Koppel je konijnen op de juiste manier en met veel geduld. Lees hoe en waar je de dieren samen laat komen, hoe je ze extra kunt helpen en waar je zelf allemaal op moet letten wanneer je konijnen koppelt….

Koppel je konijnen niet voordat…

Voordat je de start met het koppelproces, ga je eerst met je nieuwe konijn(en) langs de dierenarts. Hij kan de algehele gezondheid van je dier testen en achterhalen of het iets bij zich draagt wat een ander konijn kan besmetten. Bescherm je huisdieren bovendien door ze beiden te laten inenten mocht dat nog niet gedaan zijn. Kortom; koppel je konijnen pas als je zeker weet dat dit veilig is.

Lees ook: Gevaarlijk konijnenvirus

 

Geef je konijnen  tijdelijk een eigen onderdak

Geef je konijnen tijdelijk ieder een eigen verblijf. Bij voorkeur is dit echt een eigen ren of hok. Soms worden konijnen in hetzelfde hok geplaatst, alleen gescheiden met wat gaas. Het gevaar hierbij is dat ze het gaas kapot bijten met alle gevolgen van dien. Bovendien blijven beide dieren dan non-stop  gespannen omdat de ander continu opgemerkt wordt.

Laat een konijn dat je nieuw in huis hebt gehaald, eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat je met het koppelen start. Anders zou het dier mogelijk te veel stress ervaren.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Koppel je konijnen: neutraal terrein

Maak een neutraal terrein

Voor de ontmoetingen van je konijnen maak je een apart, neutraal terrein; een plaats of kamer waar ze nog nooit geweest zijn. Dit is belangrijk omdat anders één van de konijnen sterk de neiging kan hebben om zijn territorium te verdedigen. Zorg dat de ruimte voldoende groot is zodat ze niet gedwongen tegen elkaar aan zitten. Ze moeten afstand van elkaar kunnen houden, maar tegelijkertijd elkaar wel tegen kunnen komen.

Zet een kartonnen doosje in het verblijf zodat de konijnen zich even van elkaar af kunnen zonderen wanneer de spanning te hoog wordt. En héél belangrijk: hooi. Zorg dat dit ruimschoots aanwezig is; het knabbelen verlaagt de stress en kan voor een eerste band tussen de dieren zorgen.

 

Wat er gebeurt als je konijnen koppelt

Koppel je konijnen, dan is vooraf nooit helemaal te voorspellen hoe de dieren op elkaar zullen reageren.Het karakter maar ook het geslacht van beide dieren speelt hierin een belangrijke rol.

Lees ook: Welke konijnen passen bij elkaar?

Waarschijnlijk snuffelen ze wat rond, maar merken dan al snel de ander op…  Misschien benaderen ze elkaar voorzichtig, al snuffelend. Daarmee laten ze zien nieuwsgierig naar elkaar te zijn, wat een heel goed teken is.

Ook is het mogelijk dat één van de dieren direct zijn dominantie laat zien door achter de ander aan te rennen. Waarschijnlijk zal het dominante konijn tegen het andere konijn rijden. Dit heeft niets met voortplantingsdrang te maken, het is puur een vorm van communicatie om te laten zien: “Ik ben de baas”. Als het andere konijn echter ook een dominant karakter heeft, zal hij het dier van zich afschudden en proberen om juist op hèm te rijden. Dit kan leiden tot ‘vlinderen’. Daarbij draaien de konijnen steeds om elkaar heen.

Een derde optie is dat de konijnen zich totaal onverschillig opstellen. Dit betekent echter niet dat de ander hen niet interesseert. Het is eerder een manier om voorzichtig af te tasten en af te wachten wat de ander eventueel doet.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

koppel je konijnen: rijden

Hoe kun je de konijnen helpen een band op te bouwen?

Samen eten schept meestal een band. Het eerder genoemde hooi om samen aan te knabbelen, zal je konijnen helpen een eerste stap in de goede richting te zetten. Daarnaast kun je met een lekkere snack voor extra ontspanning zorgen. Geef ze wel allebei hun eigen snack, anders zal de beloning eerder een trigger tot vechten zijn.

Lees ook:  Wat mogen konijnen niet eten?

 

Zet de konijnen meerdere keren per dag bij elkaar

Tijdens het koppelen zet je de dieren meerdere keren per dag bij elkaar, maar niet te lang. De eerste paar keer is 10 – 15 minuten voldoende. Als de konijnen redelijk tot goed op elkaar reageren, rek je de sessie op tot 30 munten. Laat de konijnen een paar uur apart zitten voordat je ze weer bij elkaar zet.

 

Wanneer grijp je tijdens het koppelen in?

Het is niet goed om bij het koppelen heel snel in te grijpen. Koppel je konijnen, dan volgen er ongemakkelijke momenten. Daarin tasten ze elkaar af en wordt uitgemaakt wie van hen leidend zal zijn. Dat is niet erg, dat hoort bij het proces. Maar op deze momenten grijp je wel in:

  • De konijnen gaan over tot vechten, rollen misschien zelfs vechtend door het verblijf.
  • De dieren verwonden elkaar.
  • Het ene konijn rijdt op het hoofd van de ander. Het andere konijn zou hem dan gemakkelijk kunnen bijten.
  • Het ene konijn drijft de ander steeds weer in een hoek waardoor het andere dier alleen maar erg angstig wordt.

 

Hoe je ingrijpt, hangt van de situatie af.  Wanneer één konijn steeds weer in een hoek wordt gedreven, leid je ze af met wat geluid. Dit doe je ook wanneer ze een vechthouding aannemen. Zijn ze al aan het vechten of bijten? Haal ze dan uit elkaar en zet ze apart.

 

Haal konijnen nooit met blote handen uit elkaar

Mocht het tot vechten komen, dan is het belangrijk dat je ook jezelf beschermd wanneer je de konijnen uit elkaar haalt. Doe dit dus nooit met blote handen! De dieren zijn zeer gespannen waardoor ze jou mogelijk ook bijten. Trek werkhandschoenen aan en gebruik een handdoek om de konijnen op te pakken.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

koppel je konijnen: tijd

Hoe lang duurt het als je konijnen koppelt?

Hoe lang het duurt voordat konijnen aan elkaar gewend zijn, is erg verschillend. Soms neemt dit slechts één week in beslag, soms twee weken, soms  meerdere maanden… Dat is vooraf niet te voorspellen.

Laat ze pas alleen zodra ze meerdere keren goed op elkaar gereageerd hebben, elkaar zelfs al gewassen hebben of tegen elkaar aan gezeten hebben. Overhaast niets als je konijnen koppelt, want als je dieren goed op elkaar reageren kunnen ze een volgende keer alsnog overgaan tot vechten. Bewaar de rust en bouw het contact tussen de konijnen langzaam op.

Lees ook: Welke konijnen passen bij elkaar?

 

Raadgever konijnen en knaagdieren

Op de hoogte blijven van al het nieuws en alle tips voor konijnen? Hart voor Dieren besteedt ook iedere maand aandacht aan konijnen en knaagdieren. Neem nu een proefabonnement op Hart voor Dieren en ontvang het magazine op je deurmat.