Ook het dierenrijk kent hele sterke vrouwen waarbij de mannetjes slechts in hun schaduw kunnen staan. Deze dames regelen, leiden en verdedigen. En in het onderwaterleven treffen we vissen aan waarbij de rol van de dame zo dominant is dat mannetjes zelfs een geslachtsverandering ondergaan. 

 

10 sterkste vrouwen dierenrijk: olifant

Oudere olifantendame leidt de kudde

Olifanten behoren zeker tot de sterkste vrouwen in het dierenrijk. Bij hen zorgen ervaring en wijsheid voor status. Samen met hun jongen vormen vrouwelijke Afrikaanse olifanten een kudde en deze wordt geleid door een dominante koe. Dit is een oudere dame die de groep door haar rijke ervaring naar de beste voedsel – en drinkplaatsen weet te leiden. Bij gevaar is zij ook degene die tussen het gevaar en de kudde in gaat staan.

 

Sterkste vrouwen dierenrijk: honingbij

Vrouwelijke honingbijen redden zich zonder de mannen

In de gemeenschappen van honingbijen leeft een koningin samen met duizenden werksters. Zij doen al het zware werk. Natuurlijk wordt een bijenvolk ook ieder jaar aangevuld met enkele honderden mannetjes, ook wel darren genoemd. Waar die dan goed voor zijn? Darren hebben de taak om met jonge koninginnen te paren en te zorgen voor tempartuurregeling. Uiteindelijk worden de darren door werksters verdreven en sterven ze.

 

sterkste vrouwen dierenrijk: stokstaartje

Streng dametje

Ook bij stokpaardjes staan de vrouwen aan het roer. De dames leven samen in groepen waar het alfavrouwtje aan de top staat. En haar moeten we niet onderschatten. Zij zwaait de scepter en alleen zij mag zich voortplanten. Krijgen andere vrouwelijke stokpaardjes toch kinderen, dan is er heibel in de groep.

 

sterkste vrouwen dierenrijk: orka

Mama orka

Orka’s zijn zeer sociale dieren en de vrouwtjes vervullen een belangrijke rol in hun school. Zo’n groep bestaat uit verschillende dames, jongen, pubers en een volwassen mannetje. Aan het hoofd van zo’n gezin staat de meest dominante vrouw, zij wordt als leider gezien.

 

 

sterkste vrouwen: clownvis

Vrouwelijke clownvis benijdenswaardig

Misschien niet verwacht, maar de clownvis mag niet ontbreken aan de top 10 sterkste vrouwen van het dierenrijk. Hoe herken je in een groep clownvissen de vrouw? Simpel, zij is de grootste vis die er tussen zwemt, de anderen zijn van het mannelijk geslacht. En dat ook bij deze dieren de mannen niet zonder het vrouwtje kunnen, blijkt uit een bijzonder fenomeen. Als de clownvisdame sterft, verandert de grootste man van geslacht en wordt hij een vrouwtje.

 

Dame met haar op de tanden

Een indrukwekkende vacht met donkere vlekken en vlijmscherpe tanden… Gevlekte hyena’s zijn duidelijk dieren om rekening mee te houden. Vooral de vrouwtjes laten zich niets wijs maken. Ze torenen dan ook boven de mannetjes uit en zijn een paar centimeter groter. De dominantste gevlekte hyena heeft het in de groep voor het zeggen.

 

Sterkste vrouwen dierenrijk: spoorkoekoek

Genderrollen omgedraaid

Waar in het dierenrijk bij veel soorten de genderrollen ‘traditioneel’ zijn, trekken de Afrikaanse zwarte spoorkoekoeks zich daar niets van aan. Bij hen hebben juist de vrouwtjes een hoger testosterongehalte dan de mannetjes. Zij claimen dan ook hun territoria met fanatiek gezang en als echte casanova’s baltsen ze om de mannetjes heen. Geen wonder dat deze ‘krachtpatser’ als één van de sterkste vrouwen wordt gezien.

 

Tien sterkste vrouwen dierenrijk

Waag het niet om aan de mannen te komen!

Anders dan je misschien zou verwachten zijn vrouwelijke bavianen niet zo kieskeurig in het kiezen van een vader voor hun kinderen. Ze zullen hun positie wat dat betreft ook niet heftig verdedigen. Maar alles verandert als er nieuwe vrouwtjes in de groep bijkomen en de concurrentiedruk toeneemt. Dan zijn de bavianendames opeens niet meer te houden en worden ontzetten agressief. Ze slaan er op los, bijten van zich af en beginnen anderen vrouwtjes zelfs te achtervolgen.

 

sterkste vrouwen dierenrijk:zeepaardje

Vrouwelijk zeepaardje besteedt uit

Vrouwelijke zeepaardjes produceren weliswaar de eitjes, maar de zware zwangerschap laten ze aan hun mannelijke soortgenootjes over. Tijdens de geslachtsgemeenschap injecteert het vrouwtje de eitjes in de buidel van het mannetje. Daar groeien de kleintjes zo’n 10 tot 12 dagen voordat ze geboren worden. Vanaf dat moment zijn de kleintjes direct zelfstandig.

 

sterkste vrouwen dierenrijk: bidsprinkhaan

Mannen als lekker hapje

Het rijtje sterkste vrouwen sluiten we af met de bidsprinkhaan. Bij veel soorten bidsprinkhanen zijn de vrouwtjes groter en sterker. En dat verschil gaat de mannetjes niet in de koude kleren zitten. Soms eten de dames de heren namelijk op, vlak voor of na het paren. Dit gebeurt niet omdat het vrouwtje de baas wil spelen maar simpelweg omdat ze op dat moment honger heeft. Bij gebrek aan voedsel zien de vrouwen het andere geslacht dus als noodzakelijke snack.

 

Andere interessante artikelen

 

 

 

bron: Hart voor Dieren Magazine