Met de komst van een dier in je huis, verandert er flink wat. Het hele huis moet immers leren omgaan met het nieuwste familielid. Gaat het om een hond, dan worden eigenaren geadviseerd te starten met een puppycursus. Hoe ga je met je pup om, hoe stel je grenzen en hoe leer je ze dingen af. Maar hoe werkt dit met een kat? Ook een kat moet leren waar de nagels aan gescherpt mogen worden en vooral; waar niet. We hebben wat tips voor je op een rij gezet.
TIP 1: een veilige plek
Als je kat voor het eerst bij je binnenkomt, zorg dan voor een rustige, veilige plek. Laat de kat zelf uit de reismand komen, in een eigen tempo en zet eten, drinken en een kattenbak dichtbij. Door alle tijd te nemen, geef je je kat een goede start.
TIP 2: alle basisbenodigdheden
Als je niet wil dat je kat slecht gedrag vertoont, is het slim om de basisbenodigdheden voor je kat in orde te hebben. Katten willen hun nagels scherpen, jij wilt niet dat dit aan je bank of deurpost gebeurt. Plaats dus meerdere krabpalen in je huis en leid je kat hier naartoe als je merkt dat hij zijn nagels in je stoelleuning zet.
Plassen in een hoek van de kamer of op een bankkussen wil je voorkomen, dus zorg voor minimaal één schone, frisse kattenbak per kat. Een geurloze bak is voor jezelf het allerfijnst, maar ook je kat geeft hier de voorkeur aan.
Lees ook: Een gelukkig kattenleven (deel 1) – Hart Voor Dieren
TIP 3: een hechte band
Een kat misdraagt zich minder snel als er sprake is van een goede band met zijn baasje. Dit bereik je door echte, kwalitatieve aandacht aan je kat te besteden. Dagelijks samen spelen, aaien, borstelen en kletsen met je kat zorgt voor een gelukkig beest, dat niet gauw ongewenst gedrag vertoont. Probeer je niet op te dringen. Als je kat wegloopt en een rustige plek opzoekt, gun hem die rust dan en probeer het later opnieuw.
TIP 4: goede verzorging
Een gezonde kat gedraagt zich per definitie beter dan een kat die ergens last van heeft. Een kat met pijn zal vreemd gedrag laten zien, dus zorg dat je kat zich fijn voelt. Regelmatig even naar de dierenarts is hierbij echt belangrijk.
De juiste vaccinaties, ontvlooien en ontwormen en goed onderhoud van de tanden is echt belangrijk. Door je intensief met je kat bezig te houden, zal je ook eerder merken als het niet goed met ze gaat. Op tijd om in te grijpen en gedragsveranderingen te voorkomen.
Lees ook: Een gelukkig katten leven (deel 2) – Hart Voor Dieren
TIP 5: opvoeden maar
Wanneer je de juiste voorbereidingen hebt getroffen maar je kat toch ongewenst gedrag laat zien, kan je dit het best afleren door de kat te belonen bij goed gedrag. Straffen voor het krabben aan je bank werkt niet, belonen voor het gebruiken van de krabpaal werkt wel.
Met een zogeheten clicker training koppel je een klikgeluid aan goed gedrag, waarna je ze beloont. Door deze methode legt jouw kat het verband tussen een klikje en een beloning, waardoor ze sneller leren wat het juiste gedrag is.
Het blijft zo dat in een huis met dieren, wel eens ongelukken gebeuren. Dingen worden omgestoten, kozijnen worden kapotgekrabt of er ontstaan plekken in de vloer die je er nooit meer uitkrijgt. Een inboedelverzekering is vaak niet voldoende voor deze schade, door je aanvullend te verzekeren voor schade door huisdieren. Of je legt je erbij neer, want met een spinnende kat op schoot ben jij de krassen in je kozijn al snel vergeten.