Konijnen worden vaak buiten gehouden, maar cavia’s zien we meestal binnen. Toch kun je ook goed cavia’s buiten houden, al moet je dan wel rekening houden met een paar belangrijke zaken.

 

Voor- en nadelen cavia’s buiten houden

Binnen is het dan wel lekker warm en tochtvrij, ook cavia’s buiten houden heeft voordelen, zoals meer ruimte en natuurlijkere omstandigheden. Cavia’s zijn echter tere beestjes, waarbij een ziekte al vrij snel levensbedreigend kan zijn. Als cavia’s binnen wonen zien we hen vaker en valt het ons sneller op wanneer er kleine veranderingen zijn in hun gedrag of gezondheid. Daarom is het erg belangrijk ook bij buiten levende cavia’s heel goed op mogelijke signalen van zieke te letten, zodat je snel een dierenarts kunt raadplegen wanneer dat nodig is.

De tekst gaat verder onder de foto
cavia's buiten houden

Wanneer kunnen de cavia’s naar buiten?

Cavia’s kunnen niet het hele jaar door zomaar buiten gezet worden. Als je ze in het late voorjaar buiten zet en daar vervolgens laat, kunnen ze op een veilige manier wennen aan de temperatuur en de nieuwe omstandigheden. Hun vachtjes passen zich aan en als in het najaar de temperatuur weer daalt, krijgen ze een wintervachtje. Ze hebben dus zeker een half jaar nodig om te wennen aan het buitenleven, wil je je cavia’s buiten houden.

Hoe zien de ren en het hok eruit?

Wanneer cavia’s buiten gehouden worden, stellen ze een paar extra eisen aan hun behuizing. Zo houden de diertjes niet van kou en moeten ze zich te allen tijde goed kunnen opwarmen. Dat betekent een stevig huis dat absoluut tocht- en vochtvrij is, en waarin een flinke laag bodembedekking ligt en veel stro om een lekker warm schuilhoekje te maken. Op de uitgang naar de buitenren na (die niet op de tocht mag staan), is het hok volledig afgesloten en geïsoleerd. Als er harde wind of regen is, kan het handig zijn wanneer het hok verplaatsbaar is. De ideale afmetingen voor een buitenverblijf zijn 90 à 120 cm lang en 36 à 48 cm hoog. Maar: groter is natuurlijk altijd beter!
Bekijk onze selectie behuizing voor uw cavia : h1 { font-size: 25px; } Bekijk onze selectie behuizing voor uw cavia: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686643723127", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000108604136","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Geen%20Merk%20Konijnenhok%20Palace%20-%20Dierenverblijf%20...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686643739444", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000023685485","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Ferplast%20Grand%20Lodge%20120%20Plus%20-%20Konijnenhok%20-%20...","linkSubId":""};

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je cavia’s veilig zijn in hun buitenverblijf en dat er geen roofdieren bij kunnen. Ze willen graag zorgeloos leven en kunnen slecht tegen stress. De ren moet daarom goed afgesloten zijn, ook van boven. En verder moeten de dieren in hun ren genoeg afleiding hebben in de vorm van speeltjes en knaagmateriaal.

De tekst gaat verder onder de foto
cavia's buiten houden

Cavia’s buiten in zomer en winter

Wanneer de cavia’s een goed en warm schuilhuis hebben, kunnen ze in principe het hele jaar door buiten verblijven. Bij extreme kou is het echter raadzaam om de diertjes te verplaatsen naar bijvoorbeeld de schuur of de bijkeuken. Als het hok niet verplaatsbaar is, zorg dan dat het van de grond af staat, goed geïsoleerd is en voorzien van veel stro en een dikke laag bodembedekking. Een jute zak over het huisje kan helpen om warmte binnen te houden.

Ook de zomer kan voor problemen zorgen. Op erg warme dagen moet je goed op de diertjes letten. Als het kwik boven de 25 graden Celsius stijgt, kunnen cavia’s het moeilijk krijgen. Zorg daarom dat ze altijd over een koele plek en voldoende schaduw beschikken om zich terug te trekken. Is dit niet mogelijk, verplaats de diertjes dan naar binnen of een andere koelere plek.
Een caviaverblijf nooit in de volle zon staan want daar kunnen de knagers niet tegen. Om de warmte tegen te gaan kun je bijvoorbeeld witte doeken over de ren gooien, die het licht weerkaatsen.

De tekst gaat verder onder de foto

cavia's buiten houden

Extra tips voor cavia’s buiten houden:

  • Zet je dieren binnen als je in je tuin middelen gebruikt om onkruid of ongedierte te bestrijden.
  • Als je kiest voor cavia’s die buiten leven, laat ze daar dan ook. Voortdurend wisselen tussen binnen en buiten is slecht voor de dieren. Doe dit alleen in extreme hitte of kou, of wanneer je een zieke cavia hebt.
  • Houd cavia’s nooit alleen! Het zijn sociale dieren die minimaal met z’n tweetjes moeten samenleven, liever nog in een groter groepje. Een extra voordeel daarvan: ze houden elkaar lekker warm in de winter.
  • Hou het verblijf schoon en droog en zorg voor een goed absorberende, zachte bodembedekking.
  • Zet het buitenverblijf nooit op de tocht of in de felle zon en bescherm het tegen harde wind en regen.
  • Houdt een van de diertjes op met eten, gedraagt hij zich anders dan normaal of zie je mogelijke ziektesymptomen, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Ook interessant voor jou:

Stress bij cavia’s herkennen en voorkomen

Verzorgingstips cavia’s

 

nieuwsbrief