Konijnen hebben minimaal het gezelschap van een soortgenoot nodig, en daarvoor moeten we ze koppelen. Maar ze zijn best kieskeurig als het aankomt op hun partnerkeuze. Sommige combinaties verlopen  heel harmonieus, andere werken volstrekt niet – vooral als ‘de groep’ uit slechts twee dieren bestaat.

1. Het maakt niet uit of je een vriendje voor je dier zoekt of dat je meteen twee dieren tegelijk in huis haalt: karakter en geslacht zijn doorslaggevend. Vooral bij jonge dieren geldt dat de problemen vaak pas beginnen als zij geslachtsrijp zijn. Hou je dieren daarom scherp in de gaten.

2. Twee ongecastreerde voedsters vormen een slechte combinatie. Zodra ze geslachtrijp worden, volgt er een bittere strijd om de rangorde, of de vrouwtjes nu aan elkaar verwant zijn of niet. Vaak moeten de dieren dan uit elkaar gehaald worden.

3. Een ongecastreerd koppel is niet geschikt om te koppelen, behalve om mee te fokken, omdat er om de zoveel weken met nakomelingen rekening gehouden moet worden. Het is echter onverantwoordelijk om dit te doen, met zoveel konijnen in asielen en opvangcentra die nog een thuis zoeken.  

4. Een gecastreerd koppel is over het algemeen een mooie combinatie, die vrijwel altijd goed gaat.

5. Een gecastreerde rammelaar met een ongecastreerde voedster is ook een zeer goede combinatie. Ideaal is het als de rammelaar iets ouder is dan de voedster bij het koppelen.

6. Niet aan te bevelen: een gecastreerde voedster wordt door een ongecastreerde rammelaar voortduren belaagd en lastiggevallen.

7. Twee ongecastreerde rammelaars zijn ook geen goede combinatie. Ze zullen, net als twee voedsters, constant knokken, wat rampzalig kan aflopen. Dat merk je vaak al bij het koppelen.

8. Zijn de rammelaars vroeg gecastreerd, dus nog voor hun geslachtsrijpheid, dan kan deze combinatie goed verlopen. Maar alleen als de twee qua karakter goed bij elkaar passen en er geen sprake is van twee zeer dominante rammelaars.

konijnen koppelen
Info grotere groepen:

Wie meer dan twee konijnen samen wil houden, moet op een extra aantal zaken letten:

• Een even aantal dieren leeft meestal vrediger samen dan een oneven aantal dieren.
• Drie dieren is geen goed aantal omdat er vrijwel altijd een konijn wordt buitengesloten.
• Hoe meer ruimte de konijnen hebben, hoe minder conflicten er zullen ontstaan.
• Hoe meer vrouwtjes er in een groep leven, des te meer kans op conflicten zal er zijn.

 

Lees ook: Ziektes en aandoeningen bij konijnen