Lang niet alle konijnen passen bij elkaar. Dat maakt het vinden van een maatje voor je konijn en het koppelen een uitdagend klusje. Ontdek welke combinaties goed samengaan en waar je op moet letten als je twee of meer dieren koppelt.

 

Welke konijnen passen bij elkaar?

Het is goed je vooraf te verdiepen in welke konijnen goed zullen matchen. Deze dieren kunnen namelijk bijzonder kieskeuring zijn in hun partnerkeuze. Toch zijn er drie soorten combinaties die meestal wel succesvol zijn:

  • Gecastreerde rammelaar – gecastreerde voedster: deze combinatie slaagt vrijwel altijd
  • Gecastreerde ramelaar – ongecastreerde voedster: ideaal is het als de rammelaar iets ouder is dan de voedster.
  • Vroeg gecastreerde rammelaar – vroeg gecastreerde rammelaar: als beide konijnen zijn gecastreerd voordat ze geslachtsrijp waren, kan deze combinatie goed verlopen. Maar alleen als de twee qua karakter ook goed bij elkaar passen.

 

Deze konijnen koppelen minder goed

Sommige konijnen koppelen minder goed of vormen een combinatie die vrijwel zeker niet werkt:

  • Ongecastreerde voedster – ongecastreerde voedster: zodra ze geslachtsrijp zijn volgt een bittere strijd om rangorde, zelfs als ze aan elkaar verwant zijn.
  • Gecastreerde voedster – ongecastreerde rammelaar: de rammelaar zou de voedster voortdurend belagen en lastigvallen.
  • Ongecastreerde rammelaar – ongecastreerde rammelaar: net als bij twee ongecastreerde voedsters zouden de konijnen continu knokken om de dominantste te zijn.
  • Ongecastreerde rammelaar – ongecastreerde voedster: de konijnen zouden om de zoveel weken een nestje kunnen krijgen. De uiteindelijke nakomelingen zouden daarmee ontelbaar worden. Met zoveel konijnen in asielen en opvangcentra zou deze combinatie onverantwoord zijn.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Konijnen passen bij elkaar: goede combinaties

Samenstelling groep konijnen

Verschillende konijnen passen bij elkaar in een groep, daarvoor is niet slechts één of twee combinaties geschikt. Houd wel rekening met de volgende punten:

  • Een even aantal dieren leeft meestal vrediger samen dan een oneven aantal dieren.
  • Drie dieren is geen goed aantal omdat er vrijwel altijd een konijn wordt buitengesloten.
  • Hoe meer ruimte de konijnen hebben, hoe minder conflicten er zullen ontstaan.
  • Hoe meer vrouwtjes er in een groep leven, des te meer risico op conflicten er zal zijn.

 

Waarom moet je konijnen koppelen?

Konijnen koppelen is noodzakelijk om de dieren aan elkaar te wennen. Het zijn van nature groepsdieren, maar zien in een vreemd konijn eerder een vijand dan een groepsgenoot. Adopteer je twee of meerdere konijnen die al bij elkaar leefden, dan is het koppelen in eerste instantie niet nodig. Gaat het om jonge dieren die nog niet geslachtsrijp zijn? Dan kunnen er alsnog problemen ontstaan zodra ze dat wel zijn. Houd je konijnen daarom goed in de gaten.

 

Het  koppelproces

Zodra je twee of meerdere konijnen hebt gevonden die goed bij elkaar lijken te passen, begint het koppelproces. Alleen wanneer je daarin de juiste  stappen volgt, kan het koppelproces een succes worden.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips