27.3.2020

Een kat in België heeft het coronavirus van zijn baasje gekregen, zo is net bekendgemaakt door de Belgische autoriteiten tijdens een persconferentie. Het is voor het eerst dat een besmetting bij een kat is vastgesteld.

Een week nadat de eigenaar COVID-19-symptomen ontwikkelde, kreeg de kat ook ziekteverschijnselen. Het huisdier kreeg last van diarree, braken en ademhalingsproblemen. Medewerkers van de Faculteit Dierengeneeskunde in Luik hebben het dier onderzocht en vonden het coronavirus terug in uitwerpselen van de kat.

Alleenstaand geval

Viroloog Steven Van Gucht van de Nationale Veiligheidsraad stelt dat het om een “alleenstaand geval” gaat en dat er geen indicaties zijn dat dit vaker voorkomt. Hij benadrukt dat de kat door de eigenaar is aangestoken en dat dit niet betekent dat het virus van dier op mens overgaat. Volgens hem werd de kat “het slachtoffer van de infectie bij de mens”. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het omgekeerde ook kan gebeuren. “We achten het risico voor mensen zeer klein.”

Het Belgische Federaal Voedselagentschap heeft wel adviezen op de website gezet over hoe huisdieren beschermd kunnen worden wanneer je met het coronavirus geïnfecteerd raakt.

Bron: NU.nl

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant:
Wat je als huisdierbaasje moet weten over COVID-19
Asielen en het coronavirus