Een kat kan vrijwel overal vlooien oppikken. Hoe je een vlooienbesmetting bij je kat herkent en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende in­secten die ongelooflijk ver kunnen springen, waardoor ze met gemak nieuwe gastheren vinden. Ze bijten de kat, injecteren hun speeksel, dat voorkomt dat het bloed gaat stol­len, en kunnen ook ziekteverwekkers bevatten. Vlooieneitjes worden vlooienlarven, die zich uitein­delijk via popstadia tot volwassen vlooien ontwikke­len. Onder goede omstandigheden, is de ontwikkelingscy­clus van een vlo in iets meer dan drie weken voltooid.

Symptomen van een besmetting

Een vlooienbesmetting bij katten uit zich op de vol­gende manieren:

  • lokale huidontstekingen door vlooienbeten.
  • bij allergische reacties op vlooienspeeksel: jeu­kende ontstekingen met schilfers en korsten, meestal op de rug en achterpoten.
  • vlooienpoep.

Een groot deel van het opgezogen bloed scheiden vlooien weer uit. Deze vlooienpoep – kleine zwarte puntjes in de vacht van de kat – is het eerste teken dat er sprake is van een vlooienbesmetting. Je kunt ze voelen als je door de vacht van je kat aait en deze hier en daar zanderig aanvoelt. Een trucje: als je de zwarte puntjes op een stuk witte keukenrol legt en dit vochtig maakt, wordt het papier bruinrood.

Maatregelen bij vlooienbesmetting

Als je kat vlooien heeft, zijn er meerdere maatregelen tegelijk nodig om van deze parasieten af te komen zoals:

Leefomgeving behandelen:

Terwijl de kat door zijn omgeving beweegt, ver­spreidt hij ook overal vlooieneitjes – vooral op plekken waar hij veel tijd doorbrengt. Zo kom je van alle vlooien, vlooieneitjes en vlooienlarven af:

• Grondig en herhaaldelijk stofzuigen; vooral rech­te vloerbedekking en ‘donkere’ stukjes, zoals de onderkant van een vloerkleed, bij de plinten en eventuele groeven in de vloer. Verwijder daarna direct de stofzuigerzak en zet deze buitenshuis.

• Naast stofzuigen kun je tapijten (laten) reinigen en eventueel behandelen met stoomreinigers.

• Was textiel zo heet mogelijk (minimaal 60 gra­den) en droog het goed in de droogtrommel.

• Behandel je huis met een omgevingsspray tegen vlooien (in verschillende stadia). Lees de gebruiks­aanwijzing uitvoerig en hou je aan de voorschriften. Omdat een vlooiencyclus drie weken duurt in een verwarmd huis, moet je deze hele procedure drie weken later herhalen. Anders hebben er misschien ergens een paar eitjes overleefd en begint het hele vlooiencircus opnieuw.

Kat behandelen:

Naast de omgeving moet ook de kat zelf behandeld worden tegen vlooien. De eerste stap bij het be­handelen van de kat is het kammen van de vacht met een vlooienkam. Daarnaast dient de kat be­handeld te worden met een vlooienbestrijdings­middel. Overleg met je dierenarts welke het meest geschikt is voor jouw kat. Mogelijk zijn bijvoorbeeld:

• Tabletten die de voortplanting van vlooien tegen­gaan door de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo te onderbreken en vermeerdering te voorkomen.

• Spot-on preparaten: een vloeistof wordt op de huid achter in de nek gedruppeld, zodat de kat het niet weg kan likken. De actieve in­grediënten komen via de huid in het bloed van de kat en worden vervolgens door de vlooi­en opgenomen wanneer ze bloed zuigen.

• Halsbanden, die echter met de nodige voorzich­tigheid moeten worden ingezet omdat ze niet altijd betrouwbaar zijn en een bepaald risico vormen voor de (buiten)kat, die er bijvoorbeeld mee vast kan komen te zitten of zichzelf kan ‘ophangen’.

Ook is het belangrijk dat alle andere in het huis­houden levende dieren tegelijkertijd tegen vlooien worden behandeld. Anders zullen de dieren elkaar keer op keer blijven besmetten. Omdat vlooien ook ziektes en parasieten kunnen overbrengen, zoals lintwormen, kan ontwormen zinvol zijn na de vlooien bestrijding.