Met wel 40 soorten vormen dolfijnen niet alleen de grootste, maar ook de meest diverse familie onder de walvissen. Hier lees je alles over deze diersoort; de dolfijn.

Kenmerken

Lichaamslengte: 1,5m – 8m (orka)
Gewicht: 80-120 kg
Levensverwachting: 20-40 jaar
Voorkomend in: alle oceanen
Leefomgeving: zee en kustwateren
Soorten: allen met uitsterven bedreigd
Klasse: Zoogdieren
Familie: Walvissen
Soorten: 40

Verschijning

Het gestroomlijnde lichaam van de dolfijn is perfect aangepast aan zijn hoge zwemsnelheid. De kleuren van de dolfijn kunnen per soort variëren van zwart tot grijs naar wit. Er zijn twee uitzonderingen die een andere kleur hebben. De blue-white dolfijn is blauwachtig van kleur en de ‘gewone’ dolfijn is bruingeel van kleur. Elke twee uur stoten dolfijnen hun oude en dode huidcellen af, wat er voor zorgt dat ze zo gestroomlijnd mogelijk door het water gaan. De kaken vormen een lange snavel.

dolfijn

Voortplanting en ontwikkeling

Wanneer dolfijnen ongeveer 7 jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. Alleen beginnen ze eerder al met paren. De vrijpartij duurt betrekkelijk lang en daarna volgt een zwangerschap van zo’n elf tot dertien maanden. Het grootste gedeelte van de zwangerschap is het vrouwtje erg actief. Een paar dagen voor de geboorte doet zij het iets rustiger aan en gaat ze op zoek naar rustigere wateren zoals een baai of lagune waar zij kan bevallen. Tijdens de geboorte helpt de moeder het jong door het voorzichtig uit de baarmoeder te trekken. Een dolfijn baart altijd maar één jong tegelijk. Het jong kan wel tot 1 meter lang zijn, afhankelijk van de soort.

Levensstijl en gedrag

Dolfijnen leven in groepen, ook wel scholen genoemd. Zo’n school kan wel uit 1000 dolfijnen bestaan. Op ieder moment kunnen dolfijnen zich bij de groep voegen of een groep verlaten. De dieren communiceren met elkaar door te klikken, klapperen of fluiten, maar ook lichaamscontact speelt hierbij een belangrijke rol. Dolfijnen zijn uiterst sociale dieren die elkaar bij ziekte of verwondingen ondersteunen en beschermen. Wanneer dolfijnen aan het jagen zijn, kunnen ze wel een kwartier lang duiken tot een diepte van 300 meter.

dolfijn

Zintuigen

Dolfijnen hebben een zeer sterk gehoor. Ze horen frequenties tussen de 12 en 220.000 Hz. Wij mensen komen niet verder dan 20.000 Hz. Dolfijnen hebben geen zichtbare oren, maar maken gebruiken van een soort echo om waar te nemen. Dolfijnen kunnen geen kleuren waarnemen, maar hun waarnemingsvermogen is verder goed aangepast aan het zich onderwater. Rivierdolfijnen zijn gedeeltelijk blind. Boven het water kunnen dolfijnen tot 15 meter ver zien. Zij kunnen niet ruiken.

Eten

Dankzij echolocatie lokaliseren dolfijnen hun prooi. Ze eten meestal vis of inktvis en slikken de prooi vaak in één keer in. Ze proeven hun eten dus niet zo goed. Dolfijnen met veel tanden eten graag vis, dolfijnen met minder tanden meestal inktvis. Dolfijnen jagen samen door bijvoorbeeld een schol vissen op te jagen.

Wist je dat?

Dolfijnen slapen door de ene helft van hun hersenen uit te schakelen en de andere helft wakker te houden. Ze zijn dan minder mobiel, maar houden altijd één oog open om mogelijke vijanden waar te nemen.