Dierenasiel DOA en Stichting OOPOEH springen samen in de bres voor recent aangeschafte honden: ‘Ga nu op zoek naar een oplossing voor je hond voor wanneer je weer naar kantoor gaat en voorkom daarmee veel dierenleed’.

 

Aandacht voor komende veranderingen bij honden

Veel mensen hebben in het afgelopen jaar een hond in huis genomen. De vraag naar zowel pups als adoptiehonden was groter dan ooit tevoren. Nu de coronabeperkingen langzaam afnemen rijst de vraag: Wie gaat er op deze honden passen als de kersverse hondenbaasjes straks weer naar kantoor of theater gaan? DOA (Dierenopvang Amsterdam) en Stichting OOPOEH hebben de handen ineengeslagen en vragen aandacht voor deze kwestie. De organisaties willen voorkomen dat honden in de toekomst te veel alleen thuis komen te zitten met alle gevolgen van dien. “Van een hond die veel blaft, spullen sloopt of nog erger: daardoor misschien in het asiel belandt.”

 

Opbouwen en opvang zoeken

Eerder schreef Hart voor Dieren al dat we het weer eventjes alleen blijven langzaam moeten opbouwen voor de hond. Want, jouw viervoeter is na de coronatijd gewend aan een baas die bijna altijd thuis is. Maar naast de korte bezoekjes aan bijvoorbeeld winkelcentra of theater, ben je dadelijk misschien ook weer vaker op kantoor. En hoe zorg je dan voor je hond? Denk daar nu alvast overna en start met het plannen van eventueele opvang als er verder niemand thuis is. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, sommige kun je ook naast elkaar toepassen:

  • Een dagopvang voor je hond, net als een crèche voor kinderen. Bij de Doggy Day Care van DOA kunnen honden de hele dag spelen met (enkele) soortgenootjes om aan het eind van de dag moe maar voldaan weer naar huis te gaan.
  • Het koppelen aan een oudere die het hondje kan verzorgen, samen wandelt en knuffelt; dit kan via Stichting OOPOEH.
  • Een hondenuitlaatservice; kijk goed wat voor dienstverlening wordt aangeboden (waar bijvoorbeeld niet te veel honden in één keer worden vervoerd of uitgelaten) en waar de honden ook goed worden gematcht.
  • Eigen netwerk: vraag na bij vrienden en familie of iemand het leuk vindt en de mogelijkheden heeft om een dag(deel) voor jouw viervoeter te zorgen.
  • Bespreek met je werk of het mogelijk is dat je hond een dag(deel) mee mag naar kantoor.

Langzaam laten wennen

DOA heeft een enorme stijging in adoptie gezien het afgelopen jaar. Zij hadden niet altijd het hondje waar iemand naar op zoek was waardoor veel mensen uitweken naar fokkers, een hondje uit het buitenland of Marktplaats. DOA wil deze nieuwe eigenaren er graag van bewust maken dat ze hun hond niet zo maar alleen thuis kunnen laten. Renée Krommedijk, (hondenverzorger bij DOA): “ Een hond is enorm op zijn baasje gericht. Het alleen zijn moet vaak stap voor stap worden opgebouwd. Door de lockdown waren nieuwe baasjes veel thuis met hun huisdier; dat is natuurlijk fantastisch. Maar dat betekent dat het wennen nu nog zorgvuldiger moet worden opgebouwd. Het is goed om daar nu al mee te beginnen!’.

 

Bij Stichting OOPOEH snijdt het mes aan twee kanten

Niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is het belangrijk dat baasjes alvast een oplossing gaan zoeken. Stichting OOPOEH wil ook ouderen laten meegenieten van de gezelligheid van al die hondjes. De stichting matcht ouderen die een hond om zich heen missen, aan een oppashond in de buurt. Zo kunnen zij genieten van het vertroetelen van een hondje en van de wandelingen samen zonder de continue zorg te hoeven dragen. Ellen Groneman (directeur van stichting OOPOEH): “Het aantal ouderen dat zich in de coronatijd bij ons aan heeft gemeld is ongelofelijk groot. Het was voor veel ouderen een erg eenzaam jaar en we hopen alle OOPOEH’s nu gauw te kunnen matchen aan een hond waar ze weer heerlijk mee kunnen knuffelen en wandelen.” Zo snijdt het mes aan drie kanten: ouderen meer gezelligheid en beweging, honden een lieve oppas in de buurt en hondenbaasjes een vertrouwd oppasadres.

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief