren, kan bijten omdat hij last heeft van zijn hormoontjes. Verder is het belangrijk dat je konijn voldoende afleiding heeft, anders ligt verveling op de loer. En de stress die dat kan veroorzaken is ook een trigger voor bijtgedrag.

 

Territorium bewaken

Voor je konijn is het verblijf zijn territorium dat hij wil verdedigen. Met het verplaatsen van zijn voerbak of het verversen van de bodembedekking vorm je geen gevaar. Maar weet je dier dat ook? Misschien ervaart hij het toch als het ongewenst binnendringen in zijn domein en zal hij zijn tanden inzetten als wapen. Dit wordt ook wel hoknijd genoemd, waarbij konijnen vaak een grommend geluid maken. Voedsters bewaken over het algemeen hun territorium fanatieker dan rammelaars.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Konijn aandacht vragen 

 

Joehoe, ik ben hier!

Het in je handen of voeten happen kan voor je konijn ook een manier zijn om extra aandacht te vragen. Daarbij zal hij dan niet doorbijten maar zet hij eventjes zijn tandjes in je hand of voet zetten, bijvoorbeeld na het spelen of een aaisessie  Ook komt het voor dat langoren hun tandjes gebruiken om duidelijk te maken dat je in de weg loopt.

 

Met bijtende konijnen aan de slag

Bijt jouw konijn je regelmatig of wil je er alles aan doen om dit te voorkomen? De beste tips op een rij:

 • Probeer de reden van het bijten te achterhalen;
 • Trek je hand niet direct terug als je konijn aanvalt. Anders zal het dier merken dat bijten effect heeft en het vooral blijven doen;
 • Zorg dat je in de natuurlijke behoeftes van je konijn voorziet;
 • Houd je konijn met minimaal één soortgenootje om te voorkomen dat hij eenzaam of onzeker wordt;
 • Geef je konijnen voldoende ruimte;
 • Laat je dieren naar een deel van hun voeding speuren;
 • Houd je konijnen langer fit met extra beweging;
 • Bied extra afleiding met speelgoed en intelligentiespelletjes;
 • Overweeg om je konijnen te laten castreren;
 • Leg af en toe je hand in het konijnenhok zonder iets op te tillen of te verplaatsen. Praat ondertussen rustig tegen je konijnen en trek je hand niet terug als ze grommen of er naartoe springen. Zorg voor een ontspannen sfeer. Zo wennen de dieren aan jouw aanwezigheid in hun territorium en leren ze dat je hand geen dreiging voor hen vormt;
 • Til je konijn alleen op als het echt noodzakelijk is en benader hem van opzij. Zorg dat hij niet schrikt door eerst zijn aandacht met je stem te trekken en je handen duidelijk te laten zien;
 • Versterk het vertrouwen tussen jullie twee door samen tijd door te brengen en duidelijk op de lichaamstaal van je konijn te letten;
 • Bijt je konijn na of tijdens het spelen of aaien? Stop dan direct. Een gespannen konijn moet eerst weer kalmeren. En is het een vraag om extra aandacht? Dan stop je om je dier te leren dat bijen geen effect heeft;

 

Heeft straffen zin?

Bij bijtende konijnen is straffen om meerdere redenen een slecht idee. Onthoud dat het bijten vaak natuurlijk gedrag is. Konijnen zullen een straf niet koppelen aan hun gedrag; ze begrijpen niet waarom ze op hun kop krijgen. Bovendien zal het straffen er niet bepaald voor zorgen dat een langoor zich veiliger voelt. Bijt je konijn juist om aandacht te vragen, dan ziet hij straf mogelijk ook als vorm van aandacht en gaat vooral door met dit gedrag. Straffen heeft bij konijnen nooit zin, ook niet als ze bijten.

 

Nieuwsbrief