Vuurwerk zorgt bij veel honden en katten voor paniek en stress door de harde knallen en lichtflitsen. En alhoewel er dit jaar een algeheel verbod in Nederland geldt, komen er toch berichten door van vuurwerkoverlast. Het afsteken van rotjes en siervuurwerk is namelijk al een tijdje bezig. Hoe dat op 31 december en 01 januari zal zijn, laat zich moeilijk voorspellen. Toch is het goed om alvast over Oud & Nieuw na te denken.

 

Waar vier je Oud en Nieuw met je hond?

Je hond voelt zich doorgaans het veiligst in zijn eigen huis, ook bij harde geluiden. Maar geldt dit ook als er tijdens Oud en Nieuw alsnog vuurwerk wordt afgestoken? Misschien weet je van afgelopen jaren dat in jullie buurt veel pijlen en rotjes werden afgestoken. Overweeg in dat geval om de jaarwisseling elders met je viervoeter door te brengen. Vraag in je familie en kennissenkring eens hoe druk het in hun wijk is tijdens oudejaarsnacht. Verder zijn er ook bungalowparken die speciaal gericht zijn op dieren met vuurwerkangst. Daar weet je zeker dat je samen met je dier rustig het nieuwe jaar in kan gaan.

 

De voorbereiding tegen vuurwerkangst

Harde knallen van vuurwerk zijn niet altijd te voorkomen. Maar met wat kleine aanpassingen in huis krijgt je hond of kat al veel minder prikkels die hem angstig kunnen maken:

  • Sluit ramen, deuren en rolluiken;
  • Zet tv of radio aan;
  • Creëer extra plekjes waar je hond of kat zich veilig terug kan trekken;
  • Plaats een verdamper met feromonen.

 

Deze plekjes geven je huisdier een veilig gevoel

De meeste viervoeters voelen zich het veiligst op een plek die aan drie kanten gesloten is. Denk bijvoorbeeld aan een bench, mand, plek onder tafel of stoffen tent. Kleed de schuilplekjes aan met warme dekentjes, speelgoed en met een door jou gedragen T-shirt voor een vertrouwde geur. Een paar dagen voor Oud en Nieuw laat je je dier al kennismaken met deze plekken, maar forceer niets. Het is aan je hond of kat of en van welke schuilplekken hij gebruik maakt.

 

vuurwerk kat schuilen

 

Extra tip: Feromonen in het stopcontact

Feromonen zijn geurstoffen die wij niet kunnen ruiken, maar die honden en katten heel goed waar kunnen waarnemen. Ze lijken op de geur van het nest en herinneren je dier aan de veiligheid en geborgenheid van toen. Een verdamper verspreidt deze kalmerende stofjes door de woonkamer en is verkrijgbaar bij dierenartsen en speciaalzaken.

 

Hoe reageer jij op de knallen van vuurwerk?

Jouw houding en gedrag vertellen je hond hoe gevaarlijk een situatie écht is. Zijn eerste reactie zal instinctief zijn: blaffen, grommen of vluchten. Maar je dier kijkt vervolgens naar jou voor de juiste interpretatie van de situatie. Reageer jij zelf nerveus, druk of met medelijden richting je dier, dan weet hij één ding zeker: Dit is foute boel! Dus ook al schrik je zelf van de harde knallen, blijf zo ontspannen mogelijk en ga door waar je mee bezig was. Vertoon geen troostend gedrag naar je hond, hoe moeilijk dat ook is. Je hoeft je huisdier niet te negeren, maar zorg voor afleiding in plaats van troost.

 

vuurwerk hond geluid en beeld

 

Zo zorg je voor afleiding…

Eerder las je al over het aanzetten van de tv of radio – eventueel op een wat hoger volume dan normaal – als afleiding.  Maar je kan meer doen om de aandacht van je hond ergens anders op te richten. Speel met je dier, betrek hem in de gezelligheid en geef hem een lekker kauwbot. Trekt je dier zich terug op één van zijn veilige plekjes? Dring jezelf dan niet aan hem op, blijkbaar voelt hij zich daar nu het veiligst. Blijf echter wel in de buurt.

 

Het laatste avondrondje

Tijdens oudejaarsavond laat je je hond voor het laatst uit wanneer het buiten even wat rustiger is. Op de meeste plekken is er ergens tussen 22.00 uur en 24.00 uur een ‘pauze’ in het afsteken van vuurwerk. Gebruik dat moment voor jullie laatste wandeling van die avond en houd je hond aangelijnd. Zorg er bovendien voor dat je hond niet aan de resten van vuurwerk snuffelt. Mogelijk is het niet afgegaan en doet het dat alsnog, of bevat het giftige stoffen.

 

Katten houd je binnen

De beste manier om je kat tegen vuurwerk te beschermen, is hem binnen te houden op oudejaarsdag tot minimaal 02 januari. Naast dat ze gewond kunnen raken, schrikken katten van de harde knallen en felle flitsen. Daardoor kunnen de huistijgers in paniek wegvluchten en uiteindelijk verdwalen. Sluit tijdens deze periode ook de ramen en kattenluikjes.

 

kat vuurwerk binnen

 

Oefenen met harde geluiden

Voor dieren met angst voor vuurwerk zijn er cd’s en apps verkrijgbaar. Daarmee kun je je hond of kat aan harde geluiden laten wennen. Maar het trainen moet wel langzaam opgebouwd worden en start je daarom al een paar maanden voor de jaarwisseling. Zet het geluid van de cd of app eerst op een laag volume. Speel met je dier terwijl de geluiden op de achtergrond afgespeeld worden. Doe dit drie keer per dag en beloon je viervoeter met snoepjes, spelen en knuffelen als hij rustig bij je blijft zitten. Gaat dit goed? Dan kun je het volume iets verhogen.

 

Rustgevende medicatie

Als je dier tijdens de jaarwisseling te veel stress ervaart, kan dat gevaarlijk voor zijn gezondheid zijn. Overweeg in dat geval rustgevende medicatie of supplementen, maar overleg eerst met een dierenarts voordat je dit toepast.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips