Waarom laat je hamster zich zo weinig zien? Misschien ben je een kersvers baasje dat zich zorgen maakt of valt je op dat je hamster zich opeens veel stiller houdt. Wat kan er aan de hand zijn?

 

Hamsters laten zich overdag niet zien

Als je hamster zich overdag niet laat zien, is er niets vreemds aan de hand. Je dier slaapt overdag. Hamsters zijn schemer- en avonddieren die pas actief worden zodra het donker begint te worden. Maak je knagertje overdag niet wakker, dat zou zijn bioritme verstoren.

 

Nieuwe leefomgeving?

Stel, je bent een hamster en wordt plotsklaps in een ander verblijf gezet. Zeker als prooidier, wat een hamster van nature is, zoek je eerst een veilige schuilplek en probeer je vanaf daar de omgeving te verkennen. Je laat het dus wel uit je hoofd om in die vreemde omgeving ‘open en bloot’ rond te lopen zonder dat je weet waar het veilig is.

Als je hamster net nieuw bij jullie in huis is, of als hij al langer bij je woont maar een nieuw verblijf heeft gekregen, is de kans groot dat hij zich in het begin minder laat zien. Hij heeft dan gewoon even tijd nodig om aan zijn nieuwe leefomgeving te wennen.

 

Welk seizoen is het?

Als je je tijdens de winter beseft dat je hamster zich al een tijdje niet meer laat zien, houdt hij mogelijk een winterslaap. Deze hamstersoorten gaan in winterslaap.

In de zomer kunnen hamsters zich juist vanwege de warmte terugtrekken. Ze hebben, in tegenstelling tot mensen, geen zweetklieren. Ook kunnen de dieren niet hijgen. Bij warmte kunnen ze zichzelf daarom maar moeilijk afkoelen. In de natuur lossen ze dit op door de koelte van schaduw en bijvoorbeeld onder stenen op te zoeken. Als huisdier houden ze zich bij extreme warmte vaak rustiger en kruipen weg in hun huisje als die wat verkoeling biedt. Voor je knagertje komt de temperatuur beter niet boven de 23 à 25 graden.

 

hamster laat zich niet zien winterslaap

 

Pijn of ziekte

Als je je hamster ’s avonds plots minder ziet, kan dat ook wijzen op een gezondheidsprobleem zoals een ziekte of aandoening. Hamsters hebben gevoelige longen en zijn vatbaar voor deze veelvoorkomende ziektes. Omdat knaagdieren in de natuur veel vijanden hebben, die hen gemakkelijk kunnen grijpen, houden ze ziekte het liefst zo lang mogelijk verborgen. Wie zwak is, wordt immers als eerste gegrepen. Bij fysieke problemen kan je hamster zich daarom stil houden en in een hoek wegkruipen.

 

Stress

Er is nog iets waar hamsters zeer gevoelig voor zijn, en dat is stress. Deze kleine knagers kunnen zich bij drukte en veranderingen snel onveilig voelen en gestrest raken. Ze zullen dan schuilen op het plekje dat voor hen het veiligst is en zich pas laten zien als er niemand in de buurt is.

 

Waar let je op als je je hamster niet ziet?

Een hamster die pijn heeft, of ziek of gestrest is, zal meer last ondervinden als hij plots uit zijn schuilplaats wordt gehaald. Maar hoe controleer je dan hoe het met je knaagdier gaat? Houd in de gaten of hij normale hoeveelheden eet en drinkt, dat zie je aan hoeveel er nog in zijn voerbak zit en wat de stand van zijn waterfles is. Daarnaast bekijk je de keutels in het verblijf. Heeft hij meer of minder ontlasting dan anders, en heeft die de gebruikelijke structuur?

 

Naar de dierenarts

Bij een afwijkende ontlasting of ander drink- en eetgedrag, maak je een afspraak bij de dierenarts. Zijn beide goed maar laat je hamster zich ’s avonds – zonder verklaarbare reden – niet zien? Dan is het goed hem  voorzichtig te benaderen zodra het donker wordt. Kondig je komst aan door zachtjes tegen hem te praten en benader hem nooit van bovenaf, anders denkt hij mogelijk dat je een roofvogel bent.

Bekijk de volgende mogelijke symptomen van ziekte:

  • slecht uitziende vacht;
  • rode of droge ogen;
  • wazige blik;
  • wondjes bij bek;
  • natte staart of vacht;
  • bobbeltjes op rug of buik.

Ook bij deze signalen of als je twijfelt, neem je contact op met een dierenarts.

Bron: Hart voor Dieren