Veel honden worden bij onweer angstig, of op zijn minst onrustig. Maar wat te doen als je hond bij de klappen en flitsen paniek ervaart? In dit artikel lees je over deze specifieke angst en vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over honden en onweer.

 

Waarom zijn honden bang voor onweer?

Dat honden bang zijn onweer en tijdens een bui proberen te vluchten, heeft met hun overlevingsinstinct te maken. Angst heeft bij viervoeters – net als bij ons – een belangrijke functie. In het geval van een onweersbui leidt het ertoe dat een wild dier vlucht en een veilig onderkomen zoekt. En dat is maar goed ook, want net als wij kunnen dieren door bliksemschichten ernstig gewond raken.

 

Angst ingegeven door instict

Bij onze huisdieren zou je kunnen denken dat de angst niet meer nodig is als ze binnenshuis zijn. Ze zitten daar toch immers veilig? Maar hun instinct geeft ze alsnog in wat te doen: wegkruipen! Maar soms hebben onze honden die optie niet in huis, of onvoldoende. Bovendien kunnen ze van de enorme knallen buiten schrikken, net als van vuurwerk. Ze kunnen het geluid niet plaatsen en weten dus ook niet hoe ze dat moeten interpreteren.

Als een hond een goede band heeft met zijn baas, richt hij zich eerst op zijn mens om de onveiligheid van de situatie in te kunnen schatten. En als jij dan zelf ook nog eens zenuwachtig wordt van het onweer, bevestigt dat de angst van je hond.

 

hond onweersbui aanvoelen bang

 

Voelt een hond onweer aankomen?

Je hond heef veel sneller dan jij in de gaten dat er onweer aankomt. Wanneer donderslagen en bliksem in aantocht zijn, daalt de luchtdruk aanzienlijk. Dat is iets wat wij als mensen vaak al voelen als we buiten lopen, maar de zintuigen van je viervoeter zijn veel gevoeliger dan die van ons. Bovendien hoort hij het bijbehorende gerommel al terwijl de bui nog mijlenver weg is en jij waarschijnlijk nog niets in de gaten hebt.

 

Is mijn hond angstig?

Hijgen ondanks dat je hond geen fysieke inspanning heeft geleverd of het warm heeft, is gedrag dat het vaakst wordt gezien bij dieren met angst. Maar ook het proberen te graven in tapijt, kleed, of zelfs in de vloer, is vaak een teken dat je hond probeert te vluchten maar dit niet kan. In het artikel Hondentaal vertaald, vind je nog meer signalen die op angst of stress bij je hond wijzen.

 

Wat te doen bij onweer?

Als jouw hond bang is zodra het buiten begint te donderen, zijn twee dingen het belangrijkst: zijn gevoel van veiligheid en hem afleiding bieden.

  • Reageer zelf niet op het onweer, blijf rustig en positief.
  • Sluit ramen, gordijnen of lamellen en zet de tv of radio aan.
  • Zorg dat je hond meerdere schuilplekjes in huis vindt waar hij zich veilig voelt en waarmee hij vertrouwd is, bijvoorbeeld met één van zijn favoriete dekentjes en speeltjes of knuffels.
  • Daag je hond uit om te spelen met een balletje, intelligentiespel of activity ball met brokjes.
  • Sommige honden hebben veel baat bij een zogeheten thundershirt, onder meer verkrijgbaar bij (online) dierenspeciaalzaken.

Wat het best voor jouw hond werkt, is afhankelijk van de mate waarin hij bang is en het kan ook per keer verschillen.

 

hond onweer afleiden spelen

 

Kan ik mijn hond troosten tijdens onweersbui?

Bij troosten denk je misschien aan een arm om je hond heen slaan, troostende woorden in zijn oor fluisteren, hem vertellen dat het weer voorbijgaat en dat het baasje er voor hem is. Hoewel lief bedoeld, werkt deze manier van troosten meestal niet voor bange honden. Helpen en afleiden zijn hierbij de toverwoorden, zoals omschreven in de tips bij de vorige vraag. Het negeren van je hond, wat vroeger vaak als advies werd gegeven, is echter ook niet de bedoeling. Je hond ervaart een voor hem stressvolle situatie en moet op zijn baas kunnen rekenen. Dus positieve aandacht, maar niet gericht op het onweer zelf.

 

Hebben supplementen nut bij honden die bang zijn?

Supplementen of speciale voeders kunnen ondersteunend werken bij honden met een grote angst, maar zijn geen oplossing an sich. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je dergelijke producten aan je viervoeter geeft.

 

Is er medicatie beschikbaar voor honden met geluidsangst?

Er is medicatie op recept verkrijgbaar voor honden met een extreme angst, voor bijvoorbeeld onweer of vuurwerk. Toch moeten we ons wel beseffen dat medicijnen vaak bijwerkingen hebben en dat ze viervoeters soms versuffen, terwijl ze nog wel de klappen meekrijgen. Hierdoor kunnen de angstklachten in sommige gevallen zelfs toenemen. Medicatie is dus een uiterste noodoptie die je eerst uitvoerig met de dierenarts moet overleggen. Soms is een viervoeter echter zo bang dat zijn gezondheid er hevig onder lijdt en alle andere aanpassingen en afleidingen niet werken.

 

Hoe kan ik mijn hond minder bang maken voor onweer?

Je kunt je hond trainen om minder nerveus te worden van onweersbuien of andere harde geluiden. Hiervoor zijn speciale apps en cd’s verkrijgbaar, waarbij het geluidsniveau in stappen opgevoerd wordt in een voor jouw dier vertrouwde omgeving. Net als andere oefeningen, heeft ook deze training tijd nodig en werkt het alleen als je met veel geduld samen aan de slag gaat. Het helpt je dus niet direct tijdens de eerste onweersbui, maar het is zeker de moeite waard om op te pakken.

Bron: Hart voor Dieren Magazine