Een vogel oppakken is geen goed idee. De vluchtdieren verliezen zo snel het vertrouwen in mensen. Soms is vasthouden echter wel nodig. We leggen uit hoe je dat zo doet dat je vogel weinig stress ervaart.

 

Soms moet je wel

Vogeleigenaren kunnen in de lastige positie raken dat ze hun vogel moeten oppakken of vasthouden. Of het nu gaat om je gevederde vriend in een transportmandje zetten of zijn nagels knippen. Soms worden er medicijnen voorgeschreven die de eigenaar direct in de snavel van de dieren moet druppelen – ook daarvoor moet de vogel door een onaangename handeling heen. Helaas kunnen deze maatregelen soms niet worden vermeden. Het is des te belangrijker om de vogel zo min mogelijk stress te laten ondergaan en hem niet onbedoeld pijn te doen.

Ben je van plan naar de dierenarts te gaan? Als de vogel niet aan transport gewend is, moet je hem met de hand in het kooitje of mandje zetten. Het is ideaal wanneer de vogel zich buiten zijn volière bevindt. Een schuw dier kan het beste worden vastgepakt in een verduisterde kamer. Gooi snel een theedoek over het diertje. Houd er rekening mee dat de vogel veilig en niet te strak vastzit. De vogel mag niet met zijn vleugels kunnen slaan in de doek. Als het de eerste keer niet werkt, geef het dier dan de tijd om tot rust te komen voor je weer een poging doet.

vogel vastpakken

Bloedcirculatie

Als je je vogel moet verzorgen, zorg er dan voor dat alle materialen die je daarbij nodig hebt van tevoren hebt klaargelegd. Pak de vogel aan de rugkant vast zodat hij in je handpalm ligt. Druk niet op de borst, keel, maag of kopje. Houd hem rechtop zodat de bloedcirculatie niet wordt belast. Nu is het zaak om snel en veilig te handelen. Als je de vogel medicatie moet geven, kun je dit in de zijkant van de snavel druppelen. Gebruik altijd een pipet zodat je goed kunt doseren.

 

Met beleid

Bij vogels met diarree is het soms nodig om de cloaca te reinigen. Als een vogelbadje niets uithaalt, moet jij een handje helpen. Nogmaals: houd de vogel rustig en voorzichtig in je hand. Maak de veren voorzichtig schoon met een vochtig wattenstaafje of besprenkel ze met wat water uit een plantenspuit. De vogel in deze positie onder een lopende kraan houden is geen optie. Dit zou hem veel angst aanjagen en stress bezorgen.

Let op: nagels knippen, wat bij sommige dieren noodzakelijk is, moet aan de dierenarts worden overgelaten. Hierbij kan je als leek een bloedvat raken. Laat de dierenarts het in ieder geval een keer duidelijk voordoen als je het voortaan zelf wilt gaan doen.

Denk eraan: neem alsjeblieft alleen een vogel in de hand als dat absoluut noodzakelijk is. De diertjes zijn meestal erg van slag door de procedure. Zet de vogel na afloop snel in zijn verblijf en laat hem  met rust. Als alles goed gaat, zal hij snel zijn verenkleed gaan schoonmaken en hopelijk de schok overwinnen en het incident vergeten.

bron: Hart voor dieren Magazine