Het humane coronavirus (COVID-19) is volop in het nieuws. Sommige nieuwsberichten zijn gebaseerd op feiten, terwijl andere berichten meer speculerend zijn. Als huisdierbaasje, of iemand die veel contact heeft met huisdieren, zijn dit de dingen die je moet weten:

 

 

huisdier likt baasje COVID-19

Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen.

Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus, bijvoorbeeld als een hond het gezicht van geïnfecteerd persoon likt. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.

Let op: Doe GEEN gezichtsmasker op bij je huisdier. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken.
Laat je dier gewoon zoals altijd door je huis rondlopen, zet hem niet in een bench.

 

Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren.

Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht. Het is altijd verstandig om je handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren. Vermijd contact met wilde dieren. Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar je huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen.

hygiene COVID-19

 

Als je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan de dierenarts. 

Ga je op bezoek bij de dierenarts? Laat je informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd je hieraan. Houd je huisdier voor de zekerheid binnen. Als je huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.

(Bron: AniCura Nederland)

Hart voor Dieren volgt de situatie op de voet. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant:
Animal Event wegens coronavirus verplaatst naar oktober
COVID-19 en de handel in wilde dieren