Als de nagels van konijnen niet voldoende afslijten, zullen deze na verloop van tijd te lang worden. De nagels moeten dan worden ingekort. We leggen uit hoe je de nagels van jouw konijn het beste knipt.

Afslijten van de nagels

Net als onze nagels groeien de nagels van konijnen continu door. Wanneer konijnen in het wild leven, slijten hun nagels op natuurlijke wijze af. Dit gebeurt doordat ze lopen, graven en klimmen over een ruwe ondergrond en aarde. Maar omdat de meeste huisdieren vooral op een zachte ondergrond leven, zoals hooi, stro of zaagsel, groeien hun nagels sneller dan ze kunnen afslijten.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Gevolgen van te lange nagels bij konijnen

Worden de nagels van je konijn te lang? Vaak vergroeien de nagels dan, draaien ze naar binnen of buiten, en groeien ze in ernstige gevallen zelf in de voetzooltjes. Elke beweging van jouw huisdier doet dan pijn en de konijnen gaan dan hun pootjes ontzien en in vreemde houdingen lopen. Soms blijven ze ergens achter hangen en kunnen ze zichzelf of soortgenoten flinke verwondingen toebrengen. Wanneer je als baasje geen hulp biedt, kan dit leiden tot nare ontstekingen van het nagelbed en de voetjes.

Controle van de nagels

Het is belangrijk om de nagels van je konijn elke week even te controleren. Bij konijnen die binnen gehouden worden moeten de nagels elke drie tot twaalf weken ingekort worden. De eerste keer dat het moet gebeuren, kun je dit het beste door een dierenarts laten doen. Het knippen van nagels vraagt namelijk om enige ervaring.

De eerste knipbeurt

Als we onze eigen nagels te kort knippen, schrikken we door de pijn die dit veroorzaakt. Ook de nagels van onze konijnen mogen niet te kort geknipt worden. Wanneer er een zenuw geraakt wordt is dit niet alleen erg pijnlijk, het kan ook behoorlijk gaan bloeden. Alleen met de nodige kennis en oefening kun je de zenuwen en bloedvaten bij jouw konijn herkennen, vooral bij donker gekleurde nagels is dit lastig. Een dierenarts kan je precies laten zien hoe je vakkundig nagels knipt. Voel je je zelfverzekerd genoeg? Dan kun je voortaan thuis de nagels van je huisdier knippen. Dat bespaart je konijn stressvolle bezoekjes aan de dierenkliniek.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Zelf de nagels van je konijn knippen

In het begin kun je het beste iemand vragen om te assisteren bij het knippen. De één houdt dan het konijn vast en de ander knipt de nagels. Hoe rustiger je huisdier blijft, des te stressvrijer is de procedure voor zowel baasje als konijn, en des te kleiner is de kans op verwondingen. Zet je konijn op schoot van je assistent met de rug van het dier tegen de buik van je hulp. Voor het knippen van de nagels gebruik je een speciaal nagelschaartje voor kleine huisdieren.

De juiste lengte van de nagels

Heeft jouw konijn lichte nagels? Dan kun je het lichtroze bloedvat meestal goed zien. Knip de nagels af op een kleine afstand van waar die roze lijn eindigt. Tip: gebruik een zaklamp. Daarmee kun je de nagel van onderen beschijnen en zie je de bloedvaten duidelijker. Twijfel je? Laat de nagel dan liever iets langer. Een andere aanwijzing voor de juiste lengte van nagels bij konijnen is de lengte van het haar op de poten. De nagels van jouw konijn moeten op dit punt altijd ietsje langer zijn dan de vacht.

Onrustig konijn?

Is je konijn onrustig tijdens de knipbeurt? Dan kan het zijn dat je te dicht op de zenuwen knipt en de nagel begint te bloeden. In dit geval kun je het volgende doen:

  • Desinfecteer de nagel van je konijn;
  • Laat je huisdier met rust, knip de resterende nagels een dag later;
  • Let er op dat het verblijf van je konijn een schone ondergrond heeft.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Natuurlijke afslijting

Te lange nagels bij je konijn kunnen natuurlijk ook voorkomen worden. In een buitenverblijf met een afwisselende ondergrond kunnen nagels vaak op natuurlijke wijze afslijten. Wanneer konijnen binnen gehouden worden kun je zorgen voor voldoende klim- en klauterobjecten van natuurlijk materiaal en een ‘graafhoekje’ met zand of aarde.

 

Ook interessant voor jou: