Maltezers zijn aanhankelijke honden die vrolijk door het leven gaan en graag samen met hun baas dingen ondernemen. Leer dit hondenras beter kennen en ontdek waar je als hondenbaas bij de Maltezer rekening mee moet houden.
Oorsprong van Maltezers
De Maltezer komt oorspronkelijk uit het Centrale Middellandse Zeegebied. Daar werd het kleine hondenras ingezet in havens en pakhuizen om knaagdieren en ander klein wild te vangen. Alhoewel de rasnaam je misschien doet denken aan het eiland Malta, is Maltezer afgeleid van het woord Maltse. Dit vindt zijn oorsprong in het Semitische woord `malat’, wat haven of schuilplaats betekent.
Overigens behoren Maltezers tot één van de oudste hondenrassen die we kennen. Al in de periode 384-322 voor Chr. werd melding gemaakt van een klein ras met de naam canes Melitensis.
“Ik ben graag bij jou”
Maltezers zijn graag onder mensen, het zijn echte gezelschapshonden die het liefst zo veel mogelijk bij hun baasje zijn. Het alleen thuisblijven vinden de meeste van deze viervoeters dan ook niet zo’n succes. Het even alleen zijn is na stapsgewijs oefenen vaak wel mogelijk, maar besef dat deze dieren het gelukkigst zijn als ze met hun baas mee mogen.
Vrolijk en leergierig, maar ook gevoelig
De hondjes van dit ras zijn zachtaardige en vrolijke dieren, maar kunnen ook behoorlijk waaks zijn. Dit uiten ze dan door naar een vreemd geluid te blaffen. Daarnaast zijn ze erg intelligent en leren graag nieuwe dingen bij. Maltezers zijn dan ook actiever dan veel mensen denken. Dagelijks urenlang wandelen is niet nodig, maar het zijn zeker geen ‘stilzitters’. Daag je hond daarom zowel fysiek als mentaal uit.
Naast al die vrolijkheid en waaksheid heeft de Maltezer een gevoelige inborst. Van harde geluiden en stemverheffing kan deze hond dan ook erg nerveus worden. Houd daar bij de opvoeding rekening mee.
Waar maak je een Maltezer blij mee?
Iedere Maltezer zit weer anders in elkaar en vindt andere dingen leuk. Probeer verschillende dingen uit om te ontdekken waar jouw hond blij van wordt. Als inspiratie een paar activiteiten waaraan veel viervoeters van dit hondenras plezier beleven:
- Doggy dance
- Gehoorzaamheidscursus
- Intelligentiespelletjes doen, samen met de baas
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het uiterlijk
“Maltezers, dat zijn toch van die kleine, witte hondjes?” Dat klopt maar er is nog zoveel meer te vertellen over het uiterlijk van deze langharige viervoeters. Hun kop staat in een sierlijke, trotse houding, de oren zijn driehoekig en plat, hun rug is recht en de borst is relatief breed. Verder vallen hun zwarte voetkussentjes op tussen al die witte haren, die van nature stijl en zijdezacht zijn. Het bekje van dit hondenras is klein, soms te klein voor een volledige ontwikkeling van het gebit.
De gemiddelde schouderhoogte van reuen ligt tussen de 21-25 cm, bij teefjes tussen de 20-23 cm. De hondjes wegen gemiddeld 3 à 4 kilo.
Gebitsverzorging
Onder meer door hun krappe bek, zijn Maltezers gevoelig voor tandproblemen die uiteindelijk voor tandvleesontsteking kunnen zorgen. Daarom is een volledige gebitsverzorging bij dit ras een extra aandachtspunt. Als je de hond als puppy verwelkomt, laat je hem daar het best van kleins af aan al aan wennen. Hierdoor worden handelingen als tandenpoetsen normaal voor je viervoeter en zal hij die op latere leeftijd beter toestaan.
Kammen, wassen en knippen
De prachtige lange haren van de Maltezer kam je iedere dag om de vacht vrij van klitten te houden. Daarbij ga je laag voor laag te werk om heel de vacht te kunnen behandelen. Dit is belangrijk omdat je anders niet bij de onderste laag komt en deze daardoor vervilt. Houd de haren rondom de ogen en in de oren goed in de gaten, deze kunnen irriteren wanneer ze te lang worden.
Verder moeten Maltezers af en toe gewassen worden met speciale hondenshampoo om de vachtkleur wit te houden. Door modder en vuil verkleuren de witte haren namelijk snel.
Deze honden hebben regelmatig een knipbeurt nodig. Daarvoor ga je naar een erkende trimsalon. Hoe lang de haren gehouden worden, verschilt per hond. Veel baasjes van Maltezers kiezen voor een praktische coupe waarbij de haren relatief kort gehouden worden.
Hoe oud wordt een Maltezer gemiddeld?
Deze honden worden gemiddeld 12 jaar oud. Met een goede verzorging en liefdevol thuis draag je bij aan de gezondheid van je Maltezer.
Erfelijke ziektes en aandoeningen:
De belangrijkste erfelijke ziektes en aandoeningen onder de Nederlandse populatie Maltezers:
bron: LICG, Universiteit Utrecht – faculteit Dierengeneeskunde, Maltezervereniging.nl