Een kritische kat komt vaker voor dan je denkt. Katten kunnen heel kieskeurig zijn als het op eten aankomt. Een huistijger die bij nieuwe voeding zijn neus ophaalt, zal voor menig kattenbaasje dan ook een bekend verschijnsel zijn. Hoe om te gaan met een kritische kat? We geven je tips…

 

Oorsprong kritische kat

Je zult je kritische kat waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen, maar de oorsprong van de kat verklaart heel veel. Het zijn echte jagers! De bouw en het gedrag van katten beamen dit duidelijk. Zo ook de voorkeur voor eten; het liefst eten ze iedere dag een vers visje of lekker stuk vlees.

 

Voorkeur kat eten al jong bepaald

Je zou zeggen ‘variatie doet eten’, toch is dit bij veel katten niet het geval. Het is afhankelijk van wat je kat gewend is. Als hij als kitten al gevarieerd at, dan went hij op latere leeftijd waarschijnlijk ook beter aan verschillende smaakjes. Als je kat als kitten maar één soort voeding at, dan zal hij later ook minder snel aan ander eten kunnen wennen.

Vraag altijd aan de vorige eigenaar of bij het asiel wat je huistijger als kitten at, dan weet je zeker wat hij lekker vindt. Wil je een kat toch aan een nieuwe voeding laten wennen? Meng dan wat van zijn oude voer door de nieuwe voeding, zo laat je hem geleidelijk wennen aan de nieuwe smaak.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Kritische kat 2

 

Katten ruiken of er stikstof in eten zit.

Katten ruiken 14 keer beter dan mensen. Dit verklaart voor een groot deel de voorkeuren van je kritische kat. Een bijzonder kenmerk van een kattenneus is dat ze ruikt wanneer stikstof in het eten zit. Ze kunnen hierdoor goed beoordelen of iets nog eetbaar is of niet. Het kan zijn dat het eten niet meer zo vers of zelfs al bedorven is, terwijl wij denken dat het nog wel goed is.

Ook ruiken katten precies wanneer het eten onnatuurlijk is, daarom voegt WHISKAS® geen kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen toe aan de voeding. Natvoer dat ruikt én smaakt als vlees laat ze echt niet staan! Ook voor ons als kattenbaasjes heeft WHISKAS® Casserole een aangename geur. Zo zijn zowel jij als je kat tevreden; twee vliegen in een klap!

 

Eten opwarmen voor zeer kritische kat

Lukt het je niet om je kritische kat te laten eten? Warm het eten dan een beetje op. Hierdoor komen de heerlijke geurstoffen weer naar boven en dat wekt de eetlust op.

 

Rustige omgeving

Staat het etensbakje van de kat in een drukke omgeving, waar hij vaak gestoord wordt tijdens het eten? Of staat het bak dicht bij het voerbakje van je andere kat? Zorg dan dat de kat wat rust en ruimte krijgt. Een huistijger eet het liefst alleen, op een plek waar ze niet gestoord wordt.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Kritische kat 3

 

Kritische kat? Heb geduld

Sommige katten blijven kritisch. Laat je niet te snel overhalen tot het weggooien van eten, dat is zonde. Laat het eten beter een paar uur staan; wanneer je geen alternatief aanbiedt, eet je kat het misschien wel op.

 

Even checken

Kritische kat of niet, het is én blijft jouw lieve tijger waar je zo goed mogelijk voor wilt zorgen. Check dus eerst of hij geen medische klachten heeft. Misschien heeft je kat gebitsproblemen of is hij verkouden en ruikt hij veel minder. Controleer dus eerst de gezondheid van je kat en raadpleeg bij twijfel de dierenarts, voordat je overgaat op ander voedsel.

 

Heeft je kat alles wat hij nodig heeft?

Ook als je een kat al langer in huis hebt, blijft het goed om na te gaan of je huistijger een gezond en gelukkig leven heeft. Want als er iets van zijn basisbehoeften ontbreekt, zal een kat ook afwijkend gedrag vertonen. Bekijk daarom snel de checklist ‘9 dingen die katten nodig hebben’.

 

 

 

 

 

Bron: dit artikel van Hart voor Dieren Magazine is tot stand gekomen in samenwerking met WHISKAS®